Гьоков за пенсиите: По-високите пенсии от юли не махат добавката

Според министърът, всеки възрастен може да получи справка при поискване
22 яну 2022 10:05, Петя Славова
80
Гьоков за пенсиите: По-високите пенсии от юли не махат добавката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Много пенсионери в страната останаха недоволни от актуализирането на доходите им. Според министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, няма в момента пенсионер у нас, който да е получил по-ниска пенсия от декемри.

" Ако говорим за общото плащане – пенсия + COVID добавка – цифрата е приблизителна около половината пенсионери са получили по-малки плащания, но не пенсии. Голямата част от пенсионерите са с малки разлики, около 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лева … волята на правителството беше нито един пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което вече е факт с гласуване в НС", обясни той пред Нова тв.

Още по темата

По думите му, всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията – това са над милион пенсионери, могат да получат една справка при поискване от гишето. "В справката е описано, какво ще получат. Там ще фигурира месечният размер на пенсията, както е преизчислена Ще видят колко е била декемврийската им пенсия + 120 COVID добавка, после ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лева, общата сума, след това ще видят в тази справка какво се доплаща към тях", посочи министърът.

Според него възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари. "Но основната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската - ще я получават, докато има COVID добавки. A такава добавка ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец. После ще трябва да се търсят други решения", подчерта ресорният министър и допълни, има няколко решения по въпроса.

"Едното е да продължи пандемията и извънредното положение и може да се мисли да се продължи изплащането на добавката. в какви размери и какви срокове, отсега не можем да кажем. Но при всички случаи ще търсим възможност от 1.07, когато свършва плащането й да бъде извадена от пенсионната система, защото не й е мястото там и не знам защо предишните управляващи я сложиха там. Какви са решенията за след края на юни, ако не бъде променени законодателството предстои осъвременяването на пенсиите по кодекса за социално осигуряване. По прогнозни данни на Министерство на финансите и НОИ, това е 6,1%".

"По сметки, които не претендирам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6.1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лева, няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината. а се очаква пика на инфлацията е България да е март април. Та тази 6.1% в никакъв случай няма да са решение на проблема и усилено работим в тази посока", категоричен е Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е справедлив, но мнението на експертите е, че не е възможно без сътресения с системата да се премахне. "Аз ще настоявам лично този таван да се вдигне сериозно и с времето да отпадне. В рамките на мандата, ако не е паднал тавана, то той да засяга съвсем малка група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха около 25 000 човека. След преизчисляването на пенсиите и увеличаването скочи с още 15 000 души, групата се увеличи на 34-35 000 човека. Ако успеем тази група да я сведем до малки стойности, ще е успех за този момент".

Максималният осигурителен доход ще е 3400 лева. "При определянето му искаме да въведем принцип и той да е обвързан със средната заплата за страната. По всяка вероятност тя ще бъде променена при актуализацията на бюджета. Ние можем спокойно да обвържем минималната работна заплата към средната и да се стремим към края на мандата да е 50% от средната заплата за страната.", каза той.

 По думите му, заплащането на майчинството между 1 и 2 година не е обвързано с минималната заплата и не е необходимо, защото започва да става тежест при договарянето на минималната заплата.  Според него би било трудно да има обвързване.

"Но когато се приеме принцип да е равен и около минималната заплата, не мисля, че ще има политическа сила, която да нарушава този принцип. Макар че в последните години беше пренебрегнат този принцип. само допреди няколко месец майчинството беше 380 лева", посочи Гьоков.

Той също така заяви, че детските добавки вече са разширили обхвата на семействата като сега критерият е на 540 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господа махнете сложните формули за " актуализирането" на пенсиите, само повече я забатачвате. Вдигнете по 10-12 % пенсиите на всички пенсионери, просто и ясно за всеки. Който има повече осигурителен стаж ще вземе повече което е и нормално.
29
13
 
21
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Наследството на мехура от банкя.Единадесет години мафиотска икономика.Благодарете на дебелия мехур Биби.
28
1
 
38
 
! Отговори
пенсионер 1 преди 2 години
Гьоков стига лъжи!Преизчислете пенсиите с осигурителния доход за 2021 и коефициента за стаж 1.5 и не трябват никакви ковид добавки!
27
12
 
