Туризмът е почти на 100% загуба, чартърите до екзотични дестинации са пълни

Секторът е един от най-засегнатите бизнеси по време на пандемията
9 дек 2021 13:28, Ния Христова
77
 
Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията. Това обяви вчера министърът на туризма Стела Балтова. Ще стигнат ли обаче тези средства?
 
"Надяваме се да бъдат достатъчни. Нямаме представа как ще се развие занапред коронакризата. Надяваме се да започнем да работим, защото бизнес 2 години в застой не е добре и не е здравословно. Парите са разпределени в 4 програми. Първата програма от 30 млн. вече стартира, а кандидатстването завърши миналата седмица", каза председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Иванова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"До края на годината или началото на януари очакваме изплащането на тези суми. Има втори 30 млн., които минаха на постановление на МС. И трябва да са в процедура на нотификация, което е одобрение от Европа. След като се върне тази нотификация, ще трябва да се отвори програмата, да се кандидатства по нея", допълни Иванова.
 
Тя подчерта, че туризмът е един от най-засегнатите бизнеси по време на пандемията.
 
"Нашата организация е с изходящ туризъм и сме зависими от всички мерки, които се вземат по света. Вълните следват една след друга. Нито може да имаме предвидимост, нито възможност за планиране. Това е убийствено за бизнеса. В проценти загубите са огромни. За една година имаме спад в дейността между 82 и 93%, което реално означава, че бизнесът не съществува", подчерта Павлина Иванова.
 
"Тези хора си чакат парите от миналата година. Това са пътувания от март до декември 2020 година. Коронакризата ни изправи в друга платформа на работа. Всичко се случва в последната седмица или в последните 10 дни. Много е неприятно, когато това съвпадне с първо или 15-о число от месеца и предстои нова заповед на министъра", добави тя.
 
А пък чартърните полети за Нова година за Малдивите, Лапландия, Египет и други екзотични дестинации са пълни.
 
"За чуждестранните туристи е сложно, защото ние сме в "червената зона", в някои държави бяхме забранени като влизащи. В няколко държави има карантина. Колегите в хотелите се опитват да запазят нивата на цените, така че да бъдат продаваеми, защото това е супер важен момент. За момента нямаме обявени фалити, но имаме колеги, които временно са спрели дейността си", коментира Павлина Иванова.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
С тези пари колко лопати и мотики биха могли да се закупят... а относно екзотичните дестинации - ми да им вдигнат цените и сами субсидират губещите. И без това гз път да види цапа природата.
49
1
 
5
 
! Отговори
справедливост преди 2 години
Ами няма как да е иначе , когато предлагате 0 услуга на луди пари!! Трявбва да съм мръднал, за да резервирам нещо в Бг вече.
48
0
 
11
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Аз какво съм виновен,че чуждите оферти са добри
47
0
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
до 45. Няма как да си сверят часовниците нашите "хотелиери". Достатъчно е да напишеш на гугъл "собственици на хотели в Слънчев бряг" и ще видиш списъка на собствениците и ще ти стане ясно че промяна може да има някаква може би когато се появят наследниците на собствениците и то ако имат подходящо образование. Прави впечатление, че най-скъпите хотели са собственост на оръжейни производители. Как един оръжеен търговец да стане добър хотелиер. Или пък петролен бос или мафиот или транспортен бос
46
0
 
6
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Ако беше се родил новият Алеко щеше да напише със сигурност "Бай *** бизнесмен". Спасете българският туризъм? Дотук я докарахте мутрафони! Честито!
45
0
 
17
 
! Отговори
Алко преди 2 години
А за обслужването в хотелите по-добре да не говорим!!! Няма такава сбирщина, от неадекватни управители до събран от улицата обслужващ персонал!
44
0
 
