Депутат: Не очаквам поскъпване на тока след падането на мораториума

Според Табутов такива били прогнозите на КЕВР
16 мар 2022 22:37, Петя Славова
17

След като министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви, че ще внесе в Министерския съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства, започна и коментарът на специалистите какво ще последва.

"Предстои да се запознаем с форсмажорния план на Нинова. Трябва да се анализират всякакви потенциални ефекти върху икономиката. Едва тогава ще излезем със становище дали го подкрепяме. Може би това крие рискове", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов в студиото на "Денят ON AIR".

Той все пак уточни, че има световни практики, които показват, че такива мерки имат положителен ефект - като обявен форсмажор в Китай за доставки на компоненти в соларната индустрия.

Още по темата

Депутатът не очаква поскъпване на тока след падането на мораториума. Такива били и прогнозите на КЕВР. Той уточни, че се обмисля вариант за увеличаване на подкрепата за бизнеса.

"Таванът от 250 лв. може да се актуализира на база месечните средносрочни цени. Ако той в момента е 250 лв., 300 лв. е адекватна мярка, която да можем да си позволим", заяви народният представител пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че не трябва да се спекулира с данните за свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй".


"Печалбата е 7,5 млн. евро на ден. Имаме добри печалби, но имаме и свръхзагуби. Имаме да покриваме много сериозни дефицити, в БЕХ е над милиард. Генерираната свръхпечалба трябва да се разпредели по умен начин", каза Табутов.

Народният представител уточни, че в момента много болници не могат да си платят сметките, защото не са предприели действия за подобряване на енергийната си ефективност.

"Енергийната ефективност е сектор, който най-бързо може да ни отдалечи от зависимостта ни от Русия. Това трябва да е фокусът на сегашното управление и на държавата за следващите няколко години", убеден е депутатът от "Продължаваме промяната".

Събеседникът отбеляза, че се водят активни преговори за увеличаване на доставките на газ от Азербайджан.

"Краткосрочните мерки, които могат да се вземат, не зависят само от доставките, а от производството на електроенергия и износа. Днес в енергийната комисия разгледахме изменения в Закона за възобновяемите енергийни източници. Те предвиждат процесът за фотоволтаични централи за собствено потребление да се облекчи. Съответно зависимостта от вноса на газ ще намалее. И опозицията ме подкрепи, ще има изменения в текстовете до второ четене", заяви Владимир Табутов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ех Канада преди 2 години
за сега само го държим , но съвсем скоро и ще го ду ха ме
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За януари токът ми беше 120 лв, за февруари платих 230 лв с по-малко разход на електричество, но явно с два пъти по -къп ток, за какъв мораториум говорят , изобщо не разбирам, на български език ли говорим, какво ли ме чака сега в края на март.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя депутат ЛЪЖЕ ! По добре да си остане мораториума !
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-малко по 3 умножете собствената си сметка
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО МИСЛИ ИЛИ СМЯТА,НЯКАКЪВ СИ ДЕПУТАТ,КАКТО ВИНАГИ НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!!! ТОКА ЩЕ И ЗАДЪЛЖИГЕЛНО ЩЕ СКОЧИ- ТАКЪВ Е РЕГЛАМЕНТА НА EU,МАЛОУМНО ПРИЕТ ОТ БОКОТИКВИЕТО!!! РАЗВРЪЗВАЙТЕ КЕСИИТЕ!...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО МИСЛИ ИЛИ СМЯТА,НЯКАКЪВ СИ ДЕПУТАТ,КАКТО ВИНАГИ НЯМА НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!!! ТОКА ЩЕ И ЗАДЪЛЖИГЕЛНО ЩЕ СКОЧИ- ТАКЪВ Е РЕГЛАМЕНТА НА EU,МАЛОУМВО ПРИЕТ ОТ БОКОТИКВИЕТО!!! РАЗВРЪЗВАЙТЕ КЕСИИТЕ!...
7
1
 
12
 
! Отговори
РМС преди 2 години
Български бизнесмени са изедници!
6
3
 
1
 
! Отговори
и те така преди 2 години
плана на импексова е следния - фирсмажорно да почне да се приватизира !
5
3
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Моя съселянин Боко ТикФата само замиташа проблема с тока. Сега защо не излезне да каже как той сам ще произведе ток и даде евтино на народа? Не е проблема цената на тока, а жалките ни заплати. При управлението на ГРОБ да те е страх да направиш бизнес, защото виж са ти го харесали и взели...
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не очакваш поскъпване на тока?!? Да не би газта и петрола да спаднат? То и Киро има мечти, желания, ама хич не му се сбъдват, та и твоите очаквания дали ще са факт? *** какво да те мисли човек с 10К заплата, месечно, па и + бонус, далавера, консултация и двоен да е какво те две? Нагли сте момко, много нагли! Ако не се приземите в реалността, то тя, реалността ще ви приземи, та и заземи.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбите на електрическите централи се увеличиха. Токът трябва да поевтинее за населението. Така пише в закона за енергетиката за населението.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навярно очакваш да го получиш изодзадзе.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, ама как ще има поскъпване? Те ще го продават пет пъти по-евтино на битовите потребители, щото битови потребители са много готини. А тогава защо не махнете мораториума още сега?