Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти

Става въпрос за един много тежък инцидент, призна Катя Сунгарска
Обновена: 30 ное 2021 13:06 | 30 ное 2021 13:05,
141
Семейството на починалия мъж в София отказало хоспитализация няколко пъти
Снимка: БГНЕС

Семейството на починалия от пневмония мъж в София е отказало хоспитализацията му няколко пъти. Това стана ясно по време на брифинг на Спешна помощ.

"Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт. Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

Тя допълни, че при мъжа няколко пъти е изпращана линейка.

"На 7.11 сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана", каза още Сунгарска.

Няколко дни линейката отново е посещавала дома на починалия пациент.

"Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в "Александровска болница", обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение "Гръдна хирургия" с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

Още по темата
"Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет. От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена", допълни Сунгарска.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

"Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София", разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин

"Събраха се още хора. Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката.  Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа", разказа д-р Кацарова, цитирана от Нова тв.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

"Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани", заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес.

"Сега филиалът ни в Елин Пелин е с два екипа по-малко. Колежката от втория екип, която също се е отзовала на повикването, също е в болнични заради този случай", посочи Сунгарска.

Тя призова да се изчака заключението от аутопсията.

"Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас", заключи говорителят на Спешна помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
5
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
И какво са ви виновни докторите не разбрах
95
11
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Връщат вкъщи човек, който е за болница.От там нататък всичко друго са обяснения, общи приказки и алабализми.Как ще връщат вкъщи човек, който е зле?Какво да го правят семейството му?
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, ако те возят насам натам с линейната и не те настанят в болница, медиците са си свършили работата. Пази Боже. _______________ Става въпрос за медиците от Спешна, а не за тези в отделенията на болниците.
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Естествено, че ще е виновно семейството. А това, че е бил на прага на болницата и са го върнали заради някакъв ковидясал не е никакъв проблем, нали? " ------------------- Този "някакъв ковидясал" е заразен и ако няма "чисто" отделение, а само такива, изолиращи 19 пациенти, няма как да има прием на други болни. Не може заразни с незаразни.
92
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, но медицината и лекарите страшно се компрометираха покрай короната. И то по цял свят. Истината, че медицината е всичко друго, но не и хуманна, лъсна. Трябва пълен рестарт, но не виждам как ще стане. Аз го усетих още преди 20 години и след като завърших, което направих само защото започнах, веднага се пренасочих. Е, не съвсем веднага, почнах и специализация, а тогава още не беше толкова зле като сега.
91
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После разправят, че Ковид нямало, а ваксините били за глубавите западняци... В същото време здравната ни ситема е блокирала, защото освен редовните 250 починали на ден, в момента умират и още 150 с Ковид... а болниците се пръскат по шевовете... Да не говорим, че в момента има огромен спад при диагностиката на Рак, Сърдечно-съдови заболявания и тн, тепърва смъртността ще се качва по тази причина
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има определени ситуации в които се налага повикването на екип за спешна помощ. Повечето от коментиралите не ги знаят и си мислят, че каквото и да ги заболи хоп спешното да идват. Това, както ако имате грам сиво между ушите, води до заети екипи, които не могат да помогнат на хората с истинските проблеми. Това че си плащате данъците не е единственото условие да дойде ли екип или не. Ако глобяваха фалшивите повиквания щяха да имат бюджет за линейки оборудване и хеликоптери
89
4
 
5
 
! Отговори
Абе келеме! преди 2 години
До до За бъбречна криза - Кръв пиках бе кeлeшче !!
88
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно ако на джипко бибитков му се наложи хоспитализация дали ще му откажат с думите ми болниците са пълни......
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бъбречна криза не ми пратиха линейка. Болките бяха страшни. Можело да си хвана такси... -------------------Мисля, че спешна помощ е за животоспасяващи ситуации, болест/заболяване, което застрашава живота на човек. Така ми е казвал лекар преди време. Затова. Разбирам ви и познавам болката при бъбречна криза.
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До За бъбречна криза не - Да, реално е можело да си хванеш такси. Не знам кой гледа или не гледа, ама се хвани в ръце, че за нищо не ставаш!!!!
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи човека накрая го вземат,позивитивралз а КОВИД и го връщат в тях в тежко състояние?! __________ пише, че затова спират приема. Явно има правила и те само са ги спазвали. Кой е писал правилата? И, ако няма отделение, в което са го лекуват? Лекари и сестри, които да го лекуват? Тъжна ситуация. Да се задръстим болниците...
84
8
 
12
 
! Отговори
За бъбречна криза не преди 2 години
ми пратиха линейка. Болките бяха страшни.Можело да си хвана такси. Така било нормално...за тях...Затвор им е малко! Господ гледа!!
83
7
 
6
 
! Отговори
ссс преди 2 години
Значи човека накрая го вземат,позивитивралз а КОВИД и го връщат в тях в тежко състояние?!?!?!?!?!?И кой ще го лекува в тях,според медиците и министъра на здравеопазването ако беше оживял,ще викат шаман или билкар ли?Според медиците не ели тяхна работа да го лекуват,а не да го връщат в домът му?!
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не било гастрит, най-било..пневмония. какво ви учудва, съседът ми направи гърчове с припадъци и повръщане, изгуби картина и след 6 месеца престой в бърза помощ, казаха..Ами не знаме, може да е развалена храна..вечерта стана по зле, я университетска болница и там разбраха, че е лаймска болест..за малко да го изкарват с това 'хранително натравяне'.После що ги бият и ругаят?
81
5
 
15
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Хората са етнически българи и всеки който се е сблъсквал с уреждане на болнично лечение у нас е наясно, че хората казват истината. Много от лекарите са груби, агресивни и некомпетентни.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО "При това не е отказал хоспитализация" Отказвал е. На два пъти.
79
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди минути говорих с моя близка, тежко болна (не от ковид, разбира се). Разкарват я от няколко дни по различни болници, чакала от 7 сутринта допреди малко най-сетне да я настанят за операция утре. Навсякъде е хаос, чакане на пари, мизерия и неразбория. По думите й, сигурно и в Африка е по-добре организирано здравеопазването. А тази Сунгарска си изкарва заплатата по изключително недостоен начин. В заключение, пази Боже от болници и лекари!!!
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уви, версията на Катето мноооооого ме съмнява. Как па веднъж не имаха смелост да си признаят грешките и все пациентите им виновни... няма такава арогантност!
77
2
 
11
 
! Отговори
лъжедемокрация Бг преди 2 години
За каква държава говорим, като 32г. не иска да се справи със кучета разкъсващи хора по улиците?!