След скока в цените при храните, поскъпва и алкохола

Увеличение може да се очаква до месец май
27 яну 2022 13:18, Петя Славова
52
След скока в цените при храните, поскъпва и алкохола
Снимка: БГНЕС

Още от началото на годината се усети увеличаване на цените на алкохола. Повече на виното, по-малко на спиртните напитки, обясняват от бранша.

Причината е ясна - високата електроенергия и поскъпването на останалите консумативи - от доставко, до тапи и други суровини.Производители и вносители алармират, че скокът може да продължи.

Още в първите дни на януари цените на рафта на най-масовите вина и спиртни напитки тръгнаха нагоре със средно 10 %. Очакванията са обаче алкохолът да продължава да поскъпва заради все по-големите разходи за производство, логистика и продажба. Според сметките на бранша през последната година рязко нагоре са тръгнали цените на основните суровини като: стъклени бутилки, тапи, етикети, картонени опаковки, алуминиеви кенчета, както и разходите за логистика и транспорт.

"Средният клас червено вино, което аз консумирам, миналата година беше около 11 лв. – в момента цената му е над 13 лв. - около 3 лв. нагоре. Уискито – там също наблюдавам скок: едно от най-масовите – 700 грама беше около 17 лв., в момента е 23-24 лв. бутилката", обяснява пред Нова тв клиент на магазин с алкохолни напитки.

От началото на годината цените на рафта при алкохола вървят плавно нагоре, отчитат и търговците. Повече – при вината, по-малко при спиртните напитки.

"Миналата година човек можеше да си купи вино с високо качество за 17-18 лв., докато в момента – хубаво вино под 25 лв. човек трудно може да намери", казва търговецът на алкохол Стамат Барантиев.

Защо цените на алкохолните напитки тръгнаха стремглаво нагоре?

"По самата верига абсолютно всичко зависи от енергия – като започнем от производството, през бутилирането, след това имаме логистика. Как да стигне до търговските обекти, след което се стига на рафта - за магазина, заведението – има охладители, които са пак на ток", коментира Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара

От бранша изчисляват, че разходите за енергия за отделните производители на вино са нараснали между 3 и 4 пъти.

"За производството на вина самото изваряване на продуктите ползва много енергия. Отделно бутилирането също използваме ел. енергия,  така че целият процес е свързан с енергоносителите. Ако едно дружество е плащало 30-36 хил. за ел. енергия – в момента сметката е 100-120 до 150 хил. лв. за ел. енергия", добавя Чорбаджийски.

Заедно с по-високите сметки за ток, нагоре вървят и цените на консумативите, които се използват в производството на бутилките с вино, отчитат производителите.

"Бутилките поскъпнаха, кашоните поскъпнаха, тапите поскъпнаха , етикетите поскъпнаха – абсолютно всичко поскъпна. Всичко е свързано с енергоносителите. И има производители на суровини, които си вдигат цените от днес за утре. Всички консумативи са поскъпнали с между 15 и 30 %", коментира Йордан Чорбаджийски.

"Стъклото е доста енергоемкък материал за производство и с увеличаването на цените на електроенергията съответно и там бележим известни повишавания. Друг материал, който използваме са алуминиеви капачки – партньорите ни казват, че има недостиг на алуминий в световен мащаб. Това наложи и новите цени", добавя Кирил Иванов.

Проблем има не само с по-високите цени на суровините, но и с доставката им. Тъй като заради пандемията логистиката и транспортът им стават все по-трудни.

Затова цените на виното ще продължат да растат и през тази година, казват производителите.

