8.50 лв. струва кило шаран за Никулден в Русе

При съмнения за нередности гражданите да подават сигнали към БАБХ
2 дек 2021 15:15, Анисия Иванова
24
 8.50 лв. струва кило шаран за Никулден в Русе
Снимка: БГНЕС

Масово цената за килограм шаран е 8.50 лева за предстоящия Никулден в Русе. Традиционно най-търсени са шаранът и амурът, като цената за празника не се очертава да е по-различна от тази през последните месеци. Изключение има по големите хранителни вериги.

От днес в областта започват засилени проверки във връзка с празника. Те се извършват от Областната дирекция по безопасност на храните, като същевременно има и два допълнителни екипа, в които освен инспектори от ОДБХ участват и експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Смесените екипи включват по двама инспектори от ОДБХ и един от ИАРА, съобщиха от областната администрация.

Само няколко часа след обявяване началото на кампанията бяха посетени три обекта за търговия с риба и рибни продукти в региона. На този етап не са установени нарушения. В една от проверките се включи и заместник областният управител Синан Хебибов. Той изрази надежда, че контролът ще бъде на необходимото ниво и няма да се допуснат залежали продукти да стигнат до трапезата на русенци.

В областта има 20 магазина, 5 хипермаркета, два подвижни обекта от тип кемпер и два временни щанда, където се продават такива продукти. Всички обекти ще бъдат проверени. Проверките ще се извършват и на места за производство на риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, а също и пазари.

Проверяващите ще следят за наличието на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните инж. Иван Ласонин съветва потребителите, когато купуват прясна риба, да следят дали върху повърхността на рибата има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, припомни инж. Ласонин, цитиран от БГНЕС.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: шаранникулденРусеБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що лъжите ..на тмаркет е 4.80лв килограм
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСлед десетина бойкови зими ще преживеем и една радева, колко му е
16
1
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
И някой купи ли си?
15
1
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Дай на дървените философи тема, чети или спори ако искаш. Понеже спазваме традициите, имаме и рецепта за по-вкусно блюдо от рибата, заедно с бялото вино. Риба има по магазините, има и що годе разнообразие, най-обичам сом на чорба. Това, което липсва трайно на пазара, са паурите. Паури са кръглите морски раци, още наречени краби, много вкусна хапка. Но няма и няма.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синан Балъков и Иван Лососин. Много подходящи имена за празника.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Из всички вериги цената е около 5-5,50.Да не говорим, че от шарана се хвърля най-много около 20-25 %.тоест от 8.50 става около 10 лева.По- добре някакъв хищник, но традицията пък е шаран.При нас почнаха да си инсталират ваните тук- там на цена 6.50.
12
1
 
5
 
! Отговори
Шаран преди 2 години
Да ви е сладко....
11
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Сега проверих в МЕТРО и цената е 4.49лв за кг.
10
1
 
3
 
! Отговори
радев преди 2 години
Миналата година беше 3-4 лева!
9
2
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Шарана се гледа в развъдници...да не мислиш, че некой го лови с въдица по блатата ? Лаврака знаеш ли от къде се вкарва и, че пресен няма ! И че е на 10г дълбоко замразен :)
8
2
 
7
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Ами бая народ купува шаран, манталитет. И 12 лева да направят килото пак ще се купува :) Българина вместо да спре да купув апри тия цени, той задни части дава ама на празника требе да плющи. И на Великден е така и за всички празници.
7
2
 
4
 
! Отговори
LILO преди 2 години
Как пък не ще ям този умрелия шаран........ Има толкова други риби....
6
0
 
10
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Струва за така наречените лааапни-шарани.!.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия златната рибка ли продават май смятат, че хората са шарани.
4
7
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Промяната започна честито на всички които гласуваха за радев и неговата партйка,това е началото те първа предстоят катаклизми.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има лаврак по 11-13лв.! Кой ще купува тая блатна риба?
2
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя никулден ще гладуваме благодарение на Продажната Партия, един проект на Румен Радев
1
0
 
9
 
! Отговори
охо бохо преди 2 години
да си наловят от дунава!там е без пари!