Проф. Рачев: Хубаво е да има малки земетресения

90% от България са земетръсни райони
23 яну 2022 19:26, Нели Христова
16
Проф. Рачев: Хубаво е да има малки земетресения
Снимка: БГНЕС

Този месец имаше няколко земетресения в Гърция и Северна Македония, които се усетиха и в няколко български града. Какво трябва да правим когато усетим земетресение?

„България попада в земетръсна зона и сме заобиколени от сеизмично активни райони. Хубавото е, че не сме имали сериозно земетресение от много време, като изключим земетресението във Вранча през 1977 г.“, коментира в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев. Според него е хубаво, да има малки земетресения, които да освобождават натрупалата се енергия в земните недра.

„Хубаво е да са много, но по-малки, защото си спомняме земетресението в Перник през 2012 г., което беше 5,8 по Рихтер и доста сериозно“, каза Рачев.

90% от България са земетръсни райони като Кресненското дефиле, Шабла и Пловдив с маришкия шев, каза климатологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изглежда стана мода - ортопеди, коремни хирурзи , лекари уши-нос-гърло и чиновници говорят за вируси,а метеоролог говори за земетресения.Има две професии, в които много лъжат - метеоролози и политици, но на първите им прощавам.
8
3
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Прогнозата за времето се издава от два големи световни центъра - Лондон и Москва. Оттам нататък не ви е необходим никакъв посредник между вас и Св. Илия - сичко излиза на съответното приложение в телефона. Колкото до земетресенията, това за малките и големите е само добро пожелание, а не закономерност. Малките земетръси могат да освободят напрежение, а могат и да натрупат - Божа работа е!
7
1
 
6
 
! Отговори
Пустиняка преди 2 години
Те тоа суяк лани през март три пъти викаше че това е последното застудяване за зимата ,а я си палих кюмбето до деня на славянската писменост у култура .Ич не разбира тоа пес
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧИТАТЕЛЯвно плащат добре,става експерт по климата,после сеизмолог, пропагандира нужното по тв,и захлебва. Сороски тв ***,който го играе някакъв учен експерт.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този клоун кога стана и сеизмолог? Досадник.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАШИТЕ ПРОФЕСОРИ НИКНАТ ЕДИН СЛЕД ДРУГ КАТО ГЪБИ!!! ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ СМЕ С ТАКОВА ЗАВИДНО ИНТЕЛЕКТОАЛНО НИВО НА ЗНАНИЕТО!
3
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Климатолог дава мнение като сеизмолог.Все едно гинеколог показна на стоматолог от къде да вади зъба...
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя нормален лие
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помашкия мустак е на хранилката .Прави се на шут да прави проднози и си капка едни 5 бона.В тази страна всичко е сбъркано