За Никулден предимно вносната риба е с документи

Цената на шарана върви средно 6-7 лв. за килограм
2 дек 2021 19:40, Ния Христова
7
За Никулден предимно вносната риба е с документи
Снимка: БГНЕС
Преди Никулден инспектори на ИАРА тръгнаха на проверки по рибните магазини на най-големия пазар в Бургас "Краснодар", предаде БГНЕС.
 
Следи се дали не се предлага шаран, който е заловен от бракониери в езерата около Бургас.
 
"Най- вече шаранът наблюдаваме, тъй като има много риболовни стопанства, регистрирани при нас и рибата отговаря на изискванията за консумация. Нарушенията, на които попадаме най-често нямат документи за произход, защото има дребни търговци, които го набавят и я продават на нерегламентирани магазини, а по шосета и кьошета", заяви за БГНЕС инспектор Никола Късев.
 
Инспекторите на ИАРА проверяват и водоемите около Бургас за бракониери.
 
"През последните 60-70% успяваме да регулираме незаконния риболов и да спрем бракониерската риба на пазара. Основно това, което в момента излиза на пазара незаконно и което не препоръчвам да се купува, е рибата без документи- каракуда, много често и шаран. Иначе тя се лови в бургаските езера. В морето успяхме да се справим с незаконния улов", заяви изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов.
 
Прясната риба на пазар "Краснодар" обаче се оказа внос.
 
"Видях го паламуда, но той е замразен, турски е, тъй като в България по Черноморието не излезе. И по документи пише, че е паламуд от Турция! Повечето риба по документи е внос- от Испания, Норвегия, Турция, Венецуела", обясни Олег Райчев- главен специалист в ИАРА. Единствената прясна българска риба на пазара е шаранът, чернокопът и калканът.
 
Търговците не очакват да има покачване на цената на рибата за Никулден. Цената на шарана върви средно 6-7 лв. за килограм, чернокопът е на цена от 6 лв. Най-скъпата риба си остава калканът- цената му е 30 лв. за кг.
 
Инспекторите от БАБХ също утре ще тръгнат на проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След вносните домати и краставици, вносните дини, вносното месо, вносните картофи и ябълки дойде ред и на вносната риба. Е това е държавата ни. Пълна срамота и унижение.
4
4
 
2
 
! Отговори
Андреев преди 2 години
Обожавам черноморски чернокоп на скара и две каси студено Шуменско.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия има специални ферми за отглеждане на риба които са с документи. А в Тайланд седнали до гьола и в него пластмасови шишета, парцали, водата мътна и жената показва какъв богат улов има. В Русия пък ловят риба с бомбички, пълна диващина.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ходят всеки месец, не само преди Никулден
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая снимка от коя година е? Цените са 3-4лв нагоре сега.