Още не е ясно каква ще е минималната пенсия от 1 януари

Оптимизацията на администрацията да става след анализ, заяви тя
7 дек 2021 09:41, Петя Славова
24
Още не е ясно каква ще е минималната пенсия от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Липсва яснота за размера на минималната пенсия от 1 януари, въз основа на разговорите за бъдещото коалиционно управление. Това заяви пред БНТ бившият социалин министър Христина Христова.

"От 1 януари хората с минимална пенсия какво ще получават, чуха се противоречиви информации. Дали ще се продължи добавката от 120 лв, дали тя ще бъде 50 лв. Други казаха - половината на 120, 80 лв. се чу. В момента никой не знае какво ще се случи другия месец. Има уверение, че няма да получават по-малко", отбеляза Христова.

Всички партии, които участваха в преговорите, даваха доста добри предложения, доста аргументирани. Сложното в коалиционното споразумение е, че имаше противоречиви предложения, които няма как да бъдат едно с друго - за пенсиите и за минималната работна заплата, например. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият социален министър Христина Христова.

Още по темата

По думите й, в страната отдавна стои нерешен въпросът за размера на минималната работна заплата. Всяка година с постановление се решава колко ще бъде минималната работна заплата, но трудно се намират аргументи защо точно това число да бъде, каза Христова.

Според нея правителството трябва да се опре на диалога на социалните партньори. В 21 държави става със законодателството, но не с постановление, както е у нас. В последните 3 години МРЗ е увеличена с около 30%, а над 300 хил. души получават такава, допълни бившият социален министър.

Според нея заявеното желание за оптимизация на държавната администрация трябва да става след сериозен анализ.

"Следя дейността на няколко агенции, ако се направи качествен анализ, може би ще трябва административен капацитет, укрепване на тези администрации - Агенцията по заетостта, за социално подпомагане, за хората с увреждания и тн.", каза още Христина Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Те изборите минаха нас пенсионерите не им трябва е вече поредните измамен сме
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се чудете, а пенсиите увеличете. Нормалния хляб гони 2 лв., на места вече е 2 лв. Цените скочиха с 50%, какви 80, какви 100 лв. -минималната пенсия трябва да е поне 600 лв., за да отговаря поне минимално на цените в магазина.Не може хора, които заплатите са им над 2000 лв., да се чудят защо трябва да се увеличат доходите на най-бедните българи.
18
2
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
При ежегодно преизичисляване с осигурителния доход от предходната година, отпада необходимостта от минималната пенсия и всеки ще си получава толкова, за колкото се е осигурявал. Това задължително трябва да се направи, ако искаме да преборим сивата икономика и да я сведем до поносими размери.
17
2
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ниските пенсии са по две причини - първата и по-важната е, че по сегашната технолгия за определяне на размера на пенсиите, една вече отпусната пенсия озистава всяка година от останалите и в един момент попада под минималната пенсия, а в началото може да е била и доста висока пенсия. Второто е, заради укриването на доходи и осигуряване на минимума, но те са по-малко. Решението е ясно - ежегодно преизчисляване на всички пенсии отпуснати повече от две години назад, с дохода от предходната година
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди всичко не е редно да се увеличава минималната пенсия, а да се преизчислят или индексират всички. Защото така на практика тези с недостигащ стаж и тези с по 40 години стаж се оказват с едни и същи пенсии или с няколко лв разлика. И с минималната заплата е същото, само дето там пък изобщо няма механизъм за защита на тези, които са над минималната заплата.Е, не става дума за държавната администрация естествено, където се вдигат всички заплати по веригата. Не е така в частните фирми обаче...
15
5
 
6
 
! Отговори
Дамаджана преди 2 години
Почти съм сигурен, че ще бъде 3 долара. С тези преговарящи е ясно накъде отива милата ни родина.
14
3
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Българите се отличават от французите,италианците,ирландците и т.н. по това,че нямат солидарност помежду си. До 1993-1994 солидарност все още имаше,но психоатаките с разни латиноамерикански и турски сериали зомбита масово хората. Така дори родителите на едно дете се отнасят в състрадание към някакъв сапунен "герой" страдалец,а пропускат да са загрижени към най-близкото същество до себе си. Моите баби и дядовци сериали не гледаха й все помагаха на един или друг. Някога вратите бяха отворени за все
13
3
 
11
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Пенсията ми е ниска въпреки големият трудов стаж защото такава ми беше определена 2002 година. Защо се говори само за минималната пенсия?Кои вземат тази пенсия?Това са работещите в сивата икономика и държавата ги подкрепя и стимулира. Тази пенсия вече достигна доходите на почтенно осигоряващите се.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.. 10.....лъжеш. кражбите продължават повече от 30 години,като твойта партия любима (бсп), най много крадеше.
11
0
 
10
 
! Отговори
Uuiiiiii преди 2 години
България е корумпирана
10
9
 
24
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Просто говориш глупости.Пенсии ще има и те няма да бъдат намалени.Друг е въпросът,че са крайно недостатъчни и това е следствие на 12 годишните кражби на управниците от залъка на хората.А и преди тях.Виновни са и самите пенсионери,че са една безкритична маса,която допусна да я залъгват преди избори с трохите от трапезата на политиците.
9
1
 
31
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Каквото и да правят ,каквото и да мислят пенсионерите пак ще са на дъното .Докато властимащите се стремят за личното си обогатяване пенсионерите ще са там където и сега .Когато на 6млн .население имаме над 300хиляди администрация /един областен град /няма как оставащите данъкоплатци да осигурят онова ,което гарантира по добър живот на нашите родители ,баби и дядовци.Въпросът не е до едни 50 -100лв а гаранция за добър живот ,гаранция която им се обещава но никога няма да получат за съжаление
8
1
 
14
 
! Отговори
Всяка оптимизация преди 2 години
Е водела до разрастване на държавната администрация. За сравнение, публичната администрация в САЩ е 5%, т.е. 7.5 млн, а в ЕС е 10 пъти по-голяма.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня ден чух нямало един тъкачен стан всичко внос на дрехи че какво искате пари за пенсий от къде
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя бабешкерник къде беше когато беше съветник на WC-то Далавери Симеонов защо тогава не направиха всичко това за което говори сега.
5
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
боката ги бил вземал за разни фирми фантоми, щял да си купува нова вила за 250 000 ойро в ню йорк и сега пенсионерите от бекапето няма да има какво да ядат.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми естествено че икономика крепяща се на Молове и къщи за гости в държавата в която нищо не се произвежда няма износ от къде пари за пенсий
3
12
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Никакво увеличение на заплати и пенсии не очаквайте. При една задаваща се хиперинфлация и дефицит на храна едно реално увеличение на пенсии и заплати трябва да е ежедневна практика,а не еднократно замазване на очите. В такава ситуация сме,че скоро хлябът ще се продава на черно,поради липсата му. И друг път съм казвал. Запасете се с ориз. Оризът е хранителен и стига за повече. Евтини сухи супи и бульони също. Евреите ни нихилират.
2
3
 
19
 
! Отговори
пп и компания преди 2 години
абе постове се договарят вие за пенсии мислите .
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То казаха че имало само за януари пари за пенсий после със заеми от Европа почваме да ги плащаме и така затъването продължава промяната, е налице