Пробойните в Спешна помощ, довели до трагедията във Враца

В основата на проблема е човешкият фактор, смята лекар
3 фев 2022 12:19, Петя Славова
37
Пробойните в Спешна помощ, довели до трагедията във Враца
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След случилото се във Враца, при който почина пациент, докато чакаше да обработят документите й, отново на преден план излезе пробойните в спешната помощ.

Промените, които трябва да се случат за да не се стига до подобни трагедии коментираха пред БНТ д-р Иван Кокалов от КНСБ и адвокатът по медицинско право Христина Николова.

Още по темата

Според д-р Кокалов в основата на проблема стои човешкия фактор - липсата на достатъчно кадри и апаратура, както и ниското заплащане на медицинския персонал, особено в по-малките населени места.

Той призова за гаранции за кариерно израстване на медиците, както и за реформа в системата на спешната помощ - включване на повече парамедици в линейките, така че да се освободят повече лекари за спешните отделения на болниците.

Според адвокат Христина Николова е необходимо да се подобри организацията на спешната помощ у нас, както и координацията на медиците с други спешни структури като пожарната и полицията.

Тя сравни случая с починалата жена във Враца с друг трагичен казус, по който работи - тежко болен мъж с ковид, който е принуден да слезе на собствен ход три етажа от дома си до линейката, която го очаква навън, за да го откара в болница. Усилие, което се оказва фатално за мъжа.

Адвокат Николова се позова на собствената си практика и изтъкна, че често в болниците установява липса на конкретно разписани правилници и протоколи, които да утвърждават адекватен механизъм за триаж и прием в спешно отделение.

Според нея за конкретния случай във Враца трябва да се установи и защо се е стигнало дотам жената да бъде закарана с частна кола в спешното - дали личният лекар е назначил всички необходими изследвания и защо от Бърза помощ не са изпратили екип.

Липсата на адекватна апаратура в линейките също е голям проблем, допълни Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 2 години
И така като останем без собствени кадри добре облечените бизнесмени ще ни внесат от чужбина и тогава досетете се какви ще са цените.Няма да можем и да помислим да отидем до болница!Поне 30% от сестрите са волю- неволю в чужбина-и останалите ли искате да изгоните?Как може да хулите и обиждате цяло съсловие заради един случай?ако някой шофьор прегази ваш близък всички шофьори ли ще хулите и обиждате?Що за журналисти сте?
32
1
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 2 години
Каквото и да е станало би трябвало тези които пишат да се стремят да представят правдиво събитието.А в случая човекът които е снимал разказва как жената която е починала е била докарана с кола,регистраторката е помогнала да я изкарат от колата ,взела и е тест за ковид.Това са няколко минути! А в заглавието се говореше че е чакала 40 минути! И така се настройва обществото срещу медиците.Сега дори и някой млад човек да иска да следва медицина ще се откаже!
31
0
 
7
 
! Отговори
Joan преди 2 години
Просто в България няма спешна помощ. Лекарите не знаят как да реагират на спешните случаи, не различават спешно от неспешно състояние, понеже такава им е подготовката. Няма протокол за прием на умиращи хора в тежко състояние. Вината е на лекарите - ако нямат заплащане и условия на труд, трябва да отиват при министри, премиер, президент и да искат! Не да чакат пациентите да се борят за това. Цялото им съсловие безучастно гледаше как ГЕРБ съсипва здравеопазването.
30
1
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Случилото се безспорно е гадно, но има един проблем, който аз дори в София тука го забелязах - не достигат хора в спешните помощи. Малко хора се съгласяват да работят 12 часови смени за има няма 1 000 лв. заплати. А дори и да вдигнат заплатите, натоварването е голямо. В София вече се усеща недостиг на кадри, а в провинцията проблемът е по-остър. Много хора - квалифицирани - избягаха в чужбина. И все повече ще усещаме проблема с липсващи квалифицирани специалисти.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което гледахте от Враца е абсолютно еднакво във всички градове извън София. В Русе, няма абсолютно никаква разлика, само дето чакаш да ти отворят, не да те регистрират, около час /говорим за делничен ден/, ако пък е почивен ден или празничен, тогава направо лягайте и умирайте. Аз бях с бъбречна криза на 24 май , имах чустовото че ще умра, лазех по земята в болницата, такива адски болки, лекар ме прегледа след 3- /три/ часа. И едно пренебрежение и досада , че ги безпокоя. Ако бях с нещо жив
28
0
 
3
 
! Отговори
Студент лингвистика преди 2 години
Става въпрос за някакъв трагичен случай, но това не позволява на редактора да допуска информации с толкова много правописни грешки. Прочетете първото изречение ...Нататък не е по-различно ...О-о, език на моите деди...
27
1
 
11
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
Кви пробойни бе брат, те направо на решето приличат...пробойни ха.....
26
4
 
13
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Може би е крайно време да се обособи някакво звено, което да обслужва хората без осигуровки - било то на бюджетна издръжка, било то на основата на благотворителност, а Спешната помощ да се занимава само със спешните случаи.
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно защото имаме неработеща, претоварена, остаряла здравна и спешна система , беше важно да се ваксинирате. Сега берете плодовете на глупостта си.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сербезова като фармацефт що не почне с липсата на животоспасяващи лекарства Преди да стане министър самата тя каза че има липса на медикаменти сега като министър да ги осигури
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупусти пробойни има в цялата здравна система а ако някой получи масивна тромбоембоемболия никой не може го спаси Казусът е с мотаенето по документация вместо да се почне лечение пък после да се търси кой какво има да плаща
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А НЯМА ЛИ ДА ПИТАТТЕ КАНТАРА И ВИТАНОВ ЗАЩО? ТЕ НАЛИ ОТ ВСИЧКО РАЗБИРАТ?
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не почна сербезова с пробойните, а почна в ваксите? Кое ен по- на далавера - да потъне кораба с пробойните, или да яхнем яхтата с милионите от ваксини?
20
2
 
22
 
! Отговори
Здраве преди 2 години
Търговия със здраве е престъпно деяние.Престъпно е!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За едни пазят Стаи във ВМАза други е осигурена опашка да умрат пред спешното отделениеравновесие
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая всичките при вантика ще ходите.
17
2
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 години
Постоянен спешен кабинет трябва да има във всяка болницана която са дали разрешение Калмуците от МЗ,ЗК за Инсулт, Инфаркт, Апандисит, Перфорирана язва, Ортопедични травми. Ако не могат да ги осигурят-разпускай всичко. Да идват Руси, Хамершканци, Турци или Монголи.Местнатъ шайка на бесилото.
16
7
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Какво стига до спешните кабинети? 20% дето нищо не плащат ли, много удобно.
15
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Отиват в НЗОК. До спешните кабинети не стига почти нищо
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до До 11 Радвай се човече. Много хора платиха с живота си разбитото Цдравеопазване. Други останаха инвалиди.