Археологически находки – важни извори за най-ранния период на Силистра

Открита е част от северната порта на античния град
29 яну 2022 14:31, Елка Василева
1

Археологическо откритие, направено при изпълнението на ВиК проект, дава нови данни за най-ранния период на Дуросторум - днешна Силистра. Открити са част от северната порта на античния град и канал, който е минавал под нея. Археологическите находки датират от началото на 2 век.

Част от северната порта на античния Дуросторум е открита в Силистра при спасителни разкопки. Портата е изградена от средно големи обработени каменни блокове, споени с бял хоросан. Под стената е преминавал голям канал, който е събирал отпадните води на легионния лагер и по гравитачен път се е изливал в Дунав.

"Откритие с огромна научна стойност. Легионният лагер в Силистра е вторият на територията на българската страна. Легионният лагер тук е позициониран на границата на римската империя, в началото на 2 век и от тогава Силистра съществува като селище", обясни доц. Олег Александров пред Bulgaria ON AIR.

Откритието ще позволи маркирането на границите на легионния лагер с главните му сгради и улици, смятат археолозите.

"Това откритие нанесе редица корекции в представите ни за римския легионен лагер и римската отбранителна система. Примерно – смятахме, че легионният лагер е 22 хектара, благодарение на това откритие, го редуцираме на 18 хектара", поясни проф. Георги Атанасов.

Очаква се проучванията на археолозите да продължат 2-3 месеца. След това експертна комисия от Министерството на културата ще даде заключение за статута на находката.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари