Родни градове потъват в мрак заради икономии по скъпия ток

Атомната столица Козлодуй също ще пести, идва ли рай за крадците?
27 яну 2022 07:00, Красимир Ангелов
351
Родни градове потъват в мрак заради икономии по скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Все повече български градове и села потъват в мрак в дългите и студени зимни нощи заради икономии, породени от високите сметки за ток на общините. Мярката е временна, но докога ще бъде тя никой не се наема да каже. На фона на това кметове и експерти се опасяват от бум на битовата престъпност и пътни инциденти, ако тъмнината в градове и села продължи по-дълго.

Икономиите засегнаха дори атомната столица на България – град Козлодуй, където в сряда вечер местни жители излязоха на мълчалив протест срещу въведения режим на уличното осветление.

Още по темата
Хората носеха светлоотразителни жилетки, фенерчета и челници в знак на протест, срещу решението на общинската управа между 18 и 22 часа градът и четирите прилежащи села да бъдат на тъмно. А причината е повече от ясна – високата сметка за ток за улично осветление, която е скочила три пъти за една година.

Най-големите градове в страната засега се въздържат от крайни мерки. Преди 2 дни, по време на среща с народни представители от старозагорския регион, кметът на Стара Загора Живко Тодоров призна, че местният бюджет е сериозно натоварен от нарастващите сметки за ток, но посочи, че Община Стара Загора не може да си позволи да пести от улично осветление през нощта, тъй като това ще доведе до повишаване на битовата престъпност.

На фона на това в Пловдив въведоха компромисен вариант на пестене на тока, който да не застрашава сигурността на гражданите. Уличното осветление в града под тепетата вече работи с 30 минути по-кратко от преди – за времето от 17:50 часа вечерта до 7:20 сутринта. Освен това с една трета се намалят лампите на всички входове на Пловдив - в разделителната ивица на Цариградското шосе от "Скобелева майка", на Пещерско и Кукленско шосе.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров уточни, че за този декември сметката за електричество на общината е била 620 000 лв., срещу 180 000 лв. за същия период на 2020 г.

В по-малките общини в района Стамболийски, Раковски и "Родопи" също има пестене на ток от уличното осветление.

И Брацигово въведе режим на уличното осветление, като кметът на града Надежда Казакова обяви преди дни пред БНР, че ако през декември 2020 кметството е платило за електроенергия 19 252 лева, миналият декември сумата е повече от двойна – 46 669 лева.  

Уличните лампи в общината ще се изключват по график, като срокът на режима е определен до 30 април.

От миналата седмица и в Смолян въведоха режим на електричеството. През месец декември 2020 г., южната общината е платила близо 92 000 лева за ел.енергия, а за декември 2021 г.,  сумата е близо 280 000 лв.

Затова от няколко дни осветлението по централната улица в града не се изключва, но останалите улици по план не трябва да светят от полунощ до 5 часа сутринта. Режим на уличното осветление има и в съседните села, повечето от които ще угасват след 22 часа до ранна утрин.

Подобни тъмни нощи имат и в Ардино. От общината получават сметка за декември от над 55 000 лева за ток. Преди година това е била цифрата за тока за 5-6 месеца. Поради това след 21 ч. осветлението спира и общината остава тъмно до ранна утрин, когато първите хора тръгват на работа.

След рекордна сметка за ток и община Стралджа е с тъмни улици заради икономия на осветлението. От близо седмица лампите в града светват късно, след като за последния месец общината е платила близо 80 000 лева за ток, вместо обичайните около 30.

Преди дни и кметът на Поморие разпореди спешни мерки заради високата сметка за тока на общината. Градоначалникът Иван Алексиев поиска спиране на климатичната инсталация в сградата на общинската администрация, както и ръчно регулиране на уличното осветление в отдалечени от центъра улици. През нощта на крайбрежната алея в града лампите светят през една.

Друга община в близост до морето бе една от първите, предприела крайните мерки в студените и дълги зимни нощи. След 21 ч. улиците в Дългопол остават тъмни, като лампите светват малко след 4 сутринта.

Подобна мярка има и в община Вълчи дол.

Със заповед на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев пък от 24 януари всички паркове, детски съоръжения и спортни игрища в града няма да бъдат осветени от 23:00 ч. до 05:00 ч. Освен това всички общински сгради преминават на един източник на отопление до 31 март. Другата мярка, която цели намаляване на сметките за електроенергията, е подмяна на уличното осветление на главните пътни артерии в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари