Сняг за Коледа и Нова година, градусите през декември от -12° до 17°

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата
19
Сняг за Коледа и Нова година, градусите през декември от -12° до 17°
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите - между 12 и 17 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

По думите му, през декември у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от минус 1 до 2 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - 4-6 градуса, а в планините е от минус 8 до минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - до 95 литра на квадратен метър, а в най-южните райони - между 70 и 110 литра на квадратен метър.

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично, с чести валежи.

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2 и 3 декември, с усилване на вятъра от югозапад, температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд. През периода 4-10 декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея, ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15 декември. Валежи ще има в средата и в края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите, се очакват около 22, 25 и 30 декември.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че в метеорологично отношение декември е първият зимен месец. През него у нас преобладава облачното и мъгливото време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна България - 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни, в равнинните райони, е от 7 до 12.

Според астрономическата справка в началото на декември слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути.

Фазите на луната през декември са: на 4 декември е новолуние, на 11 - първа четвърт, на 19 - пълнолуние, а на 27 декември е последна четвърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: снягвреметодекември
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на отделни места ще бъде преобладаващо...
15
3
 
6
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 2 години
"По думите му, през декември у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата" Алоооууу! Ами глобалното затопляне??? Забравихте ли го??? К'во стана с него бе, пичове???!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Значи: преди 2 години
Кой върнал страната във феодализма ще си го получи по феодалния начин!
13
2
 
1
 
! Отговори
Аз съм ти казвал! преди 2 години
Ще ви иде и келепира и берекета ако веднага не забравите тоя човек! От цялата сганннн на света едва ли има по-долна от българските православни свещенници. Айде ще ти цитирам твоя Бог барем ме разбереш кво ти казва" Срещу чужда воля и срещу друг човек ти няма да служиш!" Исихиите някога с вас общо не са имали, вие сте ги претопили! Та заври си го отзад твоя Бог, щом служиш на нацията Сакскобургот а не на българския народ!
12
0
 
13
 
! Отговори
Растата преди 2 години
И аз такава прогноза мога да дам - от от -20 до +20 градуса ще варира температурата, и вероятността да позная е много голяма.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те не могат за утре времето да ти кажат, ама за Коледа и за НГ знаят )))
10
4
 
2
 
! Отговори
степени преди 2 години
До Тия го питат: . болен, луд, комунист
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега е само студ,а скоро ще сложим и едно *** отпред!!
8
1
 
14
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
Математикът самохвалец как така още не си ли е дал прогнозата? Нали все се самоизтъква че само неговите прогнози се сбъдват.
7
1
 
9
 
! Отговори
Ето ще падне коледен преди 2 години
сняг, байГаньо ще е изненан, че как?!Ще има закъсали в преспи коли, нищо, че данъци платени били.
6
9
 
1
 
! Отговори
Тия го питат: преди 2 години
Откъде имаш тия пари бе? Епа аз работя! К'во работиш та имаш тия пари? Ми аз крадъ от тия комунистиии! А така било значи, па и толкова нагли, че ги не крият в дюшеците, а директно в банките, а ония не питат откъде са! Ще крадне вика и у затвора! Военния трибунал в момента рядко праща у затвора, по-скоро беси, че филма е продължение на 1939-1945 да си знаеш!
5
0
 
9
 
! Отговори
ЯКо!!!! преди 2 години
Дано, дано, дано!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кви са тез безмислени новини сега, на първа страница трябва да е ОМИКРОН !! това не плащи не стряска не всява страх и няма никаква стойност...
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност ще има някой ден с много топло вреве за декември но след това ще има голям студ.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
План за махането на Рашков обсъждали прокурори и човек на Еврото на тайна среща! Фрог
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да абсолютно никакво съмнение в прогнозата, можеха да кажат, че градусите през декември ще са от -30 до +30