Токът за фермерите - три пъти по-скъп, сиренето и кашкавалът с нови цени

13-годишен връх на инфлацията в страната през декември
19 яну 2022 08:33, Петя Славова
83

13-годишен връх през декември достигна инфлацията в страната. На годишна база поскъпването е със 7.8 %. Къде цените са се увеличили най-много?

През последната година най-сериозен ръст се наблюдава в цените на горивата. От там скачат и транспортните услуги. А от бранша отчитат сериозен спад в пътникопотока.

"В туристическия сектор спадът в оборота е над 70%, по редовните автобусни линии - 40-50%. Към това нещо трябва да добавим и проблема в горивото, особено метана. В момента той е с 200% завишен", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Конфедерацията на автобусните превози Магдалена Милтенова.

"Ние сме вдигнали вече цените на билети с по 50 стотинки, но и те не са достатъчни. Поради липсата на пътникопоток не можем да покрием основните си разходи", коментира управителят на транспортна фирма Азми Азмиев.

Любка Емилова често пътува по линията София-Плевен. Забелязва леко покачване на цената на билета.

По-сериозно е поскъпването при хранителните продукти и сметките за комунални услуги.

"За храните нямам думи. Включително и храната на котката стана по-скъпа. Сиренето, кашкавалът стана много скъп", допълни тя.

Именно заради драстичното поскъпване на тока се повишават и цените на млечните продукти.

"В момента разходът за ток е три пъти по-скъп. Това налага да вдигаме млечните продукти, но в крайна сметка кой ще го купи. Не се е увеличила покупателната способност на българина", сподели фермер от Варна.

Според млекопреработвателите средствата, които се влагат в производството, са нараснали с около 50%. Поскъпване има и за крайния потребител, но с по-малко, а от бранша вече говорят за фалити.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
8
 
! Отговори
Габи3 преди 2 години
До 73 Къде виждаш Гербери?Скъпотията и беднотията настанаха откакто пачките се трупат от Радевите правителства.Стига с злобни и безмозъчни приказки.
69
0
 
0
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Няма страшно извън бг е по скъп тока и плащат по високи заплати ,но ще внесем нещо със скъпо гориво и ще е по евтино от произведеното тук
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капиталистическият ток е скъп. Евтините западни храни са по комунистически субсидирани, за да има какво да яде човекът от всички раси на Запад. Истинският капитализъм е в Африка, Индия и Латинска Америка. Либертарианците трябва да дават пример с Африка, Индия и Латинска Америка, когато хвалят истинския и свободен капитализъм.
67
0
 
3
 
! Отговори
Спасчо преди 2 години
Бил Гей(ц) е отговорен за скъпия ток и за вируса. Бойкотирайте Кока Кола и Америка ще рухне.
66
0
 
7
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Не яжте сирене и кашкавал освен ако не искате да си докарате инфаркт или инсулт
65
1
 
6
 
! Отговори
От мене преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА,Т'ВА Е......
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите трупат пачки в сейфове. Там искайте парите. Там са ви парите.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализмът дойде и за капиталистите. Лошо.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е измама за бедняка и честния, който знае вратичките в закона и правилните хора е напред в живота, другите чакайте на добрината си да ви нахрани
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето стандарта се покачва, ние ставаме все по-богати,скоро 1 килограм сирене 100 лева, Швейцария на Балканите, нали това ни беше заветната цел , близко сме братя
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободния енергиен пазар е една имама. Търговец на рилска вода я продава по водопровода на Малко Търново, а търговец на морска вода от Бургас я продава на софиянци по водопровода. Софиянци пият морска вода от чешмата си, а Малко Търново пие вода от Рила. Това е измама...........
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободно движение на стоки. Ще пазаруваме в новите корекоми на Запада, които отвориха в нашата хубава страна. Вие искате като по време на социализма да няма корекоми и само вие да сте на пазара. Получихте най-после Капитализъм.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте капитализъм и пазарна икономика. Държавата повече няма да ви дава евтин ток, защото вие не искате държавата да ви се меси в бизнеса и далаверите. Не искате да плащате данъци. Държавата няма да бъде вече заради вас лош стопанин и да ви дава евтин ток, държавните енергийни дружества да трупат дългове, а Андрешко бизнесмена да трупа печалби и да казва, че държавата е лош стопанин. Велевците реват като вдовици и искат да ограбят пак държавните компании, гледат им в канчетата.
57
0
 
6
 
! Отговори
Какво да правим ? преди 2 години
Пазарувайте в Турция и Македония. Цените на хранителните стоики са м/у 30% и 40% по ниски. За качеството - да не говорим.
56
0
 
8
 
! Отговори
Ugn преди 2 години
Така ще е и още по-лошо ще става.Тези свободни енергийни пазари са пълна измама и узаконена система за рекет .Самозвани търговци могат да си вдигат цените колкото си искат, да си препродават енергия на хартия и да генерират огромни печалби.Държавните помощи са абсолютно грешно решение ,защото държавните пари отиват в ръцете на тези спекуланти.Тях това ги устройва и ще продължават да го правят.Само регулиран пазар за всички потребители,това е спасението.
55
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 2 години
То и без това от години не купувам от тези български продукти наречени сирене,кашкавал и масло. На пазара няма свястно сирене и кашкавал .Има някои които уж са правени с малък процент мляко но ,бягам надалеч .Купувам предимно синьо сирене Скъпо не скъпо ,поне е по истинско от нашите сурогати .
54
1
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Кризата основно я предизвикаха зелените либерасти с лакомията си. То не бяха въглеродни квоти, отпечатъци, еко-такси и акцизи, ограничения и филтри, забрани за дейности на централи... Сега барел петрол е 80 долара и скачат горива, но преди време стигаше и до 130 и нямаше такива цени по веригата.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61 Анонимен. . . . . Нали се консултираха с Гечев, Масларова, Р.Овч.. . . . С кого се консултираха? Защо пропуснаха пазачс на паркинга?
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо инфлацията в България, която е във валутен борд е над средната за ЕС? Средната инфлация в ЕС е 5.2% и при условие, че те не са във валутен борд.
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкуствено се надуват цените, за да може да ни откраднат парите. Нали се консултираха с Гечев, Масларова, Р.Овч.