17
 
! Отговори
Не си пускайте БНТ преди 2 години
Бойко говори...
26
16
 
8
 
! Отговори
ПУСНЕТЕ СИ БНТ!!! преди 2 години
ЕКСЛКУЗИВНО!!!! БОЙКО ГОВОРИ
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таванът на пенсиите да важи и за "богоизбраните" бивши и настоящи водачи на стадото, като президенти, вицетата, парламентарни председатели, висши съдии и прокурори!
24
13
 
25
 
! Отговори
Прокуратурата преди 2 години
Вчера глутница пияни гербажии, предвождани от дуловската Мадона, държаха председателя на Народното Събрание като заложник до 23:58, чрез умели хватки за искане на процедури по начина на водене, като за пореден път доказаха, че познават конституцията и законите, само за да знаят как да ги нарушават и експлоатират. Време е от прокуратурата да поискат сваляне на имунитета на този сбирток пияндурници.
23
8
 
33
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Абе къде бяхте сегашните пенсионери когато правителството на Костов и неговият министър Нейков преизчислиха пенсиите и тогава хората наистина взеха по-малки пенсии? Оттам тръгна всичко. Ама тогава вие бяхте млади и ви дремеше на сайдера за пенсиите, нали! Скачахте по площадите и ни обяснявахте с назидателен тон колко хубаво бъдеще ни чака, само и само да гласуваме за СДС. А те се оказаха обикновени крадци, поне повечето, тези, които още искат кокала.
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсиите се нуждаят от прлеизчисление и осъвременяване особенно на тези пенсионирали се до 2010г. по средният осигурителен доход за 2018г.Не е нормално пак да има нещо като уравновиловка . Добавките за Ковид защо не се пускат на друга дата за да не се бъркат хората с размера на пенсията?
21
12
 
10
 
! Отговори
НДСВ преди 2 години
Симеон Втори се появи неочаквано на церемонията! Всички лидери на партии са на площада, с изключение на разединителя БМБ
20
7
 
5
 
! Отговори
БНТ преди 2 години
Очаквам всеки момент по БНТ да превключат от церемонията на брифинк на ГЕрБ
19
10
 
8
 
! Отговори
Ротондата преди 2 години
ПО БНТ ДАВАТ ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18Съгласен съм да се актуализират пенсиите правилно и за всичките години. Не става въпрос за това, а за разликата между пенсията и добавките. След спирането на добавките е възможно на някои пенсиите да станат по-малки. Няма идеален вариант. И спри с кълненето. Грозно е. Аз съм против солидарният модел за пенсионно осигуряване, а за индивидулни партиди. Така всеки ще си знае сметката. Добавките не трябва да са от НОИ.
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей,ми6ко продължителна,подарявам ти ковид добавките за да си купиш свещи с тях!Искам си това,което ми се полага по закон-актуализиране на пенсията с процентите за 2017,2018 и 2019 година!
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се бърка пенсията с Ковид добавката. Тя не е към пенсията, а сега смутат, че ще е доживотно. Тази каша е започна Бойко и сега я довършиха. Стига с евтин популизам. Не може минималните пенсии за хора без стаж и осигуровки да се изравняват с тези на другите. Проблема с пенсиите съществуват навсякъде. При 3000 лв. брутна заплата се взима около 2500 лв. чисто и удръжките от работника и работодателя са над 1200 лв. В момента се шири див популизъм забъркан от всичките ни политици.
15
10
 
4
 
! Отговори
ОМГ! преди 2 години
ПУСНЕТЕ СИ БНТ!
14
10
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 4 млн в шкафче === Направо 7 трилиона евро бе, дрОгарю, какви ти само 4 милиона. Пък човека на Маджо каза че било само 1 милион...пуууууу, не са го обучили добре на Позитано какво да говори :))))))))))))))))))))
13
23
 
10
 
! Отговори
4 млн в шкафче преди 2 години
Ако са им ниски пенсиите, да ходят да вземат от шкафчето - Боко е скатал осем хиляди пенсии там, в пачки от 500 еврови купюри
12
4
 
25
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Що така бе шефе, всички сте си плюли в устите и лъжите.Аз съм един от потърпевшите и ви уличавам в лъжи.
11
26
 
4
 
! Отговори
Дадеш му пръст преди 2 години
То ще ти отхапе ръката. Ненаяли се пенсии.