Скок на цените на горивата, ще поскъпне ли превоза?

От бранша искат помощ от държавата
17 яну 2022 11:15, Петя Славова
49
Скок на цените на горивата, ще поскъпне ли превоза?
Снимка: БГНЕС

Пореден скок в цените на горивата се наблюдава от началото на годината. Поне до края на януари бензинът и дизелът ще продължават да покъпват, а метанът е с рекорден ръст през последните месеци. По-високите цени се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите. Бизнесът вече даде заявка за по-скъпи билети за обществения превоз през тази година.

За последната година най-масовите горива са поскъпнали с над 30%. Така само за литър през последните 12 месеца плащаме отгоре около 60 стотинки. Най-сериозен обаче е ръстът при метанът - над два пъти. Ако преди година шофьори и превозвачи са зареждали за 2.90 лв., то сега в отделните части на страната плащат между 2.40 и 3.70.

Най-масовият бензин А95 е поскъпнал средно с 32%, а дизелът - с 35. От бранша определят цените в момента като стабилни, но отчитат нов ръст при суровия петрол на международните пазари в първите дни на януари.

"През последните дни има известно повишение на курса на суровия петрол – той надмина 84 долара за барел. Засега не вярвам това да се отрази на цените на бензиноколонките, но ако тенденцията продължи нагоре, е възможно да има леко поскъпване. Поне към настоящия момент не виждам някакви фактори, които да качат бензина и дизела до 3 лв., освен ако не се случи нещо извънредно на международните пазари", коментира пред Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Всяко следващо зареждане на колонката, изненадва шофьорите с ново покачване на цените. По думите на един от тях, в Европа цените са съвсем леко по-високи, но много по-приемливи заради по-високият стандарт на живот.

Разходите са по-големи, но пътниците - по-малко, отчитат от автобусните линии и сметката на превозвачите не излиза. Някои започнаха да вдигат цените на билетите. При липса на пътникопоток, разходите пак не успяват да се покрият.

Затова и бранша иска нови помощи от държавата, защото иначе пътниците ще поемат удара както за цените на билетите, така и за качеството на услугата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неви ли прави впечатление ,че тази статия е стара просто сега я пренаписват отново за да има някакво социално напрежение .На медиите им се плаща за да подклаждат огъня на високите цени.Постоянно човъркат.
35
0
 
1
 
! Отговори
ПревозЪТ преди 2 години
Уникални познания по граматика, още от самото заглавие...
34
0
 
18
 
! Отговори
Дизел преди 2 години
Спи още народе!!!Днес 5 стотинки утре още10 така ни обработват!Няма да вдигаме заплатите няма доходите и пак спим!!Докога....?? Маски мерки беше за 1 2 3 месеца вече 3 та година??
33
5
 
16
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
ХАРЕСВАМ Я ТАЯ, "ПРОМЯНА", БЕ.....ГЛЕЙ, КАК НА ТЪМНО, ГЛАДНО И СТУДЕНО...... ЗА НЕ КОЛКО МЕСЕЦА, БАВНО И ПОЛЕКА----НАРОДА ШЕ ПОУМНЕЕ С НЕКОЛКО ВЕКА.... ХАХАХААА....
32
1
 
17
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ще поскъпне, нали опипвате почвата по заръка на някой виден Български бизнесмен!
31
6
 
9
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
до Програмиста: С духльо, научи се първо да пишеш без правописни грешки. Бягай на опашката за поредния бустер!
30
8
 
14
 
! Отговори
Питам 21ви преди 2 години
Ти наричаш Герб "нищоправци" . Кажи сега какво точно свършихте вие от осем месеца насам откакто Герб не са на власт? Освен че "оправихте" цените на горивата газта тока бензина дървата лекарствата и храните ! При Бойко се строеше. Пътища спортни зали газопроводи....сега какво построихте ?!
29
3
 
9
 
! Отговори
МУНЧОЛАНДИЯ преди 2 години
МУНЧОЛАНДЦИ, ДНЕС ЦАЦАРОВ Е ПОДАЛ ОСТАВКА И КАТО СЛЕДСТВИЕ НА ТОЯ СВЕТЪЛ АКТ- ЦЕНИ НА ХРАНИ ПАДНАХА, НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ ПАДНАХА, ИНФЛАЦИЯТА ИЗЧЕЗНА И ВЕЧЕ Е ОТРИЦАТЕЛНА- В БОРИСОВАТА ДЪРЖАВА Е КОФТАК, ДА ЖИВЕЕ МУНЧОЛАНДИЯ.
28
5
 
16
 
! Отговори
А преди 2 години
Чакайте малко, кво общо има цената на барел в некви борси ??? логично е да има нали, да ама преди 2 години цената на барел беше отрицателна пък на бензиностанцията пак искаха 2лв за литър сега се била качила до 84 долара което аз не виждам как ме брига след като явно цената на борсата не определя нищо.
27
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 и повече години я карахте по схемата "човека взе парите" и сега промяната виновна , за?гу_беня!ци .
26
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурантът и Киро Ментето, дали дават пари за бензин?
25
4
 
32
 
! Отговори
man преди 2 години
Продължаваме промяната. Към по-зле.
24
2
 
6
 
! Отговори
Петранке, преди 2 години
да не би случайно да си искала да питаш дали ще поскъпне превозЪТ?...........Мисирка!
23
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еххх БСП пак са на власт и всички пак тръгнахме да обедняваме. Подхвана ме носталгия по едни младини, които ходих да почивам все на палатка по язовири понеже нямах пари за хотел и море. Май идва пак това време а?
22
5
 
35
 
! Отговори
Ха сега де. преди 2 години
Преди две години когато цената на бензина се вдигна с 10 стотинки опищяхте всички медии и оплюхте Бойко за всички грехове на света....и цената падна ! А сега цените са поне 50% отгоре (и продължават нагоре) но никой не се обажда !? Явно цените на горивата сега са нормални !? И не оправдавайте правителството с това че на световния пазар също били скочили цените. В много държави които са с доста по висок стандарт от нас цените са в пъти по евтини !? Продължаваме разрухата- промяната.
21
6
 
40
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 2 години
Ако някой се заблуждава, че нещо положително ще настъпи с новите управляващи и най вече с др. Радев жестоко се лъже. Една шепа богопомазани ще живеят луксозно на гърба на милионите Българи, които от глупост гласуваха за тях. Честито другари-чалгари-харвардци.
20
4
 
20
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен - 3 лв дизел му било добре.Зум-зум- ти май не си бил осъзнат по това време, или си бил на баща си в Ташкент 1996-1997-*** година.Нищо, скоро незнанието ти ще бъде попълнено ОТ първо лице, в реално време.
19
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на горивата в момента при 84 долара за барел са същите, както преди 12г при цена 130долара за барелАкцизите не са се вдигнали чак толкова много. Нещо някъде ми с е губи сметката ама . Ръководството на Държавата пак удобно спи. На тях им е все тая за обикновения човек. Винаги е било така
18
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великото нулиране е в ход!
17
9
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Честито ви Радев ,Нинова и харвардците българи. Хак да ви е. *** народ-слаба държава.