Не катастрофата, а пожарът е убил пътниците на "Струма"

Причините за трагедията може да са много
24 ное 2021 08:45, Петя Славова
65
Не катастрофата, а пожарът е убил пътниците на "Струма"
Снимка: БГНЕС

Без аналог у нас е случилата се катастрофа в понеделник на АМ "Струма". Продължава разследването на трагедията, при която загинаха 45 македонски граждани, а други 7 са настанени в "Пирогов". Случилото се повдигна редица въпроси, в това число и как се осъществява контролът от институциите върху автобусните превози и достатъчен ли е.

Още по темата

"Участъкът е тежък, има един сериозен наклон, който може би е подвел шофьора, но причините може да са много." коментира пред БНТ Магдалена Милтенова, представител на Конфедерация на автобусните превозвачи. Според нея може да му е прилошало на шофьора, да е заспал, спукана гума, друг проблем на автобуса.

"За съжаление, не катастрофата, а пожарът е убил пътниците", обясни Милтенова.

По думите й, има тежък проблем на турската граница, тъй като там престоят е изключително дълъг понякога се налага да се чака с часове, което се отразява тежко на шофьорите. Затова и няма как шофьорите да се движат заедно и автобусите да се изчакват.

Контролът е абсолютно еднакъв - и през деня, и през нощта. Той се осъществява от "Автомобилна администрация", допълни Милтенова. Това е нов автобус, той със сигурност е бил снабден с ограничител на скоростта, смята тя и допълни, че всичко може да се е случило и се очакват властите, които разследват инцидента да кажат.

Според нея трябва да се прави почивки на 4 часа и половина. "Това е нов автобус и е бил снабден с ограничител на скоростта. Ограничението е до 90, максимално 100 км", допълни тя и обясни, че това е и предполагаемата скорост, с която се е движил автобуса. "Такава тежка катастрофа не е имало на територията на страната", отбеляза тя.

 

 


65
Още от Страната
Катастрофата на "Струма": Нямаше и метър спирачен път
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бе, къде е баце? Той нали е експерт, да каже.
63
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
До Yan PanМного рядко дизелов автомобил се пали от удар.освен ако кара нещо лесно запалимо.
62
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Автобусите често се палят от моторния отсек,горят бавно,но за сметка на това продължително.Обикновено всички пътници успяват да слязат.Тука пожарът е тръгнал бързо,нещо необичайно за дизелова кола.Впрочем чисто новият автобус на ЦСКА се запали на първото пътуване.
61
2
 
1
 
! Отговори
Yan Pan преди 1 седмица
А случйно на някой "умен" коментатор да му мина през ума, че пожарът е СЛЕДСТВИЕ на катастрофата ??
60
0
 
1
 
! Отговори
А преди 1 седмица
До ПЪРВОПРИЧИНА Ако водача си е скатал в багажното пет туби по 20л. евтин бензин от Турция? Хайде да не са пет, една да е .Достатъчно при удара да се спука и от искра да се запали и в комбинация с резервоара става мазало!
59
4
 
1
 
! Отговори
Комунисти преди 1 седмица
Този случай ще се окаже като Атентата срещу папата и е избрана България за да се дискредитира Президента Радев.
58
0
 
1
 
! Отговори
9 преди 1 седмица
Има химичен анализ и ще се види какво е горяло. Дизела от искра не пламва. Мерцедес да обяснявал.... Ти се нацепи и деформирай конструкцията на всичко после очаквай нещо да работи.и ся дирим под вола теле щото всичко от автобуса изгоряло да търсим там дето има следи пътя той не е изгорял. Всеки като се качи да кара като е тъмно и не вижда спира.като има мъгла дъжд дупки ....Журналята кви сензации търсите бе. Ходят снимат с телеобективи. Никакъв респект от никой. С Тея статии няма да гивдупки
57
0
 
4
 
! Отговори
не се спазва закона преди 1 седмица
ЕСЕ- R 118 на ЕК и ООН - всички кабели и интериорни материали трябва да са негорими в автобуси над 8 места
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сипали са преспивателно в кафето на шофьора за да се случи това. Целта е Регламент ЕСЕ- R 118 на ЕК и ООН.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Четете. Читем. Мислите ли си, че автопроизводителите спазват регламенти ?
54
0
 
3
 
! Отговори
Не е спазен преди 1 седмица
Регламент ЕСЕ- R 118 на ЕК и ООН за използване на негорими материали при автобуси над 8 места.
53
0
 
2
 
! Отговори
Четете преди 1 седмица
Регламент ЕСЕ- R на ЕК и ООН за използване на негорими материали при автобуси над 8 места.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Автобуса е пламнал от нещо, дето не му е било там мястото. От кадрите от дрона се вижда, че автобусът е карал направо през препятствията по пътя си. Никаква реакция от водача. Не знам онази кака Диана Русинова какво е мерила там? Бил навил силно волана? Хаха! Има и снимки със силно горящи части от автобуса останали при сблъсъка с първата мантинела. Маркировката на островчето е износена защото джигитите сечат завоя, както правят навсякъде за сведение на другия"експерт"Кирил Дунев.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мислите ли че ф- мата Мерцедес преди да пусне серията автобуси,от този модел,не е направила експертизи за пожарна опасност Много сте наивни да вярвате,че от ф-мата Мерцедес,ако не си замълчат по друга причина,ще останат "безгласни"по този случай.Дори и да не желаят,ще трябва да се произнесат ,защото това срива имиджа им и конкуренцията ще ги "разсипе".Та и тяхната експертиза няма да е без значение,стига някой да я поиска.Те най добре знаят какво са сътворили за да вози пътници на дълги растояния
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АРЕСТУВАЙТЕ ПОЖАРА! ВЕДНАГА!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Жалко за хората преди 1 седмица
Не се качвайте на автобуси произведени преди 2018г. Те не отговарят на регламент ЕСЕ- R на ЕК и ООН за противопожарна безопасност
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 44. Хората вече нямат абсолютно никакви нормални реакции. И ние не сме изключение. Не са се опитали да счупят стъклата, а са се насъбрали при вратите да чакат да ги отварят.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На ден,както през дена,така и през ноща,от там минават доста автобуси,тежки камиони-Тирове и леки автомобили.И дори при катастрофи с цистерни рядко се запалват и изгарят напълно.Явно пожарът не е избухнал от вън а е от вътре и е предизвикал суматоха.А целта е била точно такава,да се запали и да изгори напълно без свидетели.За щастие има и оцелели.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Даааааа, бе тежък проблем на границата,горките те... Е да не са само те? Те с какво са по-специални? Каквото за всички, такова и за тях. Тази откъде я изкопаха и нея да дава мнение?
45
1
 
6
 
! Отговори
11 души преди 1 седмица
От едно семейство. Смятай каква контрабанда са пренасяли, а СтРашков като ги е подплашил с тараша на границата са я завряли кой знае къде. Автобуса е бил ходеща бомба. Това, което за друг ще се размине с лек уплах и смачкан калник се е превърнало в огромен проблем.