Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията

Нямало балон на цените, смята собственик на агенция за недвижими имоти
30 ное 2021 10:25, Петя Славова
79
Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има повишено търсене на жилища, бумът на сделките с имоти се забави с година. Според Стоян Гочев - собственик на агенция за недвижими имоти, причината за това е несигурността сред инвеститорите през изминалата година.

По време на финансова конференция Гочев обясни, че в момента експертите са разделени по отношение на това дали не се образува имотен балон, подобен на този от предишната криза през 2008 г. "Цифрите най-добре показват дали има балон. Когато се изследва пазар, трябва да се следят няколко показателя, като например броят на сделките. 2007 г. е била рекордна за София, като тогава са сключени 45 000 сделки, миналата година има 28 000, тоест пазарът върви равномерно", заяви Гочев.

Още по темата

През тази година пък има рекорден ръст в броя отчетени покупко-продажби във всички градове. Цифрите се доближават до тези от 2006 г., като само за София към момента има сключени 25 000 сделки. "Покачването на броя сделки говори за образуване на балон, но през 2020 г. голяма част от купувачите забавиха своите сделки поради несигурността, която имаха, и ги реализираха през 2021 г.", обясни Гочев.

Друг фактор за рекордния ръст е и фактът, че през 2020 г. банките затегнаха своите изисквания за отпускане на заеми. Припомняме, че тогава финансовите институции въведоха рестрикции спрямо някои сектори, основно най-засегнатите от пандемията. "Съответно хората не можеха да изтеглят кредит, затова направиха сделките си през 2021 г.", обясни експертът. Освен това голяма част от хората купуват ново строителство, при което сделките се отчитат по-късно

"Дали има балон, или няма, можем да кажем в края на следващата година. Засега обаче пазарът върви абсолютно равномерно", заяви Гочев.

"Голяма част от макроикономистите и експертите изнесоха официални данни, различни изследвания се направиха, включително от академични преподаватели, от които се показва, че балон в момента няма. Сегашната ситуация на развитие на пазара и онази отпреди 12 години имат много малко допирни точки, даже почти никакви", каза  пред "Монитор" председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

Според него при миналата криза е имало силно предлагане, необезпечени кредити, както и нереално оценени имоти. „В България сега най-малкото има недостатъчно предлагане и това е една от основните причини цените да скачат“, каза още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: цениимотиСтоян Гочев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слагаите по една бомба и да падат тези панелки и отгоре да си построим блокчета от рециклируема пластмаса пвц плосткости.
47
0
 
6
 
! Отговори
Паци преди 2 години
Па врътнахте палачинката...
46
0
 
20
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Усещам нещо охладен ентусиазъм, а? Той и Парцунчо от УниКредит до преди месец викаше, че който мисли, че цените ще падат е луд, а сега го гледам скитори по телевизиите и приказва за имотен балон с лекичко сащисан поглед в нищото.
45
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако следите световните новини , значи сте разбрали , че Бил Гейтс ,Безос ,Мъск и много други през последните две години продадоха почти всичките си имоти .Мъск дори се премести да живее в двустаен .Дали не знаят нещо повече ?
44
1
 
8
 
! Отговори
Живеем преди 2 години
в последните времена.
43
1
 
8
 
! Отговори
Живеем преди 2 години
в последните времена.
42
0
 
33
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Няма балон - 1 милион лева е нормална цена за 3-стаен софийски коптор. Няма инфраструктура, чуваш как шептят съседите, ръкуваш се с комшията от съседния блок и общо взето всичко е куцо с изключение на едно - това е страхотна инвестиция и в следващите векове има някакъв % вероятност да ти се изплати. един брокер ми го каза.
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сделки отдавна няма или са минимални. В момента сделките са на ипотекари капарирари още през 2019 на зелвно и това се използва за заблуда на стадото, че видиш ли има голямо търсене и вечен ръст на цените.
40
0
 
17
 
! Отговори
морски преди 2 години
Рускоговорящите не могат да продадат некачествените апартаменти...с години вече! Защото бяха излъгани от виновниците за този балон.Строителството и Туризма са свързани.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам снимката на статията и 5 лева няма да дам
38
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста хора пишат тук , че балона ще се спука до 1-2 години . Не съм съгласен ! Истината е , че вече се спука , но все още всички си мълчат .
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има доста видеа на Професор Кр. Петров , човека подробно обяснява има ли балон или не
36
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Да се чете: Сезон 2022`
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е данъчните за се заинтересуват от тия "брокери" и да проверят, след като има покачване на сделки и цени, дали са се увеличили и данъците, които плащат, ако изобщо плащат такива
34
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги съм казвал , имотите са много надценени .Преди няколко месеца казах , че през Декември ще се заговори за забавяне на пазара , а през Януари ще се заговори за спад , дори срив на цените . В близките 10 години няма да видим надути цени .
33
2
 
15
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Ей ся Омикронче ще увеличи предложението на пазара. Ще има доста празни апартаменти. А с нови щамове ще стават и празни блокове.
32
0
 
19
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
А някой очаквал ли друго мнение от човек които си изкарва парите от недвижими имоти,добре че смениха Тошо Тошев(май тъй се казваше)който на всеки 3-4 месеца казваше как няма балон и цените са нормални,а то беше омръзнал...този е нов герой по НЕДВИЖ. ИМОТИ.. .Еми има сделки и ще има поне още една година ,докато ЕЦБ намали темпото на печатене на евро и ниските %(почти нулеви към банките)...и хората купуват ,щото са ниски % за ипотеките..нека видим какво ще стане лятото-есента на 2022 г..
31
0
 
32
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Поредната платена статия! Няма такъв продажен сайт! ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ Е БАЛОН! Г-н Гочев, броят на сделките НЕ е обективен критерии! То и броят на сделките през 2007/2008 беше рекорден, ама се пукна балонът! Цените и сделките растат, понеже има хиперинфлация и богатите хора търсят хедж. Показателна е покупателната способност на хората със средна заплата и лихвите на банките. Първите намаляват, а вторите се покачват, което е сигнал, че скоро ще се пукне балонът. Долна манипулация!!!
30
0
 
16
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Можете да наемете обект в градчето за Сезон 2021` на изгодна цена.Никога не е имало толкова магазини, ресторанти освободени и предлагани на поредните наивници...
29
0
 
13
 
! Отговори
50 стотинки преди 2 години
Строителната гилдия печели добре, но като цяло нещата не са добре. Причината е, че появата явление, което бих определил като "принудително вложение". От една страна банките "гонят" депозитите, а от друга - няма достатъчно сигурност в другите стопански отрасли.