Д-р Симидчиев: Войната в Украйна ще натовари здравната ни система

Украинските граждани със статут на бежанец са автоматично здравноосигурени
6 мар 2022 11:35, Петя Славова
112
Д-р Симидчиев: Войната в Украйна ще натовари здравната ни система
Снимка: БГНЕС

Кризата в Украйна и бежанците от там допълнително ще натовари здравната ни система. За това предупреди д-р Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от "Демократична България". По думите му до към 100 хиляди бежанци, влезли в страната ни, системата няма да усети натоварване.

Още по темата

"Здравната ни система е в период на адаптация. Много хора искат да помогнат, но са необходими административни промени, последвани и от законодателна дейност. До 5- 10 дни ще бъде уреден и въпросът с поставянето на ваксини на украинските раждани от личните лекари. Ваксини не само срещу COVID,  но и всички необходими такива в детска възраст. В Украйна ваксинационното покритие не е много добро, в сравнение с България и целия ЕС. Това създава рискове от пренасянето на заболявания при голям бежански поток, като морбили. Трябва да се търсят начини системата да помага цялостно на тези хора, а не да се търсят индивидуални решения", обясни той пред Нова тв.

Д-р Симидчиев обърна внимание, че всеки украински гражданин, получил статут на бежанец, е автоматично здравноосигурен.

"Много хора обаче пристигат тук с паспортите си и имат статут на посетители. Това трябва да бъде уредено с нормативни разпоредби на централно ниво",  каза още той.

Към момента 150 са записаните лекари, изявили желание да помогнат, каза още Симидчиев, но в действителност всички специалисти са готови да окажат помощ.

"Хората, които пристигат в страната ни сега, са тръгнали в сравнително ранен етап от войната в Украйна и нямат много сериозни оплаквания. Те са свързани предимно с респираторни инфекции, характерни за сезона. По-късно обаче вероятно ще пристигат хора с по-сериозни травми и такива, подложени на замърсявания. Тогава ще се увеличат токсичните и травматични проблеми на бежанците. Тези с по-сериозни медицински нужди ще бъдат пренасочвани към болниците във Варна и Русе като най-близки до границата, както и към Пловдив, София и Плевен", уточни пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев коментира още, че за щастие тенденцията е да има стихване на заболелите с коронавирус.

"Ако има интерфериране на двете кризи, ще бъде голямо предизвикателство", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Демократична България им дай на чужд гръб да се изявяват, та добре им дойде положението сега, иначе хич ги няма.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се дали след като сте изгубили всичко жилище,работа любими хора и сте пристигнали в сигурна страна единствено и само с дрехите на гърба си ще ви е приятно да ви посрещнат с коментарите с които ги посрещате вие.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам и не ми е обяснима тази умраза към бежанците които идват в България.Какви са тези "хора" и в кой свят живеят за да остават безпричасни към чуждата болка и скръб .Къде са родени и кой ги е възпитавал така ?
77
1
 
0
 
! Отговори
Пъпчив преди 2 години
Алкохолик ще отмъсти за несретния си живот на майка си, баща си, народа си
76
2
 
7
 
! Отговори
българка преди 2 години
Искате ли зелен сертификат на тези, които уж бягат? И след този ковид, само морбили ни липсва или някаква друга болест! Оставили мъжете си в Украйна да се бият за Азовците, а те доприпкали тук на аванта да живеят! Българите вече 15 години стягаме коланите заради недотавни политици, а сега ще храниме освен арабските търтеи и тези! Да са си стояли там и да настояват да се спре с този цирк, а не да бягат! Или да заминават в Германия и Америка, нали те запалиха тази война!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....Украинските граждани със статут на бежанец са автоматично здравноосигурени....Браво, браво, а българите безработни - да плащат, нали!!!! гадове
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симидчиев ти май, като си решил да учиш медицина си си мислил само как ще крастосваш краката и ще въртиш сенджира. Само това се чува от всички работещи в медицинският сектор много работа много натоварено, ами като не искате толкова работа и натоварване ходите в строителният сектор или в оранжерийте там може да ратисате на по малко работа.
73
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Мисля че бежанец е до първата граница от тяхната държава-=после не се ли водят емигранти все пак--и отделно много българи си плащат здравеопазването- много българи са без работа--а на всеки емигрант България дава по 40лв дневно (1200лв) храна подслон и безплатно здравеопазване --млако странно е -България,,,майка към емигранти и Мащеха към гражданите си!!!
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, тия вече изнагляха до немай къде. Тази сутрин слушах как оперирали безплатно някаква украинка. Искам да ме оперират безплатно. Имам 1 килограм пирони в счупения крак и трябва да ми бъдат премахнати. Ако може безплатно. Аз съм украинка.
71
12
 
1
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Какво ви става - съвсем ли сте забравили какво е да си човек?!Лесно ли гледате украинските деца под снарядите?! Съвсем нормално е хората да бягат от война, да си спасяват децата! А ние, ако сме хора, би трябвало да приемем тези деца. Това са истински бежанци - жени и деца имащи нужда от помощ и закрила. Даващият НИКОГА не обеднява.
70
1
 
14
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Симидче, ще се натовари от новото крадене с 200, берекет да ни е!
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от мързели питаш ли ме мен като жула по 12/13 часа на ден
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия па само реват, че някой ги товари и имат работа! Аман вече! Като не им се работи, да си ходят!
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ликвидира Ковид в Европа, ама сега друго щяло да тегне над здр. ни система! Абе, ей - да не сте докарват 200,000 украинци тука! Оправяйте се! Искаме си здр. гриши за НАС СИ в пълен мащаб, че от три години се мъчиме без здр. грижи за черен дроб, въобще вътр.органи, травматологията куца, от няква дрегна киста си умира човек! Ама ха!!!
66
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще я натовари колкото е натовариха сирийските бежанци...клоун....не ви ли омръзна да ревете бе
65
17
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Руските трролове, как плюят срещу бежанците от Украйна. А в същото време ги кефи " бежанците " от Афганистан и Пакистан, да ги опъват изотзадзе. Кремълски трроляги. Какво да ги правиш.
64
2
 
31
 
! Отговори
Долно Лицемерие !!! преди 2 години
Нека има пак пълен локдаун , да пазим здравната система да е само за Украинците , да не се натоварва че ще работи безплатно !!! Вчера питах Украинци , с кола за 250к лв , дали не искат да ми продадат колата за 60к лв , и да дарят парите на събратята си , да им помогнат ??? Те ми отговориха , че бедните са си едни и същи навсякъде , тука на помощи там на помощи , време било и богатите да вземат нещо , няма значение от коя Държава ....
63
3
 
29
 
! Отговори
Затворете границите! преди 2 години
Украинци и руснаци имат да си решават някакви дългогодишни проблеми. По телевията всички са много силни. Нека си решат проблемите малко по-тихо. Останалият свят няма отношение към меренето на микрокопичите им висящи израстъци междъ краката! Нашата система си е за нас! Не ви искаме!
62
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно. Да платим сметката. :) демокрацията става с кинти. :)
61
2
 
28
 
! Отговори
Вън от България преди 2 години
Не ги искаме тези, в България . Какво ще ги правим в тази бедна и изсулена държава????