Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Най-търсените - в сферата на здравеопазването, човешките ресурси
26 ное 2021 07:00, Петя Славова
294

 

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
17
 
! Отговори
сбъркана е системата преди 2 години
До Amsterdam... Ами мутрите по морето са сложили некадърните си любовници за началници на хотел-ресторанти, апартхотели и други обекти.Тези куртизантки са много работливи, много се стараят със специалните си умения пред мутрата.За награда квартирата им /апартамент/ е безплатна!
211
1
 
31
 
! Отговори
Док преди 2 години
Както някой написа по-долу болшинството от работодателите търсят балъцци, а не кадри. Тези, които търсят кадри го правят с подходящи стимули - пари, условия на труд, социални придобивки и пр. Ама понеже балъцците свършиха и дай да надаваме вой до небесата. Ама вече няма. Край. Финиш. В белите държави работодателя дава около 30% от произведената добавена стойност на рабтника си. В България рядко превишава 10%. Там е заровено кучето.
210
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е просто, работодателите в БГ търсят РОБИ, дори по-лошо защото робитеса получавали място за живеене и храна , а с мизерните подаяния като работникв БГ не може да си осигуриш жилище и храна.
209
1
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
При тези чорбаджии-изедници, все повече хора са като мен.
208
2
 
14
 
! Отговори
Amsterdam преди 2 години
До сбъркана е системата Благодаря ви за точния коментар господине подсетихте ме нещо.Странна система е и навсякъде почти еднаква например има наистина некадърни хора които са подмазвачи доносници *** и и хора на шефчето общо взето та въпросните се скътават яко има и други които се скътават разбира се на по ниски длъжности,но съм забелязал ,че в БГ който много работи защото има такива хора които искат да си свършат работата независимо ,че парите не са много.Го изкарват мързелив.
207
2
 
20
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 2 години
Нали преде 32г. скачаха срещу държавата - не искали да работят за нея, щото била лош собственик.Нали затова искаха и станаха частници, за да работят за себе си.Такива отворковци сега са на държавна/общинска и защитават сладкото папкане до кръв.
206
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо срамно да фалираш. Едни от най-успешните милионери са фалирали по няколко пъти, преди да успеят с бизнеса. Срамно е да чакаш помощи от държавата, да криеш данъци и осигуровки и да мрънкаш как нямало кадри.
205
1
 
17
 
! Отговори
Вълчи времена! преди 2 години
При капитализма фалита е нещо неизбежно за провалилите се бизнесмени.При дивия хищнически капитализъм тук - неизбежно!
204
1
 
24
 
! Отговори
сбъркана е системата преди 2 години
Работодателите не дават Длъжностна характеристика!Накарат ли те да работиш нещо друго, не можеш да си потърсиш правата.Навсякъде е пълно с наши хора, които командват безспир.З! купените дипломи всеки эзнае.И т.н.Наистина сме в омагьосан кръг.
203
2
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Ще има фалити .Кой не може да плаща .ще си работи сам.Това е положението.
202
3
 
9
 
! Отговори
перко преди 2 години
Работа има, пари нема! Действайте, кой как намери за добре!
201
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И клиентите така са научени. Поръчват разни допълнителни неща, ама искат да минат безплатно, щото видиш ли плащали някаква мизерна сума за годишна поддръжка. И бизнеса как да плати на работниците за работата която вършат, като клиента не иска да плаща?
200
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблеми, чаки ви Виденова зима, пардон Радева. Тия дето са без работа ще са по-добре, защото като хляба стане 3000лв поне няма да са се бъхтили цял месец. Благодарете за съсипаната икономика на ковид истериците и вакс лунатиците.
199
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"искат сега и веднага висока заплата" - Какво означава висока заплата? Според работотдателите всичко над 450 евро на месец се брои за висока заплата. А според народа в тази постоянно нарастваща инфлация, нормална заплата е поне 1000 евро. Затова и нямат кадри.
198
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма "изработен" продукт, който да се продаде, няма приход, няма пари за заплати. Много безработни търсят работа със заплата, без да са "произвели" каквото и да било, и без да имат уменията да го направят. Но искат парите, все пак. И се оплакват. Нали за да е печеливша, фирмата трябва да произвежда нещо добро. С некадърни, това няма как да става!
197
4
 
5
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 2 години
До Мебелист леле сам ли я измисли тая глупост която написа говоря за целият ти коментар?!
196
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощи в една телевизия един депутата от ДБългария спомена ,че в системата на МВР имало-7000служители които са на заплата и пенсия едновременно,сигурно и в МО ИМА ОЩЕ ТОЛКОВА!!!Представяте ли си уважаеми българи колко лапачи са на двойна хранилка-заплата и пенсия едновременно при тази голяма безработица.Има хора за бесило ако е така,някой по-смел журналист защо не попита др.Рашков а ДА ЗАБРАВИХ ,ЧЕ И ТОИ Е НА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ,ЗАТОВА ВСИЧКИ МЪЛЧАТ!!!ДО КОГА,НЯМА НЕЗАМЕНИМИ
195
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е със силна икономика, затова може да си позволи какво ли не. А тук повечето искаме заплати, често за купени дипломи без покритие, без умения да прилагаме евентуални знания, а България е със слаба икономика.
194
6
 
25
 
! Отговори
Мебелист преди 2 години
Имам малка фирма за мебели. Търся два общи работника -1000 лв чисто-6 души смених за година и половина/с една гола гимназия са/. От 4 месеца съм наел две турчета от Разград -доволни ,бачкат като луди.Казах им ,че ако продължават така , ще има платя курсове за мебелист и ще им вдигна заплатите-ами така става . Те доволни и аз доволен , ама много *** ги мързи и на гърба на мама и тати
193
4
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Недостиг на кадри има където искат да им работиш за без пари.