Над 100 хиляди семейства получиха еднократна помощ за децата си

300 лв. се даваха за записани ученици в първи и осми клас
3 дек 2021 15:53, Петя Славова
11
Над 100 хиляди семейства получиха еднократна помощ за децата си
Снимка: БГНЕС

Повече от 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас на държавните или общински училища през учебната 2021/2022 г., са с еднократна финансова помощ в размер на 300 лв. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

За първи път финансовата подкрепа се изплаща на всички родители на първокласници и осмокласници, кандидатствали за този вид подпомагане, независимо от техните доходи.

Еднократната помощ е отпусната на 51 395 семейства на първокласници за 52 478 деца и на 48 859 семейства на осмокласници за 49 674 деца, посочиха от АСП.

Финансовата подкрепа дава възможност всички родители да закупят без затруднения основните пособия, необходими за учениците. Тя се получава при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Предоставя се и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник или попечител.

Сумата се изплаща на два транша – първата половина след влизането в сила на заповедта за отпускането, а втората – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние.

Вече отпуснати средства подлежат на връщане, когато ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини, допълниха от Агенцията.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
100хиляди преди 1 месец
Семейства- 100 254 , деца - 102 152. Тоя път ги изчислихте...мирише на захранване на малцинствата преди коледа...сигурен съм, че нема да се похарчат за учебници...Ама вилкомен ин страната от приказките.
9
0
 
5
 
! Отговори
Много добре, ако преди 1 месец
тези пари се използват за основни пособия, необходими за учениците. Даже препоръчвам такива помощи да се дадат и на семействата, чиито деца са средношколци. Приветствам решението такава помощ да се дава без значение какви са доходите на семейството.Обаче се питам как ще накарат да върнат парите родителите или настойниците на ромчето, което е престанарло да ходи на училище? Значи трябва да се предвиди и възможност сумата да бъде отработена чрез обществено полезен труд. Иначе, пак дарения на онези
8
0
 
5
 
! Отговори
питам преди 1 месец
колко са българските семейства ?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Шопо Ромале в 8-ми клас. Он цял виШист бе.
6
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Ами ... предимно ромалетета .
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисирките сложили снимка на деца , които изглеждат ученолюбиви и прилежни. Дайте снимка на тези които реално са получили помощите,за да може човек да придобие реална представа как помощите са изпити,компютурути заложени и парите пак изпити.
4
0
 
4
 
! Отговори
ама преди 1 месец
дигаите си щорите и оставяите отклучено дажече пречите на урожая на крадците
3
0
 
1
 
! Отговори
kolko преди 1 месец
rabotliw `owek
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отиваме към провал с такива акции...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Декември месец се дават пари,които трябваше да дадат септември. Досега необходимите учебници и тетрадки и неща необходими за учениците са отдавна купени. Много сте зле.