"Такива са прогнозите и очакванията, че минимум ще има 20 % ръст спрямо миналогодишните цени. Това са цени от склад на производителя. Това, което ще виждаме т.г. е леко повишаване на цените, което ще се случи март-април-май най-късно и се надявам след това да ги задържим, да се нормализира пазарът, вече да се стабилизират цените и на енергоносителите", допълни Чорбаджийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Шпек салам преди 2 години
Плачковци алчни ресторантьорчета и хотелиери мафиоти .....държавни ресторанти,безплатно обучение и медицина,вашите *** с песен на уста на работа с метлите,работещи държавни предприятия,всичкото земеделие държавно, и мооооже би и да се пооправим,а???? Как мислите другари самозабравили се.....
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време,при социализма(дето ви набиват,че бил комунизъм),др.Т.Живков също беше замислил и даже започна драстично вдигане цените на алкохола,но когато овцата българин,започна да жужи,като пчелен рояк,само за няколко дни,др.Живков върна нещата в старото положение и нещата се успокоиха!!!А ДР.ЖИВКОВ ИМАШЕ УСЕТ ЗА ТЕЗИ НЕЩА,нищо че не беше учил в Харвард!!!
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз преди 1 г точно спрях да пия изцяло алкохол. 20 г пишех всеки ден по 250 гр концентрат - уиски или узо. Последните години по бутилка вино. Спестил съм по 10 лв на ден или 3600 лв за година. И съм по-здрав. Започнах много да спортувам. Нека тъъъпитее Ганююювци се тровят с алкохол и да се залъгват "абе то по една ракия със салатата е полезна" ... мозъчни инвалиди алкохолици
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пийвам си бира по цял ден от обяд. Работя от вкъщи от вилата. Тренирам редовно, жена ми ме хока, че е фитнес манияк, като надуя корема, а и ски якето ми леко отеснява... Спирам с бирата за 2 седмици и съм като нов. Тежки алкохоли не харесвам. Някое хубаво уиски от време на време си купя и си го изпия за 2 дена. Последния път взех от безмитна зона един рядък Макалън- красота беше, но и се охарчих над 1000лв. за него. Жена ми е ценител на виното.
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато дойдат комунисти- социалисти на власт следват спекулация, инфлация, хиперинфлация, фалиране на банки и др. Питайте другаря Гечев с които се консултирате колко банки фалира през 1997 год.
39
3
 
4
 
! Отговори
Престъпмисъл преди 2 години
За щастие има и домошарка и полски и украински водки на добри цени!Ако пиеш шлъокавица завой или флирт трябва да си се прежалил,.....
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как върви ПРОМЯНАТА, радвате ли се, че живеете добре сега? Ха честито ***.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените се увеличават изкуствено, за да може да ви откраднат парите тези мошеници.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпва и алкохолЪТ, Петенце! Основно образование.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво обещаваха не се занимават,а тръгнали ракийката да вдигат?!Ше ги гази мечка!!!!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ококът да му мисли начин да не вдига ракийката,че ще го гази разярен бик!Ще му изскочат очите още толкова!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да ми пипате ракийката ей!!!!!
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес се носи слух, че Бор Чвор фалират, а Маджаров е на път. Това ако е истина , до 1-2 месеца ще става много интересно в България.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кой пък купува вино и ракия от магазин? Че то всеки втори вече има домашен казан за ракия.
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България алкохола и цигарите бяха много евтини. Сега ще поскъпнат да се изравнят със западните. Разбира се това не е кой знае какъв проблем за повечето хора тъй като те сами си правят алкохол и цигари.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам само още колко трябва да ви се вдигнат цените за да се случи най-логичноте нещо, метеж и линч!
28
4
 
10
 
! Отговори
Искам избори! преди 2 години
Ааааа тука вече ще има бунтове!Вдигнат ли го,а те и без това го вдигнаха вече,ще има бунт!Ще им поискам оставката и на тия!!!!
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като студент през 86-та година, всяка събота с колеги се събирахме в квартирата на единия, взимахме си пиене и си правихме купон. Имахме един завистлив "колега" в групата ни, понеже беше зубър и не го канихме с нас, та членуваше и в разни политически кабинети, та постоянно ни докладваше и ни създаваше проблеми. Та една съботна вечер ни се *** на вратата, отваряме и гледаме едни костюмирани трима мъже, от службите сме казват. Видяха ни бутилките алкохол и три година после проблеми
26
3
 
9
 
! Отговори
бирената партия преди 2 години
Производителите развалиха всички марки български бири, повечето ракии и вина. Добре, че на пазара се появиха крафт бирите, малките винарски изби, че да има какво българско да се пие. Виното под 15 лв бутилката често е със съмнително качество, същото важи и за ракията.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25 Ти въобще бил ли си някъде из Европа освен в България, та пишеш " така е в цяла Европа" Нищо подобно живея в Германия, но често пътувам до Испания и Италия. Поздрави от Нюрнберг.