Смъртта във Враца показа, че няма алгоритъм за прием в Спешна помощ

Това не е първият такъв случай, разказват медици
2 фев 2022 11:36, Петя Славова
69
Смъртта във Враца показа, че няма алгоритъм за прием в Спешна помощ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След трагичния случай във Враца, при който жена почина, докато чака да й бъдат обработени документите и й направят тест за COVID-19, специалисти коментират пред Нова тв положението в Спешните центрове.

По думите на д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право и д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация, в България няма разписан алгоритъм за прием в Спешна помощ.

Още по темата

"В Спешните центрове не е ясно какво правиш първо, как познаваш дали един пациент е в спешно състояние. По света дори немедицински лица могат да извършват животоспасяващи действия. В училищата учат подрастващите на такива неща. Тук и медиците си не учим на подобни работи. В другите държави на входа те посреща екип, който е компетентен. Още като се обадиш по телефона, са инструктирани как трябва да процедират. МЗ трябва да изисква такива правила и да ги наложи в структурата на Спешната помощ", обясни Хасърджиев.

"Категорично у нас нямаме правила и алгоритми за действия не само в Спешната помощ. Това не е първият такъв случай. Ако напишете в интернет изречението „почина докато чака линейка", знаете ли колко още подобни ще излязат. Никой няма да обвини някого, че е спасил човешки живот, а не е регистрирал пациента. На първо място трябва да се прецени случаят дали е достатъчно спешен, после да се помогне и чак след това да се премине към процедурите. Ако у нас имаше електронна лична карта, едва ли щеше да се стига до това отчаян мъж да се опита да си спомни ЕГН-то и да търси личната карта на умиращата му жена", допълни д-р Петрова.

По думите й в този случай освен престъпление от общ характер, трябва да се търси и престъпление от частен. „Поведението на дамата от регистратурата мога да оценя като злепоставяне", обясни Петрова.

След трагичния случай здравният министър нареди проверка в болничното заведение в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
алоууу папагалите преди 2 години
стига с това кафе, разбра се, че не е разбърквала кафе. Но това не оправдава останалите абсолютно неадекватни действия.
55
1
 
1
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Няма документ отсистемата на здравеопазването, който да казва, че при крътично състояние на пациента са по-важни личната му ката и личните данни. Но човекът на регистратурата трябва да може да прецени състоянието, а се каза, че тази жена е от 3 мес. на работа. Освен това пациентката не е била пред регистратурата - как да прецени състоянието й?
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Намюр-Белгия. Личната ми карта е с чип. Когато ходя на лекар, на монитора излиза цялата информация от предишните ми прегледи. Тук здравната система работи в интерес на пациента, а не на болницата. Следващите 10 години няма да ми стъпи крака е България.
53
0
 
1
 
! Отговори
Тия във Враца преди 2 години
Трябвало е едно време да ги харижем на сърбите, да нищо не стават.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В болницата също е имало процедура - тая на рецепцията старателно си разбъркваше кафенцето. Кай знае как е пусувала, че са и развалили рахата.
51
0
 
14
 
! Отговори
преди 2 години
Това не е библиотека, а спешна помощ!!! Първо се оценя състоянието после се регистрира! Доктори и медицински персонал вече не се различават от най-обикновени таргаши. Позор! СРАМ И ПОЗОР!!!
50
1
 
14
 
! Отговори
Обикновен преди 2 години
Аз съм на възраст,пенсионер.Като видях това петгодишно детенце как обикаля около майка си,се разплаках.Горкото детенце!
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора, които са се съгласили да работят по този протокол, все едно са се съгласили да станат убийци. Не може да искаш документи, когато пред теб се свлича човек, още повече и детенце е застанало до този човек. Тези хора ли са , *** ли са , ненормални ли са, дрогирани ли са ? Не може да се оправдаваш като тази сестра на регистратурата, че изпълнявала нареждания. Да не би нареждането да е било : човек и да умира пред теб,трябва да му изискваш лична карта и да я получиш ?
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичкият хал започна откакто въведоха системата с пътеките, доплащането за всичко и липсата на достъп до специалисти заради т.нар. направления. Не е от последните 12 години, началото беше още някъде през 2000-та, като цялостната концепция са я преписали някъде от Папуа-Нова Гвинея може би. С годините просто доразвиват все "по-успешно" заложеното.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поведението на дамата от регистратурата мога да оценя като злепоставяне", обясни Петрова. __ТОВА ИЗЯВЛЕНИЕ НА Д-Р ПЕТРОВА СЕ КЛАСИФИЦИРА КАТО ОКЛЕВЕТЯВАНЕ И НАБЕЖДАВАНЕ И КАТО НЕСКОПОСАН ОПИТ ДА СЕ ПРИКРИЯТ ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ПРИЧИНИ, КОИТО СА ПОЛОЖЕНИ ОТ ДРУГАРЯ ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ. ТЕ ТИ БУЛКА СПАСОВ ДЕН!!!
46
1
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
То здравеопазване няма, тия алгоритми ще пишат
45
0
 
7
 
! Отговори
53(лекар) преди 2 години
Та значи за НСО всичко,а за нас-едни голи алгоритми!За МВР доставиха 1000 патрулки с камери,други без камери,високопроходими коли и какво ли друго не.А знаят ли тия с алгоритмите как в снега се бута Ситроен Джъмпер?Тях не ги и интересува-имат си правителствена ,МВР и ВМА!
44
0
 
22
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Сега щяли да пишат поредните алгоритми.Нека ги пишат,но аз работя отдавна в спешна помощ и помня,че когато започнах работе на смяна имахме два пъти повече линейки и екипи.Отделно от това всеки лекарски селски участък имаше свои линейки-някъде и по две.Сега понеже няма нито лекари,нито фелдшери,нито сестри ни пишат алгоритми!Имаше едно предаване по БТВ за НСО и началникът им каза,че всеки ден в София се движат 13-19 линейки и над 100 коли на НСО.Ето къде са отишли и коли и персонал!
43
0
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 години
Малий, има служба пък тя не знае какво да прави. Това от времето на Костоф до сега
42
1
 
16
 
! Отговори
ако преди 2 години
бяха толкова нахъсани да помагат на хората, колкото да ги ваксинират насила, цена нямаше да имат..
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не думайте..... 20+ години от както има НЗОК и още няма алгоритми ?
40
2
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
Жената е била с две ваксини.
39
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите са си факти- лекото грипче се оказа безсимтомна пневмония, която отрепа поредния плоскоземец, чакащ на топло вкъщи да мине настинката.
38
0
 
27
 
! Отговори
Африка преди 2 години
Случаят показва че не е останала капка човещина по тези територии населявани от неандерталци!
37
2
 
32
 
! Отговори
Преди години преди 2 години
Русе, спешното. Дървени пейки. Един до мен с телосложение и вид на мутра повръща кръв. Нещо язва ли е кръвнала, не знам ама направи локва. Излиза тотя и му крещи, че цапал. Тоя пребледнелия се изправи, хвана я за врата и го чух, че и каза че ако и шибне главата в ръба на касата на вратата няма лекар който да я спаси. След 30 секунди се разхвърчаха екипи, носилки, доктори. Та, трябва да сме мутри ли? Нали си плащаме предварително.