Трайно от години: Българинът се отоплява основно с дърва

Един градус над нормалната температура, 5% върху сметката за парно
85
Трайно от години: Българинът се отоплява основно с дърва
Снимка: БГНЕС

Българинът се отоплява предимно с дърва. Това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти,, каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

"Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за битови нужди. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 година едва 3,5 използват природен газ за отопление. Като дори в този процент е включено не само за битовото отопление", поясни експертът.

Според него причината за тези тенденции са цените на горивата, а дървата за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че те може да се набавят и без да се заплащат. Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник.

Над два пъти е намаляло потреблението на въглища за отопление последните 20 години, каза още Костадинов.

Най-голямото потребление в бита е за електроенергия - около 44%, като половината от този процент е за отопление. Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление, а и много замърсяват околната среда, каза още Костадинов.

За постигане на ефективен разход за отопление, който да е поносим за бюджета ни и да ни осигурява комфорт през студените зимни месеци, експертът препоръча енергоспестяващите методи като саниране на сградата, поставяне на дограма, което изисква първоначална инвестиция, но тя ти се изплаща за дълъг период от време. Същият метод е и поставянето на климатици.

Също е важно да не си затваряте радиаторите с пердета и декоративни облицовки. Радиаторът трябва да е свободен от прегради - това са прости мерки, които вършат работа. Не трябва да се поддържа и много висока температура с парното, един градус над нормалната 21 градуса е 5% отгоре върху сметката", посочи още Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сметки ; За един месец 600 лв на ток за отопление и останалите елуреди- може , ама за 5 месеца - еха ?! И то на 120 квадрата ? Май си свикнал да говориш на канарчето у вас ? Всъщност -може,ако си се сгушил в кухничката 2 на 2,50 м ...
65
0
 
1
 
! Отговори
Вила преди 2 години
Вие шегувате ли се?! Хората на студено седят цяла зима, вие ще обяснявате да не е прекалено топло зимата за да се пести от отопление...Просто виждам една огромна пропаст между народа и вас.
64
0
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Сега е времето да кажат че "Българина обича да надува радиатора до 18-19 градуса и затова е скъпо. А на запад седят на 12 градуса и затова са богати." Което е абсолютна ЛЪЖА. Имам приятели (не Българи) в Западна Европа. В тях под 24-25 градуса температурата не пада. И пак са богати.
63
1
 
0
 
! Отговори
сметки преди 2 години
За 5-те зимни месеца плащаме около 600лв. за ток, вкл. с консумацията и на другите домакински ел. уреди. Ползваме два климатика - 24ка и 12ка за 120 кв.м.. С дърва, като гледам излиза в пъти по-скъпо, защо тогава с тях се топлят!?!?
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се обличам повечко, температурата в нас е 15С. Ако ми е много студено включвам за час - два климатика. Няма много смисъл да отоплявам апартамент в който се прибирам само за да спя вечер.
61
0
 
4
 
! Отговори
nimportequi преди 2 години
Те да вдигнат още малко тока и ще останем без гори. Да им таковам тогава и зелените сделки.
60
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Българинът си е дърводелец от край време
59
1
 
8
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Екология е най-тъпата дума на света.И аз бих карал Тесла и се топлил на слънчеви колектори и водорд,обаче като нема кинти кинти жулим на *** и гуми в печката. И колата е 83-ти набор дизеляк пуши като кюнец на 200 метра. Ако бех еко-зелен НОрвежец щех да да си карам елактриката и чики-рики! Ама не.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Експерта взима хиляди левове на месец за да ни учи как да ползваме радиатора" напълно съм съгласен. Ако имаше по-достъпен източник на енергия - всички щяхме да ползваме него.Лично на мен газификацията ще ми стреува 6-7 хил. лв. като сметката ми няма да е по-ниска от тази на твърдо гориво или към сметката, която плащам сега, трябва да прибавям по една минимална заплата в следващите 10г. Изолация, дограма са ефективни ама ако си в апартамент и се топлите всички в блока.
57
0
 
11
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Ако разполагам с 5 бона на месец,бих се толплил и на газ...
56
0
 
11
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 2 години
Я малко факти1кубик дърва в момента е 100лв.За 80кв. на сезон 12куб.Значи 1200лв./м.05.2020г.90лв/Парно в София 80кв./Младост/ 960лв. Цените са за сезон 2020-2021г.Някой да е видял нещо полезно и приятно за джоба от турски поток?Сега 10 кг.бутилка газ -26лв. Що ревете?Кой подписа договорите с Газпром? Кирил Петков или героя от Банкя?
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинските българи отдавна ги няма покрай анадолските граници. В гетото е нормално да живеят в мизерия и ***.
54
1
 
3
 
! Отговори
европеец преди 2 години
Че с какво да се отоплява.В памтивека в пещерите нали с дърва са се отоплявали.
53
1
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 2 години
"Дървефикация!Дървефикация! Би казал Ленин!Ако го бяха спасили да не умре от сифилис!"_____ Жената на стар болшевик се разболяла и тръгнала на умирачка. Болшевикът я завел на лекар. Докторът попитал колко често правят секс. - Отдавна не правим, казал болшевикът. - Ами опитай, може да я спасиш от смърт! - Прибрал си я човекът вкъщи, нае*ал я за последно и о, чудо! Тя скочила и му направила чай! А той седи, плаче и мисли: ако го знаех това преди време, другарят Ленин щеше да е още жив...
52
4
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Баба ти не е човек, от който някой може нещо да научи със сигурност. Вместо да гледаш едно време о баба ти с примитивните й привички и ценности, гледай днес, че от гледане на бабите сме последна дупка на кавала в ЕС.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм за дървата въпреки че си има недостатъци -трябва да се занимаваш да я палиш ,чистиш а и се опушват малко или много стаите .
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искаш да живееш като баба ти.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
турчинът или р0мът?? Или то стана едно и също вече?!
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време баба ми, само на газ и климатик се е гряла зимата, дърва не беше виждала, сега какво им стана на хората, че минаха на дърва, не ми е ясно. Добре че дойде великия зелен шаман Людмил Костадинов, да ни обясни как трябва да мръзнем и да плащаме повече - нека благодарим на този мегаум, че ни посочи правия път.
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е да бумти печката , нито климатици нито парно нито термопомпи момпи и газове не могат да се мерят с нея