Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията

Нямало балон на цените, смята собственик на агенция за недвижими имоти
30 ное 2021 10:25, Петя Славова
79
Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има повишено търсене на жилища, бумът на сделките с имоти се забави с година. Според Стоян Гочев - собственик на агенция за недвижими имоти, причината за това е несигурността сред инвеститорите през изминалата година.

По време на финансова конференция Гочев обясни, че в момента експертите са разделени по отношение на това дали не се образува имотен балон, подобен на този от предишната криза през 2008 г. "Цифрите най-добре показват дали има балон. Когато се изследва пазар, трябва да се следят няколко показателя, като например броят на сделките. 2007 г. е била рекордна за София, като тогава са сключени 45 000 сделки, миналата година има 28 000, тоест пазарът върви равномерно", заяви Гочев.

Още по темата

През тази година пък има рекорден ръст в броя отчетени покупко-продажби във всички градове. Цифрите се доближават до тези от 2006 г., като само за София към момента има сключени 25 000 сделки. "Покачването на броя сделки говори за образуване на балон, но през 2020 г. голяма част от купувачите забавиха своите сделки поради несигурността, която имаха, и ги реализираха през 2021 г.", обясни Гочев.

Друг фактор за рекордния ръст е и фактът, че през 2020 г. банките затегнаха своите изисквания за отпускане на заеми. Припомняме, че тогава финансовите институции въведоха рестрикции спрямо някои сектори, основно най-засегнатите от пандемията. "Съответно хората не можеха да изтеглят кредит, затова направиха сделките си през 2021 г.", обясни експертът. Освен това голяма част от хората купуват ново строителство, при което сделките се отчитат по-късно

"Дали има балон, или няма, можем да кажем в края на следващата година. Засега обаче пазарът върви абсолютно равномерно", заяви Гочев.

"Голяма част от макроикономистите и експертите изнесоха официални данни, различни изследвания се направиха, включително от академични преподаватели, от които се показва, че балон в момента няма. Сегашната ситуация на развитие на пазара и онази отпреди 12 години имат много малко допирни точки, даже почти никакви", каза  пред "Монитор" председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

Според него при миналата криза е имало силно предлагане, необезпечени кредити, както и нереално оценени имоти. „В България сега най-малкото има недостатъчно предлагане и това е една от основните причини цените да скачат“, каза още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: цениимотиСтоян Гочев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бумна ли балона или може още, след преброяването публикуваха ли процента празни жилища в Софето?
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте, сега е момента за апартамента!
6
5
 
11
 
! Отговори
Дебел рентиер преди 2 години
До АнонименЗначи ако си с 2-3000 лв заплата да си живееш под наем ли?Не съм сигурен.
5
0
 
34
 
! Отговори
При съседи психари преди 2 години
жилището е НЕПРОДАВАЕМО.А живота на собствениците - Ад! Кой мазохист ще го купи?!
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера говорих с една агенция- във Варна 34000Е с две стаи, не ми се видя чак бузбожна цена, за ново строителство , щот преде 20 години продадохме панелка със заводската кухня за 12 000$
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има конфлик на интереси. Ако интервюрате директор на банка той ще ви каже че банката е супер стабилна и надеждна
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислих, че днес ще мине без подобна статия но уви. Не знам дали има ли още балъци които вярват на лъжливите брокери.
1
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жилищата се купуват от 2 типа хора. Такива със заплати в пъти над максималния праг (ИТ специалисти, служители из чужди компании, собственици на бизнес). Иначе казано- успели и заможни хора. Другият тип са ceляндури, продали нивите си и берачи на малини, както и бабички рентиерки, за които 800лв. наем месечно са злато. Злато за някои и дневна надница за други. Хора със заплати под 4-5000лв. няма какво да се изказват за жилища. Не е за тях подобна покупка.