НАП си поиска средства от заведения, дадени за COVID мерките

Имало и законна лихва, обяснява собственик на заведение
3 фев 2022 16:03, Петя Славова
30
НАП си поиска средства от заведения, дадени за COVID мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По време на здравната криза един от най-засегнатите браншове е ресторантьорския, но се оказа, че НАП иска от някои заведения да върнат суми, получени като подкрепа за COVID мерките. Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията изразиха несъгласието си срещу това искане.

През 2020 г. се откри програма, при която дружествата, които са преустановили своята дейност, получиха до 20% от оборотите си като помощ от държавата.

"За да получим тези помощи, имаше етап на одобряване, през който трябваше да предоставим доказателства за реализирани обороти за съответния отчетен период, за който кандидатствахме за помощта. Този етап продължи около два месеца, в който имаше разяснения, досъбиране на доказателства за реализирани обороти, отстраняване на технически грешки и след което одобрените кандидати получиха банков превод със съответната помощ от НАП", обясни пред bTV Калин Иванов собственик на заведине.

"Два месеца по-късно имаше т.нар. етап на отчитане, в който трябваше да представим документи за изразходване на средствата, които сме получили. След което имаше още две фази на отпускане на помощ, в които от нас се искаше да предоставим съгласие на НАП, за да извършват служебни справки за текущите обороти", допълва Иванов.

Той е получил обаче уведомление от НАП на 1 февруари за извършване на проверка.

По думите му, в някои от уведомленията има текст, с който кандидатът, получил помощ, се подканва да възстанови средства, които явно са изчислени като надплатени в 7-дневен срок.

"Още по-абсурдното е, че има и законна лихва, а това са европейски пари, отпуснати по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност." Т.е. те не са на българската хазна. Излиза, че НАП от чуждите пари иска да реализира 10% печалба", смята собственикът на заведение и поиска диалог с отсрещната страна.

"Ако е допусната грешка, тя е допусната от НАП, тъй като условията на програмата бяха изключително конкретни и заведенията, които са ги получили, са отговаряли на тях", уточни Калин Иванов.

От приходната агенция отговориха, че НАП извършва проверки на 861 фирми, получили финансова помощ. 66 от проверяваните дружества не са представили отчет за изпълнената дейност. В такъв случай ще се наложи тези дружества да възстановят получената помощ. В договора за представяне на тази безвъзмездна финансова помощ е предвидено НАП да извършва последващ контрол на крайните получатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто не ходете на кръчма. Не се умира. Не са те най- важния сектор в България. Реват най- много. На мен ми писна от тях.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копоите на Радев мачкат бизнеса. Скъсват ги от проверки.Честита ви подмяна.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кенлери какво можеш да очакваш. Те са добре известни още от оно време.С по една мижава заплата вдигнаха палати по черноморието, докато някои граждани "баламите" им построиха държава. И само те ли? Ами шофьорчета, домакини и още куп хайдути и далавераджии, шашмаджии. Закривай територията. други да дойдат-сомалийци, танганайци.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАП да си поиска и дължимото от Спецов.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На някой не му е ясно , че държавата е една фуния с широката страна обърната към него. Дали може широката страна да засмуче от тясната? Вж, в другата посока нещата се получават лесно.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е от кога предлагам подобни мерки, за всички алибеговци-кръчмари, чалгари, и обикновени лай нари да им се спират и да връщат ако са получили помощи от държавата по различни програми, АКО НЕ СПАЗВАТ ЗДРАВНИТЕ МЕРКИ. Гарантирам ви, че ще започнат много стриктно да спазват.Чу ли бе Киро? Спецов дай им газ на алибеговците, тази пасмина иска нещо по-хард. Запорирайте им сметките.
17
4
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АсанЗаконната лихва е малко над 10% - ОЛП + 10%.
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е мафия. Тоест сбор от мутри. Взимайки пари от държавата реално взимате пари от мутри. Какво се чудите после?
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАП и РЗИ- един дол дренки. Корупция и пари под масата и над масата. Дано промените, които неминуемо ще дойдат след ковидлъжата не подминат и тези две институции.
14
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пак рев от кръчмарите получиха всичко което поискаха досега и пак недоволни, който е лъгал в документацията за помощите които получават от джоба на данъкоплатците да връща с лихва.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой няма ли за обясни на тоя кръчмал,че изискването да връщаш неправомерно усвоени европейски пари с лихвите е стандартна процедура във всички случаи на открити нередности от получателите им?!. И то по всички програми, от години наред. Няма защо да се прави на ощипан.Вероятно са декларирали по-голям оборот от отчетения пред НАП с надеждата да вземат повече пари, но са ги хванали в крачка
12
8
 
13
 
! Отговори
3737 преди 2 години
Много обещава тз новите политически .утки. Рундя и той ги бута само да грабне втория мандат. Ама почна се по друг начин. Те ти булка Спасов ден. Тез улицата ще ги свали по Великден.
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гербеджии свърши авантата,сега ще си плащате за откраднатото!
10
3
 
21
 
! Отговори
314 преди 2 години
При кризата в САЩ преди десетина години имаше празни витрини по булевардите, с надписи Дава се под наем. Магазини и заведения хлопнаха кепенците. След кризата се появиха нови.Това е и със заведенията у нас който издържи, издържи, ако не им е изгодно, да хлопват кепенците. А не да реват по телевизията държавата да помага. И тази философия, види се, изповядват хекимяни, харизани, цветанки и прочее сутрешноблокови телевизионни мислители.
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не трябваше да се дава помощ... кое спасихме - сервитьорките и пияндypниците? Много ни беше важно!
8
1
 
31
 
! Отговори
314 преди 2 години
Държавата трябва да дава помощи на отделния човек като остане без работа, да има какво да яде и да си плати отоплението. Но няма такъв филм държавата да помага на Алибабаев за калпавите му ресторантчета. Или на нароили се шефове с претенции, понеже го показали по телевизията в шоу, да прави ресторанти на безумни цени и да се бие в гърдите, че е велик и държавата да го спасява. Малко много ни станаха шефовете на глава от населението. И то на платежоспособна глава, която може да си позволи скъпи ресторанти.
7
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансов министър е Кокорчо със спеца по измамите Спецов, е как няма да измамят изпадналите в затрудения заведения. Приоритет им е промяна на конституцията, а не възстановяване на държавата. Оставка и съд
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще вземат на босия ботушите :)
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои нямат насита. Намалиха им ДДС, плащат им осигуровки и заплати, дадоха им помощ и още искат. А мен, като данъкоплатец питат ли ме дали, искам да им дават пари да не работят. Фалит за некадърните ресторантьори
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез новите са стиснати