Българинът обикаля бензиностанции, за за търси по-евтино гориво

Само за ден средната цена се повиши с между 1 и 3 стотинки за литър
16 фев 2022 06:00, Анисия Иванова
87

Отново ръст в цените на горивата у нас. Само за ден средната цена се повиши с между 1 и 3 стотинки за литър. На годишна база масовия бензин А95 е поскъпнал с близо 32% и вече достига средно 2,51 лв./л.

При дизела увеличението е дори по-голямо - 35%. В момента средно се търгува за 2,58 лв. за литър. При пропан бутанът ръстът е от 40%. Ако за литър през февруари миналата година сме плащали под 1 лев, то при зареждане на автомобила днес средната цена е 1,40 лв./л.

Най-осезаемо е поскъпването при метана - от рекордните 113 %. От 1,32 лв./л. през февруари 2021 година цената за литър метан е 2,82 лв./л. или литър от суровината е поскъпнал с 1,50 лв.

Дойчин Стоянов помни, че е карал с газ за 0,80 лв. на литър. Сега обикаля по бензиностанциите, за да намери по-ниски цени.

"Това е безбожна работа. Всеки ден по 10, по 20, по 10, по 20, всеки ден ги вдигат цените. Не е добре. Ако ти кажа, че на 0,80 лв. съм карал, сега ми идва много вече", сподели той.

На годишна база към днешна дата масовият бензин А 95 е поскъпнал с 0,60 лв., а дизелът със 67.

"Виждате какво се случва с пазара на суров петрол, трендът е непрекъснато нагоре. Вчера бяха достигнати стойности от 96 долара за барел, днес са малко по-ниски, около 94,5. Ситуация, която е провокирана от това, което се случва е Украйна, има напрежение там, пазарът се притеснява от намаляване на доставките", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Хората все повече се ориентират към придвижване с алтернативни превозни средства.

"Предимно колело карам, по-евтино е и здравословно, най-важното. 166 км съм изминал за 15 дни, 10 км ми е средно на ден с колата, а с колелото изминавам повече", подчерта Деян Кралев.

А прогнозите за още по-сериозно поскъпване са напълно реални.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Улицата преди 2 години
A да минат 90 дни от управлението на Радев, Кирето и ост. тарикати,та да видим докъде ще я докараме.
54
4
 
2
 
! Отговори
Роко Скиавоне преди 2 години
Нищо не обикалям ,зареждам на бензинка която е по моят маршрут и тия стотинки не ме интересуват.Гледам едни софиянци като идват на село така са изчислили колкото на връщане да могат да стигнат до Марешки в София
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мойта я минах на газ. Ама сега газта скъпа. На бенз я карахме. Направихме чип туниниг - гори много малко. Ама псоле дурга схема - разврътях леко помпата. И сега смъкнахме на 3/100! Е, малко от 0 до 100 става за 20-25 секунди, ама нали пестя!
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хитър сметър - Ти самосвал ли караш бре?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 - Преди хората се бориха до смърт, за това в което вярват. Сега ... сега е келпава работа.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО СИ БЯХМЕ ОСТАНАЛИ ПРИ ДРУГИЯ БРАТ НЯМАШЕ ДА СЕ РЕВЕ. БЕНЗИН 1,18лв.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до коментар 57-Ще протестират ама на Бойко биячите са там зад колоните. Той е събрал ония 20- 30- 50 бандита и вършеят из държавата. Тук кола запалена, там убит някой, някъде друг изчезнал.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГРОБ ще хапе до последния "ИЗЧЕГЪРТАН".
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ПРИ ТИКВАТА БЯХМЕ ШВЕЙЦАРИЯ ПРИ КИРО СМЕ ЕСЕС. ИСКАХТЕ ЕСЕС ОВСКИ ЦЕННОСТИ. ЩЕ ПЛАЩАТЕ ЦЕНАТА.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам никой да протестира против цените на горивата и храната. Това означава че доброволно се съгласявате да ви праскат на задна. А това означава че сте обърнали резбата. Нормалните хора с десни резби протестират. Защитават правата си свободата си семействата си. Само леворезбовите няма какво да защитават. Те нямат семейства нито деца. Няма за какво да се борят. Мутрите забогатяват а електората обеднява. Дупетати те си вдигнаха заплатите до 8 000 лв а за вас от трите най дългото. ЧЕСТИТО.
45
4
 
4
 
! Отговори
Преценяч преди 2 години
Маса българи са преценячи. Изгорят за 10лв бензин за да сипят с 3 стотинки по-евтино. Като сложиш чертата - назад е с 5-6 лева. Но няма значение, важното е че е "далавера".
44
0
 
5
 
! Отговори
Българите обикаляли преди 2 години
Пълни медии глупости! Не обиклят българите, а само шофьорите и то съвсем НЕ всички! Ама колко ще спести 1 шофьор от това? При разлики от 1 до 3 стотинки на ден, за 40 литра се пестят 1.20 лв макс! А колко пари ще изгори тоя шофьор дотогава? Фитка нема
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом си седите в къщи и плащате ,значи приемате поскъпването.В нормалните държави се излиза навън,на улицата и мощно се изритват политици .Мощно подчертавам
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕВРО СТАНДАРТИ. ЕВРО ЦЕННОСТИ.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bиенето на жaлките фиrypaнтски нeyдачници е музика за моите уши!!!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква стана тя. Изчегъртаха мутрата обаче мутретата вдигнаха цените на всичко. Когато чегъртаха Мутрата трябваше да се изчегъптат и дребните мутрета. За 12 години големата Мутра нарои дребни мутрета които са на възлови места в държавата и става страшно. Не е нужно да сме завършил харвърд за да го разберем. Но баш Харварджията нищо не може да разбере. Той се хили като варена тиква и гледа умно като теле у железница. А пък онова сеяндурче дет сега ще взима 11 000 левчета намаа юмруко наа сите.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 45--И кво му е на времето бе? - слънчево топло. За вас няма угодия.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във ЕСЕС няма да намери.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41- И АЗ МУ БЛАГОДАРЯ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ВИЖДАМЕ ГЕРБАВИ ПРЪД*'ЛЬОВЦИ НА РЪКОВОДНИ МЕСТА. ЧЕГЪРТАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 39-- А КОЙ УПРАВЛЯВАШЕ ДО ВЧЕРА ЕНЕРГИЙНИТЕ КОМИСИЙ. ОНЯ ПЪР*ДЕЛ МРЪНКАЛЕВ ИВАНОВ И ШАЙКАТА ГРОБАДЖИЙ ПОКРАЙ НЕГО. ГЛЕДАХА ВСИЧКО ДА РАЗСИПЯТ ПРЕДИ ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО.