ПСС за медицинските хеликоптери: Толкова дългоочакван проект

С тях ще бъдат спасени 30-40% от тежките случаи
7 фев 2022 09:51, Ния Христова
18

 

 
 
Предстои да се обяви обществената поръчка за закупуването на 6 медицински хеликоптера за спешна помощ. Първият от тях се очаква да дойде след 2 години, а последният - след около 10.
 
"Толкова дългоочакван проект. Не става дума само за шестте машини, има много друга работа, която е невидима за повечето хора. Като се започне от законови промени и регламентиране на целия този процес. Системата има нужда от всякакъв вид регламентация, тъй като досега такава не е работила в България", посочи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че става дума за системата ХЕМС - хеликоптерна въздушна линейка.
 
"Тя трябва да бъде насочена към това - както с всички други линейки по улиците се оказва помощ на пострадали, така да се случва и с тези хеликоптери. Хеликоптерите за тази дейност са доста специализирани. Тези машини трябва да отговарят на съответните критерии. Относно оборудването отново има изискване", уточни Нешев.
 
На въпрос колко животи може да бъдат спасявани с тези хеликоптери, той каза: 
 
"Погледнато в европейски и световен мащаб това са страшно много животи - 30-40% от тежките случаи може да бъдат обработени с хеликоптер бързо, щадящо. Това са 30-40%, на които даваш наистина шанс".
 
По думите му машините трябва да бъдат оборудвани със система, която да позволява външно окачване на носилка с пострадал.
 
"По този начин няма да бъде необходимо във всяка една ситуация хеликоптер да се приземи, за да може да поеме пациент. Ще може да се извършва всичко от въздуха", коментира още той.
 
"Спасяването с хеликоптер има 2 аспекта. Единият е ХЕМС - случаите, в които хора се нуждаят от спешна медицинска помощ. А другият - случаите на "търсене и спасяване", добави Нешев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.