Катастрофата на "Струма": Нямаше и метър спирачен път

Неопитен шофьор е карал с несъобразена скорост, смята Васко Пиргов
Обновена: 24 ное 2021 08:59 | 24 ное 2021 08:22, Ния Христова
126
Катастрофата на "Струма": Нямаше и метър спирачен път
Снимка: БГНЕС
Васко Пиргов е един от първите, отишли на мястото на тежката катастрофа на АМ "Струма", при която загинаха 45 души. 
 
"Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари - никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща. Според мен причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора", разказа пред Bulgaria ON AIR Пиргов.
 
Той не смята, че неправилно поставен знак е станал причина за фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е бил чута от водача на автобуса.
Още по темата
 
"Шофьорът е получил предупреждение, че влиза в друга лента. Движил се е с над 100 км/ч. Тътенът е от срязването на предна дясна гума и след това започва трагедията. Гумата се е разпаднала на парчета", каза още Пиргов. 
 
Според него става въпрос за неопитен шофьор. 
 
"Леко ръмеше, но от София дойдох за 25 минути. По това време на денонощието магистралата не е натоварена. Може би това го е затруднило, защото е друго, когато виждаш габаритите на колите отпред. Грешката на фирмата-превозвач - първият и последният автобус винаги трябва да имат връзка", подчерта очевидецът на катастрофата.
 
"Автобусът се врязва челно в мантинелата. Дизелът е трудно запалима течност. Най-напред сигурно са се задушили и са били леко омаяни, но е било фатално, защото няма време за реакция", посочи още Пиргов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
Сульо - допълнение преди 2 години
Сигурно има връзка със спирането на безиностанцията. Ако са вадели и слагали неща в багажното може да са разместили тубите и тогава да е потекло. Времето от спирката до катастрофата да е било достатъчно за получаване на опасна концентрация от бензинови пари.
104
0
 
1
 
! Отговори
Сульо преди 2 години
Нямах намерение да пиша, но явно още има неразбрали. Запознати с действията на шофьорите по Турция предположиха, че се касае за туби с евтин бензин. По-късно се оказа, че има спирачен път и обгаряне още на първата мантинела. Това значи само едно. Имало е разлят бензин в багажното и пари, взривили се при първата искра от статично електричество. Шофьорът просто се е опитал да спре в дясната лента, но скоростта е била голяма и се е нанизал на мантинелата.
103
0
 
0
 
! Отговори
Логично преди 2 години
Неопитен шофьор и превишена скорост.Това са причините за излизането от лентата и надяването на мантинелите.А причината за загиналите е пожарът на превозвани в багажното отделение силно запалими материали-вероятно бензин и/или спирт. Вероятно автобусът не е бил проверяван на митницата.Ако е бил,да се разбере какъв точно и колко е бил запалимият товар.
102
0
 
0
 
! Отговори
както винаги преди 2 години
Умрелите ще отнесат вината............
101
0
 
15
 
! Отговори
дооообре преди 2 години
До Анонимен 112 - отвори си гугъл мапс и пусни стрийт вю - две ленти плюс още една, отделена с двойно непрекъсната, която е за отклонението. А и да кажем, че пътят ти е виновен и се блъснеш - защо автобусът ти се запалва и изгаря за отрицателно време?! Дизелът се пали трудно и гори по-бавно - има нужда от налягане. Защо двигателят не е горял, а са горели багажните отделения? Защо досега там никой не е катастрофирал, включително и другите ТРИ автобуса? А?
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗДПбрато, там аварийна лента няма, там има 3 ленти, като след завоя най-дясната завършва в бордюр
99
0
 
2
 
! Отговори
Валерия преди 2 години
Какъвто и да е пътя, имаме несъобраэяване с пътната обстановка!!! Имаме отклоняване на вниманието на шофьора, превишена скорост, човешка грешка!!!! Эащото ще се съгласите с мен всички ТЕЖКОПРЕВОЭНИ СРЕДСТВА - летят по магистралите!!! Има и един такъв вариант да те иэпреварят и непосредствено след това се иэстрелват пред теб!!! На мен почти винаги ми се случва!!!
98
5
 
2
 
! Отговори
Радомиреца преди 2 години
https://google/maps/@42.4926841,23.1332493,3a,75y,210.88h,84.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szShty2XokdSEtIk3Cor8ZA!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg Координатите. Сами си правете изводите.Напълно необозначена отбивка, сигурно едно 1-2 метра преди самата отбивка има знак за чешма. Ако караш в най-дясната лента нищо чудно да се забиеш в мантинелата.Тази година ми се наложи доста да обикалям България, навсякъде срещнах един и същи проблем. Пътните знаци за отбивки и разклонения са на метър-два от тях
97
5
 
