Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата

Причината - трудно се справят със сметките за ток
14 яну 2022 11:05, Петя Славова
71
Аптеките искат по-висока надценка на лекарствата
Снимка: БГНЕС

Високите сметки за електроенергия са предизвикателство за бизнеса, включително и съществуването на аптеките. В същото време, лекарства използвани за лечение на COVID, се намират все по трудно в аптечната мрежа.

"Проблемът е, че аптеките продават регулирани стоки и не могат да калкулират тези сметки в продуктите, които продават. В аптеките, освен, че е регулирана цената на лекарствата, е регулирано дори какво да бъде осветлението. То трябва да бъде 400 лукса, каква трябва да е температурата, и всичко това поставя аптеките в много затруднено положение, защото просто няма откъде да ги възстановят тези пари", обясни пред БНТ Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите му, сметките за електричество нарастват около 3 пъти. Най-засегнати ще са малките аптеки, които продават само лекарства. Според него единственият начин е да се разреши по-голяма надценка.

Намаляване на ДДС няма да увеличи приходите на аптеките, смята Костов.

За съжаление, някой трябва да плати сметките и за съжаление, това винаги е потребителят, допълни Костов.

Той коментира и липсата на редица лекарства в аптечната мрежа, като заяви, че в пандемията този списък се увеличава. Дефицитът идва от доставчиците и ние зависим от тях, призна Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
22
 
! Отговори
Ъхъ! преди 2 години
Започна мародерството в България ! Кико Коня и Кокорчо докараха смъртта в Родината !!!
3
3
 
42
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Знаете ли , че за българин е много по-евтино да отскочи до Турция , за да си купи лекарства, отколкото да ги купува от българска аптека ? Това разбрах днес. А нашите аптеки искат да увеличават още цените на лекарствата!!!!!! Е, нали си сложиха аптекарски олигарх за здравен министър !!! Хе,хе, промяна , а ???
2
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЕее, тея се оядоха покрай пЛандемията и ся реват... наглеци!
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали уж лекарствата за Ковид щяха да са безплатни?