"Пътна полиция" отчита ръст на шофьорите, употребили алкохол и дрога

На празници българинът обича да се почерпи
7 яну 2022 10:08, Ния Христова
22
"Пътна полиция" отчита ръст на шофьорите, употребили алкохол и дрога
Снимка: БГНЕС
"Пътна полиция" отчита ръст по празниците на шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.
 
"Когато говорим за празници, българинът обича да се почерпи. Наистина в празнични дни се установява, че повече хора си позволяват да седнат зад волана, когато са употребили алкохол", обясни пред bTV инспектор Мария Ботев.
 
"За 2021 г. по неприключили данни, повече от 4700 човека са употребявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, а над 3400 след употреба на наркотични вещества. това при всички случаи е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", отбеляза още тя.
 
"Установени са повече от 1500 случая на леки и пътнотранспортни произшествия, при които някои от участниците са употребили алкохол или наркотици. Няколко пъти в годината се провеждат специализирани полицейски операции, които са насочени именно към този проблем", заяви инспектор Мария Ботева.
 
Част от водачите, които се оказват в тази ситуация – да бъдат заловени зад волана след употреба на алкохол, разчитат на това, че след две или три чашки няма да имат 0,5 промила – разрешената норма, за да се шофира.
 
"Строго индивидуално е. Зависи от пола, от възрастта. Жените по-лесно ги хваща алкохол, по-бързо ги хваща. От килограмите зависи. От това дали сме яли. Ако сме яли мазна храна преди това по-трудно ни хваща алкохолът.  Умората и недоспиването също влияят. Може да има положителен резултат и от една чаша бира и да е над 0,5", смята Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
 
Твърдият алкохол се усвоява от организма много по-бавно и концентрацията му се покачва час след консумацията.
 
"При алкохола имаме долна граница, имаме 0,5. При наркотиците обаче нямаме долна граница. Или си употребил или не си употребил. Може да си изпушил една цигара преди два дена и след два дена ти си абсолютно адекватен , но драг чековете ще те засекат. И тогава вече става лошо", добавя Владимир Тодоров.
 
"Наказанията за употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 са административни. Срокът е една година без книжка и 2000 лева глоба", уточнява Владимир Тодоров.
 
Шофиране с алкохол над 1,2 промила е престъпление и вече не са изключение водачите, които отиват в затвора.
 
Алкохолът е сред най-честите причини за катастрофи както в България, така и в Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шофеорете отчитат повишаване на даваните рушвети на полицията
16
0
 
0
 
! Отговори
do 4,6,7,8 преди 2 години
Минцифай гледай пътя не коментарите да не увъртиш Кията на някой завой
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се ясно, че МВР на Рашков не работи, а се занимава с корупция.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия полицаи и военни в свободното си време и почивката да ходат да работат на полето като земеделци или да гледат прасета и да стават овчари да си заработват прехраната и да бъдат полезни поне с нещо на обществото.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте сега.Докато някои се измъкват или минават с нищожни присъди няма как да се случи нищо в положителна посока.Закона или ще важи за всички или изобщо ще е врата в полето.Не става оня дето уби Милен Цветков да го пуснат да си спи у дома при мама,а другите балъци да спазват.
12
1
 
1
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Над 2 промила автоматично отнемане на книжката и конфискация напревозното средство.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 да ама чичо ти си наркоман хората не са наркомани има и свестни хора и не мислят като тебе.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете на българите как ще плащаме на полицаи и на военни в тази криза и от къде ще идват парите и колко българи пшащат данъци и работат колко хора има на борсата безработни от къде ще идват тези ресурси колко милиона сме останали и колко болни с телк има защото и там и изтичане и корупция и изобщо дали ще има държава също така държавната администрация.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давате грешни сигнали на хората че могат да си правят какво искат че могат да карат пияни и дрогирани ако имат някои лев започнете да прилагате законите в българия ако искате да имате държава с мека китка проблемите не се решават ще се задълбочават закона е за всички не за определени хора.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свършиха тия с некои лев затвор от пет до десет години акт десет хиляди лева и изземане на колата пък ти си прави сметка дали ще се качваш пиян и дрогиран да направиш катастрофа да избиеш дваисет човека.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе как ще толерирате пияни и дрогирани хора дрогата е същата като алкохола даже по опасна взимате им колата акт и затвор.
6
2
 
8
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Не са виновни празниците, нито манталитета на българина, а държавата!!! В частност - полиция, прокуратура и съд!!! Хората знаят, че вече не е нужно да си "някой" за да ти се размине. Просто ти трябват някой лев и да те свържат с правилните хора...
5
0
 
2
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 2 години
За тези данни са виновни високите цени , които са причина хората да трябва да избират дали да оставят 50 лв или да имат за хляб и да ги пишат в статистиката. ПП за намаляване нна алкохола и дума да не става.
4
2
 
8
 
! Отговори
Как може преди 2 години
Аз никога не шофирам след употреба на алкохол и тежки наркотици. Ако приемам някакви субстанции, изчаквам да отминат ефектите им и си планирам времето, така че ако пътувам, да съм свеж и трезвен, без махморлуци и прочее. Това е задължение на всеки, който се зове Фончо. Според мен, на пияните и дрогираните Фончовци трябва да им взимат и трошките и да ги глобяват с поне 10 хиляди лева.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Алкохолът е сред най-честите причини за катастрофи както в България, така и в Европа.", така е, но в Европа умрелите на пътя на глава от населението е 10 пъти по-малко. Липсата на контрол, ще затрие държавата.
2
2
 
8
 
! Отговори
е как няма преди 2 години
Тестовете за дрога показват седмици назад ако употребявате например и медикаменти, които съдържат псевдоефедрин като антихистамини например и подобни също и показа, че сте употребили дрога пълен смях
1
2
 
11
 
! Отговори
9 преди 2 години
Българинът обича да се черпи по принцип, не само на празници :)