11
 
! Отговори
НКК преди 2 години
Пак държавата да плаща с пари от джоба на честните хора на мошенници и хора незнаещи милионите които имат но реват кански че изнемогват и ще фалират. Вместо тези пари да идат за помощ на тези които са си ги внасяли те заминават в безданните джобове на богаташите. Ще фалират от две години но немогат и това си е. Ако се плащат тези помощи пропорционално на внесеното в държавния бюджет-данъци, акцизи, осигуровки и др. едва ли ще реват толкова защото сигурно едва 10% са изрядни, а сега всички лапат.
43
1
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
Да си свреят часовниците нашите "хотелиери": За Нова година с чужд туропратор съм на Палма де Майорка в хотел, в който съм бил вече и на ниво, на което половината 4* тук не могат да покрият на 2/3 от цената в България. Айде стига с Балкантурист меню за НГ да избивате годината.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"чартърните полети за Нова година за Малдивите, Лапландия, Египет и други екзотични дестинации са пълни" ми как няма да са пълни, като цената там и тука е една и съща..
41
0
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Всеки бизнес е рисков.Какво да кажат проидводствата с работници като държавата не помага.
40
2
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
99% от хотелите са на мутри. Сега да съжаляваме мутрите ли? Всички знаете кои са собствениците на хотели по морето-мутри от Пловдив и София и тук таме някой местен вожд като Митъо Зъркелите Да съжаляваш хотелиерите е все едно да съжаляваш ВИС и СИК..
39
2
 
15
 
! Отговори
Капитан Капитализъм преди 2 години
Нито един от нашите бизнес мен-и разбират как работи КАПИТАЛИЗМА.Имаш продукция предлагаш я и ако хората я харесат купуват и ти имаш успех .Ако не можеш да оцелееш фалираш.КАКТО В НАЙ СПРАВЕДЛИВАТА СИСТЕМА ПРИРОДАТА-ако си умен и находчив оцеляваш.У нас няма капитализъм защото държавата подпомага с народни пари частни свободни безнес мъже .Капитализма е свободен частен пазар ,всеки да се оправя сам. Докога ще дундуркаме тези уж успели находчиви уж свободни господа и госпожи.Нещо не се връзва.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заменям голф 2 с лети джанти за хотел в Слънчев бряг. Прехвърлянето задължително.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значии секторът 100% на загуба, чартърите пълни и как става това ве д аго е? онез мазни хотелиерски пачи и те ли са на дотации, компенсации и секви други схеми, а през миналите сезони укриваха печалби и осигуровки на 300%.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези фирми са посреднически и обикновено там работи собственикът,жената(любовницата) и евентуално още няколко човека на граждански договор чието заплащане зависи от броят намерени клиенти. Разходите им са само за наем. Резервират почивките с капарото на клиентите. Къде са им големите загуби. Да не споменавам как лятото всички почиваха както обикновено и имаха печалби.
35
1
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
освен че новините тука са предаване на информация от "псевдо журналисти" ще спомена че докатот всички искат ад спечечлят от туристите става едно пренатруване от кръчми хотели сгради и става една ***! не Ви ли беше достатъчен Слънчев бряг че сега навсякъде искате да превърнете България в сграда от която да рекламираме туризъм! и на каква основа и какво ще посетят туристите в тази сграда! като Бойко - реставрация на архиелогични разкопки - вижте ги! см0таняци!
34
0
 
15
 
! Отговори
? преди 2 години
Това е един от най-сивите сектори. Укриват се огромни данъци, но по време на криза искат да теглят от данъците на светлите бизнеси. Знае се от всички и трябва да се промени.
33
0
 
16
 
! Отговори
турист преди 2 години
добре де цялата държава е в криза само туризма ли ще спасяваме кой да спаси дребния бизнес или там дето или на когото са хотелите и бреговите ивици там ще спасяваме /белите якички/
32
0
 
19
 
! Отговори
100% загуба? преди 2 години
Може ли дефиниция на словосъчетанието "100% загуба"? На мен ми звучи като да са си загубили на 100% всички активи и пасиви, т.е. да нямат вече ни хотели, ни персонал, ни стока, ни земя, само спомени.
31
0
 
18
 
! Отговори
Можем и без вас преди 2 години
Като сте на загуба, фалирайте. Вместо да се дават пари за децата, правителството налива пари на кожодерите от туризма. ***.