Скок на цените на горивата, ще поскъпне ли превоза?

От бранша искат помощ от държавата
17 яну 2022 11:15, Петя Славова
49
Скок на цените на горивата, ще поскъпне ли превоза?
Снимка: БГНЕС

Пореден скок в цените на горивата се наблюдава от началото на годината. Поне до края на януари бензинът и дизелът ще продължават да покъпват, а метанът е с рекорден ръст през последните месеци. По-високите цени се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите. Бизнесът вече даде заявка за по-скъпи билети за обществения превоз през тази година.

За последната година най-масовите горива са поскъпнали с над 30%. Така само за литър през последните 12 месеца плащаме отгоре около 60 стотинки. Най-сериозен обаче е ръстът при метанът - над два пъти. Ако преди година шофьори и превозвачи са зареждали за 2.90 лв., то сега в отделните части на страната плащат между 2.40 и 3.70.

Най-масовият бензин А95 е поскъпнал средно с 32%, а дизелът - с 35. От бранша определят цените в момента като стабилни, но отчитат нов ръст при суровия петрол на международните пазари в първите дни на януари.

"През последните дни има известно повишение на курса на суровия петрол – той надмина 84 долара за барел. Засега не вярвам това да се отрази на цените на бензиноколонките, но ако тенденцията продължи нагоре, е възможно да има леко поскъпване. Поне към настоящия момент не виждам някакви фактори, които да качат бензина и дизела до 3 лв., освен ако не се случи нещо извънредно на международните пазари", коментира пред Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Всяко следващо зареждане на колонката, изненадва шофьорите с ново покачване на цените. По думите на един от тях, в Европа цените са съвсем леко по-високи, но много по-приемливи заради по-високият стандарт на живот.

Разходите са по-големи, но пътниците - по-малко, отчитат от автобусните линии и сметката на превозвачите не излиза. Някои започнаха да вдигат цените на билетите. При липса на пътникопоток, разходите пак не успяват да се покрият.

Затова и бранша иска нови помощи от държавата, защото иначе пътниците ще поемат удара както за цените на билетите, така и за качеството на услугата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви го тура в гербавите троллове безмозъчни. То откак герп не крадат нормално да ви е скъпо бе. Плащам си 3лв дизела и си карам, Киро ми е перфектен, дано ви изчегърта до крак. Нищоправци.
15
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията и енергийната криза ще ни докарат стабилна кризичка.Защо?Ами просто е ,когато инфлацията е от бизнес,стабилна икономика,ръст в производителността,всичко е наред.Заплатите ни ще растат заедно с инфлацията която произвеждаме с тях,НО сега имаме изкуствена инфлация,лоша инфлация такава която изкуствено и шоково вкараха и с печатането на пари и с локдауните погребвайки производствата.Тога следват фалити.
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха честито!Заслужавате ,,подмяната''следващият път пак гласувайте за парашутисти......аа
13
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди две седмици се върнах от Копенхаген,Дания.Един от най скъпите градове в света.Цените на Шел на колонка бяха 2.90 за дизела и 3.30 лева за бензина.Така сега сами си направете изводите,защото разликите с нашите цени всеки ден се стопяват,НО заплатите в Дания се индексират,като в момента средната най масова заплата,дори за емигранти е около 20000 крони,което е около 5200 лева ,след данъци,чиста заплата.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От пандемията едно нещо стана пределно ясно. Ключови сектори за икономиката трябва да се одържавят. Очевидно, е че щом държавата може да затваря сектори от бизнеса произволно то този бизнес трябва да бъде държавен, не частен. Сектори като Енергетика и енергоснабдяване, топлофикация и топлоподаване, ВиК и земеделие следва да се одържавят. Очевидно няма как частници да работят там при положение, че държавата може да им преустанови дейноста с едностранно решение от днес за утре, а са ключови.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Допреди една година карах кола на метан.Зареждах по на 1.2 лв.Вчера видях,че метанът е станал 3.2 лв.Три пъти по-скъп. Добре че навреме продадох колата.
10
3
 
20
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
Ба *** ви Кво направихте бе?
9
8
 
30
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 2 години
Продължаваме разрухата- промяната. Сега по добре ли живеете ? И за това ли скачахте и опикахте Орлов мост !? Кирчо и Асенчо ще ви оправят. Няма да мрънкате. Нали това искахте. А ?
8
3
 
18
 
! Отговори
izh преди 2 години
Промяна е. Все от някъде трябва да се почне. Не ноже от раз да се обяви фалит на държавата. Некрасиво някакси изглежда все пак
7
3
 
20
 
! Отговори
Zuniguni преди 2 години
Тез от петролна и газова асоциация кога? Промяна трябва да има навсякъде.
6
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 2 години
докато се дават помощи и се печатат пари , няма друга опция освен инфлация. А и с помощи и без ,цените вървят нагоре и удрят крайния потребител , та по-добре поне държавата да не подпомага с милиарди няколко олигарха , а да помисли за друг вид подкрепа или политика на цените.
5
2
 
13
 
! Отговори
Само питаме: преди 2 години
СЕГА ОСТАВА ДА "НАЦИОНАЛИЗИРАТЕ" , КАРУЦИТЕ НА РОМИТЕ, ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ.. ХАХАХААА.....
4
1
 
18
 
! Отговори
Само бранша ли ? преди 2 години
То и аз искам помощ от държавата.....
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що им са КПП-та, като могат да направят тунджата десетачка.
2
3
 
15
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 2 години
ЩОМ ШЕ ИМА "ПРОМЯНА"..... И ТАМ ТРЕБВА ДА Е.... ХАХАХААА..
1
3
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ТАКА СТАВА КАТО СИ ДАДОХТЕ КАРУЦИТЕ ПО ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