След като болниците са търговски дружества, те си подбират пациентите

Допуснахме всяка триетажна сграда да стане частна клиника, допълни адвокат
10 фев 2022 20:06, Петя Славова
45
След като болниците са търговски дружества, те си подбират пациентите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден случай на смърт след като пациент в тежко състояние не бе приет в няколко столични болници предизвика поредни дискусии за състоянието на здравната помощ в страната.

До този момент здравното министерство не е алармирало, че липсват интензивни легла, но се оказа, че едни от най-елитните здравни заведения не разполагат с такива за хора без коронавирус.

Трагичният случай коментираха пред Нова тв адвокатът по медицинско право Мария Петрова, бившият здравен министър Мими Виткова, както и изпълнителният директор на Credo Web – Петър Галев.

"Електронните системи на болниците у нас и на Спешна помощ не са синхронизирани. За това трябват политическа воля и финанси". Това каза адв. Петрова. Тя обясни, че по закон ако си спешен пациент, преди да ти окажат първа помощ не е нужно да си регистриран на рецепцията в болницата.

Още по темата

"Оказва се обаче, че много болници, включително и най-голямата спешна болница в София, разполагат с такава електронна система, че колкото и да е спешен случаят, тя не позволява да се направят никакви изследвания, ако пациентът не бъде въведен на регистратурата", алармира адвокатът по медицинско право.

Петър Галев, който е журналист и изпълнителен директор на Credo Web (национална виртуална мрежа за комуникация в медицината), каза пред Нова тв, че  според него някой има интерес да нямаме електронно здравеопазване.

"Специалистите ни са много добри, но това, че доходите както на лечебното заведение, така и на лекарите, са обвързани с това точно какви пациенти приемат, е огромен проблем", смята Галев.

"След като болниците са търговски дружества, естествено, че ще си подбират пациентите. Подбират си тези със скъпи пътеки", категорична е пък д-р Мими Виткова. По думите й не можем да продължаваме с урока към болниците.

Според Мария Петрова България е държавата с най-много болници в Европа на глава от населението, но тези болници лекуват по скъпи клинични пътеки.

"Ние допуснахме всяка триетажна сграда да се превърне в частна клиника, но там да няма основни звена, които не са толкова доходоносни – спешен кабинет, педиатрия, патоанатомия, инфекциозно отделение. Така хората с останалата патология чакат с часове", допълни адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто е, не плащаш здравни, напускаш бг и проблемите приключват, бг ще е мизерщина докато си я прехвърлят от баща на дете и са еднакви всичките
33
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Сега като прочетох коментарите, някои работи ги разбирам по добре, например: Защо хората са се изнесли в чужбина?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се цоцат едни пари, парите диктуват всичко.
31
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
А защо трябва болниците дата търговски дружества? Нали 45 години се видя че могат и да не са. Поне да ги контролират. Като работят само по скъпи пътеки и не поддържат основни дейности да им отнемат лиценза. И без това са на всеки ъгъл. А парите да отидат към малките общински болници, към държавните болници.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на търговските дружества е,че не си защитават реномето от произволни нападки.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво иска да каже Виткова. Че по нейно време си носехме и бинтове,защото в Спешната помощ нямаше.Айде стига.Има толкова публикации от онова време. Пък и другарката Виткова вече е бизнесдама. Ама тя не работи в търговско дружество. Тя има няколко такива. Просто иска да си има пак, но държавата да й поева рисковете.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да го регистрират тогава кой както му падне. И като умре, да не се знае кой е. Голям умник е тоя адвокат. А програмата допуска да регистрираш вид служебен номер,докато дежурният полицай установи самоличността. В това време изследвания може се правят. Просто става хо- бавно.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами дайте по-високо заплащане за по-тежките и комплексирани случаи! Напълно нормално е! Може да звучи грубо, но пък е точно - ако отидете за смяна на масло и филтри на автомобила, цената е една, а ако е за основен ремонт на двигателя - съвсем друга! Не се правете на паднали от Марс.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците не ги интересуват пациентите защото не получават пари от тях а от касата, която пък се пълни от всички останали които са здрави. Много сбъркана система.
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук явно цялата система е объркана и трябва да започне да се ништи от някъде да видим обаче на кой му стиска
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ми това е върха резил.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 години ГЕРБ това направи.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за това на хората да се гледа като на парична сума е самият капиталистически обществен строй който ни наложиха. При капитализма болниците са търговски дружества и основна цел е печалбата. Докторите се промениха и беден ли си, гледай си работата. Моли се на Господ да ти даде дни.
21
4
 
18
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
А защо не спрат да ми удържат от заплатата здравни осигуровки като не съм болен от ковит и не могат да ми подсигурят здравна помощ при нужда? Кога здравните осигуровки ще станат доброволни? Защо плащам здравни осигуровки?
20
12
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Европеидните искат ес да ги храни с грантове, ама не харесват правилата му. Не само болниците, а ВСИЧКО трябва да сгане търговско дружество - и училишата и полицията и армията!
19
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 19"Който плаща, той поръчва музиката" - 90% от некадърния европеиден матрял чакат на грантове от Брюксел. Какви пари ще искаш?
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата ме принуждава да плащам джиповете и почивките им в Банско! И ако съм болен, но нямам ковид, умирам на стълбите. Това е филм на ужасите.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не случайно възрастните хора не искат да ходят в болници с думите "те там ще му убият, като видят на какви години съм и никой не ти обръща внимание, а само си вземат пътеките". Няма как да има уважение към такива хора.
16
1
 
14
 
! Отговори
До Христо Хстов преди 2 години
Който плаща, той поръчва музиката. Ще си искаме здравните обратно и ще плащаме на който изберем. Търсете си адвокати.
15
5
 
12
 
! Отговори
122 преди 2 години
90% от "лекарите" у БГ нямат квалификацията и на санитар в западна Европа! Такива "лекари" ни "лекуват".... и ние сме длъжни да ги финансираме, щото са много "готини"...