Комитова за трагедията на АМ "Струма": Пожарът е възникнал много бързо

Тежко преживях трагедията, обяснява министърът на регионалното развитие
27 ное 2021 10:05, Петя Славова
81
Комитова за трагедията на АМ "Струма": Пожарът е възникнал много бързо
Снимка: БГНЕС

Продължава разследването за причините на катастрофата на АМ "Струма". Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обясни, че в деня на трагичния инцидент е тръгнала към местопроизшествието, но след разговора с премиера Янев, била посъветвана да не отива.

Там вече бяха всички разследващи органи. След това се включих по телефона пред някои медии, обясни тя пред БНТ.

 Така че, аз не съм се крила, просто много тежко преживях тази трагедия, защото никой от нас не е застрахован от такова нещо. След това бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност. Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност, обясни Комитова.

Още по темата

Никой не говори, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че е имало отблясъци, отбеляза Комитова.

Това е катастрофа, съчетана с пожар, аз съм работила много по тази област - пожарна защита на сгради. От пожара, по-тежкото е взрив, просто няма време за реакция, допълни Комитова.

 Тук има нещо много странно - този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи. Например - ще ви кажа нещо много важно - че брашното например, е взривоопасно. Когато брашното се смеси с въздуха, прави взривоопасна смес. Боя - много взривоопасно нещо... Тоест, около нас е пълно с взривоопасни предмети, ние дори не подозираме за това, обясни Комитова.

По думите й, пожарът в автобуса е обхванал предмети, които много бързо изгарят и не е имало никакви време за реакция.

За съжаление, докладът от проверката на пътя не е приключен, обясни регионалният министър.

Този път не е нито магистрала, нито скоростен път по документи, допълни Комитова.

Тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 година, тя не е извън нормите. Тогава тя си е била по правилата, заяви министърът.

    И аз не съм предполага, че "Струма" е в такова състояние, просто тази катастрофа отвори темата. Ще се опитаме да променим скоростта, маркировката, да форсираме тази фирма да си завърши проекта, отбеляза още министър Комитова


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
3
 
! Отговори
ученото си е учено преди 1 месец
Аз се чудя какво гръмна като се канех да точа кори за баница,а то защото съм смесила брашно със въздух.Гениална си госпожо министър.
73
4
 
2
 
! Отговори
сбъркана работа преди 1 месец
Баби,бабиии,не си за тая длъжност,ходи си преподавай архитектурата.
72
2
 
4
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Какво прозрение,какъв интелект е нужен за да стигнеш до нужното умозаключение! Но да те питам, колко време се вари компот от джанки?
71
3
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
И вие сте голям пожар ! Само Бойко пожарникарят ще ви оправи, но първо ще понаправите някоя-друга беля !
70
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До Майоращом не го знаеш ,трябва да си смениш името Не върви да се правиш на военен Е така може да прочетеш примерно за взрива на мелниците в Минеаполис 19ти век и още редица подобни
69
2
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Комитова шумкарка и пожарникарка .... 2 къщи за гости е забърсала с европачки :)))
68
0
 
3
 
! Отговори
Огнян преди 1 месец
Тези хора са отишли в Истанбул да си купят евтини подаръци. За празниците какъв по-подходящ за деца и близки от фойерверк ! Евтини красиви батерии с вълшебни цветове да се радват и комшии. Най-различни модели почти без пари.
67
3
 
