Бизнесът намалява даренията, нуждаещите са все повече

Да се създаде единна система за реакция, предлагат от БХБ
10 мар 2022 13:50, Анисия Иванова
13
Бизнесът намалява даренията, нуждаещите са все повече
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българска хранителна банка е организация, която винаги разполага с резерв от храни, за да сме в състояние бързо и навреме да реагираме при нужда. Това сме правили и при наводнения и други кризисни ситуации. Сегашната ситуация с украинските бежанци не е по-различна като организация. Ролята ни е да осигурим питателна храна навреме за онези, които имат най-голяма нужда от нея. Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Доверената ни храна от хранителната индустрия за миналата година се изразява като стойност на почти 1,5 милиона лева. Това означава, че за над 60-те организации, с които сме работили, това е спестен ресурс, предоставен в натура, във вид на храна. За тези, които получават финансиране от държавата, това означава спестен ресурс за услуги, които ще могат да бъдат доставени до повече хора, подчерта Миланова.

По думите й има спешен апел към регулярните дарители за осигуряване на по-големи количества храна, за да се гарантират доставки за по-дълъг период от време.

Даренията, които получава нашата организация, са от компании, които са производители, преработватели или търговци на храна. За съжаление вече има тенденция за намаляване на даренията, тя се наблюдава още от миналата година.

Още по темата

"Трудностите, които бизнесът среща с растящите цени на електроенергия, основни суровини и ресурси, ограничи възможностите му да полага усилия за даряване”, допълни Миланова.

От друга страна в момента влизаме в нова криза още не излезли от предишната и това води до нарастване на нуждата и тук сред българското население. До нас достигат запитвания за хранително подпомагане все по-често от все повече организации от малки до големи населени места. За момента се грижим ежеседмично за 8000 души, а над 20 000 души сме подкрепили на годишна база.

По отношение на нивото на доброволческа култура в България събеседникът посочи, че все повече хора са готови да се отзовават, да споделят времето и уменията си.

"Необходима е обаче доста по-добра координация, навременна информация и единна база данни. Добре е да се създаде единна система за реакция”, добави гостът.

Българска хранителна банка организира кампания „Килограм доброта” на 26 и 27 март в София. Кампанията е традиционна за организацията и е за събиране на трайно пакетирани храни. Този път голяма част от тази храна ще бъде насочена основно в подкрепа на бежанците от Украйна, каза Миланова и допълни, че от началото на войната вече има няколко доставки за тези хора.

Още за кампанията "Килограм доброта" и кои са предстоящите инициативи на БХБ може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 години
И защо бизнесът, когото съсипахте, да е виновен и да трябва да понесе тежестта и да дарява за нуждаещи се. Къде е държавата??? За всякакви глупости пари се намират!! Като например F 16 на хартия!!!
12
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
И колко време ще издържим да храним тези хора? С тези санкции мизерията ще удари всички яко. Трябва да се мисли да им се намери работа и да помагат за собственото си УСТОЙЧИВО развитие. А така ще помогнат и на нас. Подаянията които хвърчат в момента бързо ще свършат. Дано някои от умно-красивите мислят за това, а не само за временна помощ със снимки във фейса.
11
0
 
10
 
! Отговори
Лицемери!!!! преди 2 години
Да бяхте се загрижили за нуждаещите се българи, които ще стават все повече предвид убийствената политика на правителството...
10
1
 
12
 
! Отговори
Явно преди 2 години
Най-големите нуждаещи се са Просто Киро , Кокорчо и Зеления чорап - цял народ им направи дарение като им подари цялата държава ! Е, сега да не ривети ! Да бяхте ревали като се пляскахте по улиците да проституирате !
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 Много си прав /ва. И аз мисля така.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато няма гладни български деца и пенсионери - ще даря и за украинците.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнявам се, че няма да се върнат в Украина. Тук е много по- хубаво.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ви свършиха как така нямате Киро нали каза че 200хил ще има помощ те нашите възрастни няма ама за Украинците има да те ще кажите че бягат от война те нашите 33 години са във война.
5
0
 
24
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Аз ли не разбирам или ме правят на луд? Правителството казва, че осигурява по 40 лв на човек на леглоден (храна и спане) в хотелите и ли др. места за настаняване. Тази тук иска от нас да даряваме храна, за бежанците. От какъв зор, след като държавата им дава 4 пъти повече отколкото на един пенсионер? Ей, срам нямате! Ние даряваме, за да помогнем само на българите, живеещи в мизерия.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А българите , с лишенията
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хората в Индонезия, където избухна вулкан ще помогнете ли?
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е съобщавано, че тази хранителна банка е помагала на нашето население при наводнения, например. Колко села са страдали, ама за тия не се е чувало нищо!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За България нямате само за бежанци които са ви изгодни щом има пари от евро гейовете е добре но за населението не можеАбе то храни имате ама на какви цени, защото нищо не се дава безплатно в този живот.