Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията

Нямало балон на цените, смята собственик на агенция за недвижими имоти
30 ное 2021 10:25, Петя Славова
79
Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има повишено търсене на жилища, бумът на сделките с имоти се забави с година. Според Стоян Гочев - собственик на агенция за недвижими имоти, причината за това е несигурността сред инвеститорите през изминалата година.

По време на финансова конференция Гочев обясни, че в момента експертите са разделени по отношение на това дали не се образува имотен балон, подобен на този от предишната криза през 2008 г. "Цифрите най-добре показват дали има балон. Когато се изследва пазар, трябва да се следят няколко показателя, като например броят на сделките. 2007 г. е била рекордна за София, като тогава са сключени 45 000 сделки, миналата година има 28 000, тоест пазарът върви равномерно", заяви Гочев.

Още по темата

През тази година пък има рекорден ръст в броя отчетени покупко-продажби във всички градове. Цифрите се доближават до тези от 2006 г., като само за София към момента има сключени 25 000 сделки. "Покачването на броя сделки говори за образуване на балон, но през 2020 г. голяма част от купувачите забавиха своите сделки поради несигурността, която имаха, и ги реализираха през 2021 г.", обясни Гочев.

Друг фактор за рекордния ръст е и фактът, че през 2020 г. банките затегнаха своите изисквания за отпускане на заеми. Припомняме, че тогава финансовите институции въведоха рестрикции спрямо някои сектори, основно най-засегнатите от пандемията. "Съответно хората не можеха да изтеглят кредит, затова направиха сделките си през 2021 г.", обясни експертът. Освен това голяма част от хората купуват ново строителство, при което сделките се отчитат по-късно

"Дали има балон, или няма, можем да кажем в края на следващата година. Засега обаче пазарът върви абсолютно равномерно", заяви Гочев.

"Голяма част от макроикономистите и експертите изнесоха официални данни, различни изследвания се направиха, включително от академични преподаватели, от които се показва, че балон в момента няма. Сегашната ситуация на развитие на пазара и онази отпреди 12 години имат много малко допирни точки, даже почти никакви", каза  пред "Монитор" председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

Според него при миналата криза е имало силно предлагане, необезпечени кредити, както и нереално оценени имоти. „В България сега най-малкото има недостатъчно предлагане и това е една от основните причини цените да скачат“, каза още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: цениимотиСтоян Гочев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
По трудния начин ли? преди 2 години
При народи това се случва, при дивото племе няма как.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно, че има инфлация и трябва да се спасяват парите , но това "спасяване" с апартаменти по 200х.евро е смехотворно ! Имотът е добра инвестиция , но в Европа , не в *** ! Ще го разберете по трудния начин !
26
0
 
23
 
! Отговори
Защо е балон ли?! преди 2 години
Защото най-голяма част от строителния бранш е в сивия (чак черен) сектор на икономиката.
25
2
 
28
 
! Отговори
Момо преди 2 години
В сайта на НСИ има дългосрочни прогнози за демографската карта на България. На практика, в най-добрия случай ще сме почти на половина като население в сравнение със сега. Така като гледам тогава всеки ще има по 3-4 апартамента като "инвестиция".
24
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балона скоро ще гръмне. Тогава който има кеш ще купува на половин цена. Имотната шайка се опитва до последно да прави свръхпечалби на гърба на баламите
23
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде го видяхте този бум, тук срещу нашият блок построиха 7 етажен блок и от поминалата година до сега са се нанесли само 2 семейства. Другите апартаменти стоят празни. За какъв бум говорите?
22
20
 
12
 
! Отговори
Ии преди 2 години
Само да добавя, че в малки градове може да се построи сграда, чийто апартаменти са с двойно по-малка крайна цена от същите по качество в София. Едва ли там са по-евтини материалите или труда. Просто от там хората се махат щото всичко замира, а в големите градове ще се извиват ръчички. Не очаквайте спад на цени, гледайте глобалната статистика.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко?Не!
20
1
 
17
 
! Отговори
Балон преди 2 години
Пук пук май.
19
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ги блъскате тия блокове един връз друг в софето, а и имате 9та степен на земетръс, витошата е действащ вулкан, така че не бих си инвестирал нивгаж милионите ми в този скапан мръсен град му аааа
18
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НСИ кога ще публикува официални данни от преброяването? Преброиха се 5,9 милиона октомври (електронна и с преброители). Знаете ли, че в София има 200 000 празни апартамента? Аз знам
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нови жилища в блока на среща стоят с години непродадени. пук пук пук на синият балон.
16
1
 
27
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Балонът е огромен. Купувайте бързо, че ще свършат :)
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали има балон може да се каже като се види, че данъчната оценка е кажи речи на половината от продажната цена. О..кахте се вече сериозно.
14
0
 
27
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Абе сменете я тая снимка бе! Направо тръпки ме побиват от нея!
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Хора със заплати под 4-5000лв. няма какво да се изказват за жилища. Не е за тях подобна покупка." Ама под 4 или под 5? Хайде малко реализъм. Ще имам 4 хиляди лв доход/дори и от две заплари по 2 хил лева да е/ и няма да мога да плащам ипотека от хиляда лева и ще живея под наем? Не правете чужди сметки. И да 2 хиляди лева заплата в София е добра заплата. Писна ми от милионери, дето нямат хиляда лева за ипотека.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Бойко е виновен '' Малко и Гешев
11
1
 
26
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Мне хич няма балончета .... само малки
10
0
 
14
 
! Отговори
Смело на село! преди 2 години
Кръвта вода не става!
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има бум не е нужно всеки ден да се натрапвате и досаждате с подобни статии за имоти.