12
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Абе Комитова ти голям специалист се извъди! Не знаех че брашно при досег с кислород води до взрив! Тогава би трябвало да не вдем хляб и мекици че ще се взривим! А колкото до поддръжката на магистрали и пътища ти взе парите от Хемус , които потънаха незнайно къде и спря парите на фирмите за поддръжка! Така че пределно всно е заради кого не се правят и поддържат пътища и теглят заеми за не знам къде?
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо за дим,взрив,пожар трябва да се блъсне автобус в ограждение щот от място на събитието на СРМ журналисти се видя в план ситуацията от пътната обстановка на пътя с пътните платна с отбивката за спиране на протежението на целия тоз участък с огражденията разделящи насрещните движения с остров разграничаващ потоците където бе тоз автобус,почти до края на изхода от отбивката с мантинела успоредна по посока на платното за движение разделени от остров с маркировка и остров с нея с падналите опори.
65
1
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 1 месец
Нищо не могат да направят. Само ти ли не си разбрал, че официално отсечката няма акт 16, тоест не е пусната?
64
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антихриста Гешев!! Този мръсен джихадист стои зад ужаса на Струма
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се опитаме... да форсираме тази фирма да си завърши проекта..)))Тази фирма си е свършила работа,, което са констатирали контролните ограни и затова отсечката е пусната.Подържането на пътя е работа на АПи, да са подменили светлоотразителите на мантинелите да са поставили знаци на пътя и. т.н.Фирмата ли е разрешил скорост до 120км.?След такива изказвания фирмите строили пътя може да съдят такива като Комитова които уронват престижа им.
62
0
 
3
 
! Отговори
бааа Пена преди 1 месец
Иначе за напите пътища е ясно - нищо не ни е наред, това всички го знаем. Причината за катастрофата може да излезе магистралата, но хората са загинали от смесица от много компоненти на едно място - лош път+мокър+малко мъгла+лаф моабет с ескурзоводката+лесно запалили неща в багажното.
61
0
 
3
 
! Отговори
баааа Пена преди 1 месец
Разследващте органи ще си направят разследването. Оказва се че хора са били на неправилното място в неподходящото време. Оделно може да е превозвал и гориво, било то в таен резервоар отпред, или в бутилки в багажното. Въпроси много, но едно е ясно - нещо е подхранило огъня с невиждана скорост. В багажното е скрит отговора на загадката
60
0
 
7
 
! Отговори
баааа Пена преди 1 месец
Възникват следните въпроси: 1.Какво е било съдържанието на багажното, какво са напазарували от Турция? 2.Защо автобус номер 4 е минал и не е останал а е бързал да напусне страната? 3. Пътувал съм с подобни бусове, отпред става като на седянка - шофьора с екскурзоводката са като на лаф моабет седянка, дъра бъра, всеки блеее и е разсеан, особено в 2 посред нощ.
59
0
 
4
 
! Отговори
баааа Пена преди 1 месец
Експерти много, да си свършат работата. Какво прави човек като отиде на шопинг в Турция, пазарува, да пазарува козметика която е лесно запалима, пазарува фоерверки за предстоящите празници - нова година. Пазарува каквото си иска. В случая се събират повече от две компоненти - катастрофата + внезапно запалване + подхранване на огъня. За съжаление хората са нямали никакви шансове.
58
0
 
9
 
! Отговори
ответен удар преди 1 месец
По документи ""това не нито магистрала,нито скоростен път""??? Ами то и рейсът ""по документи"" не е влизал в България - тогава?????? Той даже и от РСМ не е излизал документално.........
57
2
 
11
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
тоест, служебната на служба не е особено компетентна понеже е била цял живот директор на водопад, но се чувства длъжна да изкаже експертно мнение с колкото речников запас е останал след ваканцуването с инфекционисти на мостика.
56
2
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
един приятел пита как ТПБ на сгради се отнася към "експертно" становище по отношение на пътна инфраструктура и метеорологична обстановка. а, също, и пожара дали възниква бързо, или се разпространява бързо.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въобще автобуса не трябвало да се движи в маркираното поле с ширината на една пътна лента за движение,но не за движение на ПТС защото им е забранено,а е предназначено за служебен транспорт за ремонтни-поддържащи дейности в участъка с дължина достатъчно дълга,като за остров с такива очертания и съответстващо маркиране за тази цел,което е удължено извън ограждението мантинела включена в острова на цялото му протежение за вход и изход на отбивка за кратка почивка за която е можел да отбие на входа.