Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Най-търсените - в сферата на здравеопазването, човешките ресурси
26 ное 2021 07:00, Петя Славова
294

 

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
12
 
! Отговори
??? преди 2 години
Търсят се или с много високо образование и чужди езици ,или нискоквалифициран труд. Проблем са многото хора по средата-образованието е горе-долу/излишльотина от някой университет/, а самочувствие високо-за хубава работа нямат умения , но не искат ида са най- прости бачкатори.Или трябва да вземат сериозно да учат или се примиряват и слизат на най- долното стъпало.
191
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
203 може да ти инж., то си без соц. умения и адекватна оценка. Освен инж, трябва и хора, които да чистят, касиери и т.н. Айде живей без тези професии. Не всеки има капацитета, таланта, шанса. Не се самоиздигай.
190
3
 
7
 
! Отговори
До програмиста преди 2 години
Много си далеч от истината ,като си извадиш главата от г -а ще е късно.Такива като тебе докараха Бг на този хал.Чети историята ,дано научиш нещо.
189
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има кадри, НЯМА работодатели!!! Какво иска госпожа работодателката 500 лв. нето и работа по 50 часа на седмица. Е няма как стане при тези цени. Защо не споменава заплата? Да не и трябват ядрени физици. 1 седмица и хората са обучени, ако знае как да ги МОТИВИРА. Рибата се вмирисва от главата. Чистачка в Германия е на 11.11 Евро нето на час, без квалификация по тарифа на бранша, ако работи до 450 Е на месец,над тази сума удръжки.
188
13
 
10
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
За високообразованите с истински умения работа има.15 години /от гимназията до сега/ си скъсах зад**ка от учене, стотици безсънни нощи над учебниците-инженерство ,автоматика+2 чужди езика.Други "студенти" по цели нощи гаджета , купони и сега -ужас.Аз вземам 8000лв/без премиите за празниците/ и е мой ред да се позабавлявам със семейството си.Между другото в чужбина се работи 100 пъти повече и израстването във фирма става мноооого бавно.
187
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 2 години
Каквото и да им говориш чалгарите няма да вдянат... Това да не ти е фейсбук и доко доко.. Те малките чалгари дори и това не знаят
186
4
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Който не иска да работи за 1000лв пожелание става безработен
185
7
 
3
 
! Отговори
Босфоресиманафлъ преди 2 години
До Програмист И ти не изглеждаш като добър матерял.Така че не опреличавай другите хора и не им давай наклон на това на което не трябва.
184
3
 
9
 
! Отговори
До програмиста преди 2 години
Лошият материал си ти.Така започват революциите,а после въпроса Що *** биете?
183
5
 
4
 
! Отговори
до 178 преди 2 години
Ало мозъче, защо не изядеш интелектлният си труд? По тази логика скоро ще яеш пластмови домати по 10лв. кг.
182
6
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Това тук е един фалшиф ,изкривен капитализъм,който изсмуква работещите и ги държи в бедност с оправданието ,че са некомпетентни.
181
5
 
10
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
И работника иска това което иска работодателя. Да дава по-малко и да взема повече. Ако в един магазин млякото е 1лв, а в другия 1.50 , от кой ще си го купите? Що не си го купите от 1.50, та доя дето го продава и тоя дето го произвежда да са по-доволни? Ами ще отидете да да вземете това за 1лв, защот не ви пука как се е гърчил този който го вади за 1лв.
180
8
 
21
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 181. В огромна грешка си. И в много голяма заблуда. IT инженери и бизнес мениджъри има от няколко десетилетия, нали така? Те нищо не създават и човечеството спокойно е оцеляло хиляди години без тях. Знаеш ли защо- защото е обработвало земята. Земята ни храни, запомни това, не IT-то и меРИНДЖЕЯ! И ако си мислиш, че обрачотването на земята и отглеждането на земеделска продукция е просто нещо, значи и тук си в огромна грешка. Ти можеш ли го, като си толкоз отворен? Ще умреш от глад!
179
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да, така е и като човек, който работи в агенция ще ви кажа защо.Търсят се много кадри, но само и единствено старши програмисти...Избиват се всички фирми за един и същи профил на програмист, за всички останали работа - няма, или и да има - лоши условия, големи изисквания
178
3
 
13
 
! Отговори
Кибико преди 2 години
Защо ги плащате тези осигуровки като знаете че никаква пенсия няма да ви дадат? Държавата пак ще ви преметне "елегантно" и "справедливо" по комунистически.
177
2
 
21
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
В България когато работодател ти вдигне дори с 20лв.заплатата ,после ти скъсва *** от работа и те кара цял живот да си му благодарен.И въпреки, че имаш стаж в дадена сфера те изсмукват от пръстите си нещо допълнително ,което ти липсва.Те искат супергерой.И да си им на разположение 24/7
176
1
 
8
 
! Отговори
Основен закон преди 2 години
Всяко нещо струва толкова колкото,някой е готов да даде за него,в дадения момент!
175
5
 
8
 
! Отговори
Бай Йордан преди 2 години
До До 177Ха-ха абе айти инженерче ли си какъв си, ако нямаше кой да копа, ти как щеше да станеш такъв?
174
4
 
4
 
! Отговори
Amsterdam преди 2 години
До соца свършиВ моята страна тупкат сърца ни.Ето ги близо наште душмани.Кураж дружина вярна сговорна.Ний не сме вече рая покорна. Много хубава песен с дълбок смисъл. Но вие господине като се напивате на чалга едва ли сте на достатъчно високо ниво за да може да го разберете.
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг бизнесът няма никаква яснота.Какво точно .ще развива и какви кадри трябват.Днес едно утре друго.Не става така.