Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата

Причината - трудно се справят със сметките за ток
14 яну 2022 11:05, Петя Славова
71
Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата
Снимка: БГНЕС

Високите сметки за електроенергия са предизвикателство за бизнеса, включително и съществуването на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на COVID, се намират все по трудно в аптечната мрежа.

"Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението. То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата, и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари", обясни пред БНТ Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка.

Намаляване на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов.

За съжаление, някой трябва да плати сметките и за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.

Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, призна Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
34
 
! Отговори
Ivan преди 2 години
За какво харчи ток една аптека,ако мога да попитам.И отсега ви казвам да не дрънкате глупости,защото жена ми е фармацевт и много добре са ми известни доста неща!Освен за LED осветление,пък било то и 400 лукса,един два малки хладилника,естествено и отопление!Кой не го плаща това в жилището си,че и в пъти повече?!Надценките да им позволили да вдигнат?!Вие сещате и се какво ще стане?Човек жив няма да оставят!Е то бива наглост,ама чак толкова.Един от най-печелившите бизнеси да реве -престъпници!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бунтове пред парламента И за високите цени на живот не искате ли??
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магарешки иска още и още още да щави
21
0
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
A пък ние искаме джипове като на фармацевтите
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре ще е да отидат при Кирчо да поискат да им реши проблема със сметките за тока! Стига вече управляващите омазват пейзажа, а ние им плащаме масрафа! Колко още?
19
0
 
28
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
Е колко още ?!?!?
18
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не получаваме толкова големи заплати, че да издържаме аптеки, енергопро, еон, ВиК, ковидпътеки и бонуси и заплати на учители. СОПРЕТЕ СЕ МАЛКО, ЩОТ ДА НЯМА КЮТЕК!
17
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво ли ви е без Бойко сега, главанаци?
16
1
 
42
 
! Отговори
хм преди 2 години
Еййй, само оправдание си търсят, за да вдигнат цените. Не се наядоха. Да сте чули някой аптекар да се оплаче, че покрай пандемията им скочиха значително оборотите и оттам печалбите? Няма. Алчността е голяма работа. Покрай тази пандемия лошото е, че основно намазаха най-наглите и ревливите, които все искат и все са ощетени. А за реално нуждаещоите се все няма. Ами защо им дава държавата помощи за тока? След 2 месеца като падне цената на тока, те ще намалят ли цените?
15
1
 
39
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
И принципно лекарства се купуваха като за световно, а сега с пандемията да не говорим... Аптеките са на огромни печалби. Много алчни собствениците на аптеките.
14
3
 
31
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 2 години
Открийте спешно дарителска сметка та да подпомогнем фармацевтичните босове!
13
2
 
36
 
! Отговори
Max преди 2 години
И банките да поскат по-високи лихви, че и те немогат да си платят тока :)
12
1
 
43
 
! Отговори
питам преди 2 години
Ако някой може да ми посочи фалирал аптекар ,ще го почерпя.В тази пандемия печалбите са им толкова много ,че може и 50 пъти да им вдигнат тока и пак да са на печалба.Алчни и безочливи .Одити и проверки са нужни ,сегашните да не си заничат в гащите и под полити ,а да започнат и с тях.
11
0
 
28
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Това наше болно и тъмно време е манна небесна за фарма-мародерите и за техните послушни слуги в аптеките. Не се наядоха и не се обогатиха достатъчно??? И все не им достига, та непрекъснато напират, напират и вечно искат...?
10
0
 
42
 
! Отговори
Дядо130 преди 2 години
Не знаех, че 2 крушки и 2 хладилника харчат много ток! Все пак сме с едни от най скъпите лекарства в Европа.
9
0
 
38
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ние плащаме наи много в европа за лекарства намалете си печалбата а не надценките
8
0
 
40
 
! Отговори
111 преди 2 години
Предлагам и лабораториите са поискат по-високи цени, защото обедняха покрай този ковид.
7
0
 
40
 
! Отговори
D преди 2 години
С тая пандемия станаха милиардери и пак ламтят за пари. Колкото повече, толкова повече! !овекът е страшно същество, колкото повече има, толкова по-гладно му става окото.
6
0
 
49
 
! Отговори
Е преди 2 години
не! Това не е безочие, това е безбожие! Имам близка работеща в аптека. Каза ми, че покрай тая пандемия оборотът им се е покачил в пъти! А те пари за ток нямали. Наглост!
5
2
 
19
 
! Отговори
Промяна да преди 2 години
Ама към по-лошо. Никой не е обещал промяна към по-добро.Друг е въпросът, че здравната каса трябва да поема по-голям процент от лекарствата на хронично болните, защото сега си е живо ограбване на народа.