3
 
! Отговори
Радомиреца преди 2 години
https://google/maps/@42.4926841,23.1332493,3a,75y,210.88h,84.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szShty2XokdSEtIk3Cor8ZA!2e0!7i16384!8i8192?hl=bg .Координатите. Сами си правете изводите.Напълно не обозначена отбивка, сигурно едно 1-2 метра преди самата отбивка има знак за чешма. Ако караш в най-дясната лента нищо чудно да се забиеш в мантинелата.Тази година ми се наложи доста да обикалям България, навсякъде срещнах един и същи проблем. Пътните знаци за отбивки и разклонения са на метър-два от тях
96
5
 
2
 
! Отговори
радомиреца преди 2 години
Координатите. Сами си правете изводите.https://google/maps/@42.4926841,23.1332493,3a,75y,210.88h,84.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1szShty2XokdSEtIk3Cor8ZA!2e0!7i16384!8i8192?hl=bgНапълно не обозначена отбивка, сигурно едно 1-2 метра преди самата отбивка има знак за чешма. Ако караш в най-дясната лента нищо чудно да се забиеш в мантинелата.Тази година ми се наложи доста да обикалям България, навсякъде срещнах един и същи проблем. Пътните знаци за отбивки и разклонения са на метър-два от тях.
95
2
 
8
 
! Отговори
ЗДП преди 2 години
В аварийната лента е ЗАБРАНЕНО да се шофира! ТОЧКА! Няма как да се забиеш в мантинелата, ако не шофираш в аварийната лента - т.е. ако не знаеш правилника за движение или съзнателно нарушаваш правилата за движение. Нищо й няма нито на отбивката, нито на мантинелата - тя е встрани от активните ленти и е на минимум 3 метра от всяко преминаващо мпс. За да се забиеш в нея, значи караш, където не трябва!
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иване, Иване.... Когато хулиш собствения си народ поне погледни фактите. Отсечката е проектирана от белгийска фирма и изпълнявана от македонска такава. Когато има за какво ок ама хайде няма нужда за всичко да сме такива нихилисти и да си плюем по сънародниците.
93
9
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"На кой проектант може да му хрумне да сложи в този участък отбивка?" - повечето проектанти са синчета на собственици (мутри) на такива фирми. Завършват без знания и по втория начин (разбирай кеш). Тези "специалисти" са отговорни за неадекватното проектиране на съоръженията. За съжаление в мутроландия това е стандарт. Вижте повечето такива фирми и ще забележите, че ключовите позиции са дадени на точно такива хора. Няма оправия. Терминал2.
92
0
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Стига говори глупости! Къде има извънгардски пътища по света осветени като улицата в твоето село? Нито в Турция, нито в Гърция, нито в Румъния, камо ли в Македония! Това са огромни разходи за ток и подръжка, да седи баба ти гладна да им свети на некъдърните шофьори, щото нямат дълги или къси, какво без фарове да караме? Това с осветлението по пътищата, може да го измисли само някой ***, чесно, баси тъпия довод! Не че не осветените полета са спрели Русия да превземе Германия! Калпав шофьор
91
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Че Гобара Най-дясната лента е аварийна.По нея е забранено да караш.
90
13
 
4
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
По нашите пътища се кара на късмет. Никакво осветлени, глупави и неграмотни знаци и прочие.
89
1
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Да се намесват островчетата е малко несериозно! Първо, защо караш в аварийната лента? Защо взимаш завоя толкова близо от вътрешната страна, като пилот от формула 1 и пресичаш, пак казвам, аварийната лента, което е изрично забранено от закона? Да не би да е бързал да стигне останалите и е карал бързо и спортно по завоите? А тия островчета без мантинела е абсурдно, тя е задължително изискване! Но всъщност, моите съболезнования за нелепо загиналите от тая шофьорска грешка!
88
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
По "Струма" има още няколко такива супер адекватни "острочета", на които е много лесно да се объркаш. Като добавим пълната тъмница и липсата на маркировка, ясна е работата. Жалко, че сега на семейството на починалия шофьор ще тежи неговата смърт и ще му лепнат още 45 починали. Моето лично мнение е, че тук шофьорът има 10% вина (най-много).
87
1
 
4
 
! Отговори
Евтино излиза скъпо преди 2 години
за жалост.На такава екскурзия бяха назначили тракторист зо шофИор.Нищо лично към работливите трактористи, но човечецът се обърка при малък проблем...Чакахме после дъълго около закъсалия автобус.
86
2
 
9
 
! Отговори
Че Гобара преди 2 години
Какъв "спирачен път" ви гони?! Тъмно, лек дъжд, караш в най-дясна лента, изведнъж след завоя пред теб изниква мантинела. Единственото за което има време е да се опиташ да маневрираш, за да не се удариш в мантинелата. Имаш 1-2 секунди максимум. Какъв спирачен път?! Това е било въпрос на време. Малооумни проектанти и малооумна поддръжка. На кой проектант може да му хрумне да сложи в този участък отбивка?! На кой проектант може да му хрумне да сложи мантинела след завоя?! Къде е маркировката?!