Колко ще ни струва агнешкото? 30 лв. за килограм е спекула

Във фермите цените няма да се покачват
28 мар 2022 08:50, Александър Попов
142

До Великден остава по-малко от месец и вече е резонен въпросът колко ще ни струва агнешкото на трапезата.

Засега пазарът на агнешко месо е привидно спокоен, няма активно търсене от потребителите, а животновъдите вече имат опасения дали ще могат да реализират стоката си.

"Към момента цените на агнешкото месо са в диапазона между 19-21 лв. в магазинната мрежи, а около 10 лв. живо във фермите. В тях цените няма да се покачват повече, това ще бъде цената, която ще преобладава в кампанията тази година. В магазините може би ще има леко увеличение, което няма да прескочи тавана от 24-25 лв. за килограм", каза председателят на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация Симеон Каракаколев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че всичко под и над тази цена би било спекула.

"Производството на агнешко месо е едно от малкото, които самозадоволят потреблението на страната. Няма нито дефицит, няма излишък. И тази година ще бъде така - ще има достатъчно агнета, които ще задоволят консумацията на Гергьовден. В социалните мрежи видях, че има цена от 30 лв., което е абсурдно. Клиентът не бива да купува на тази цена и да я приемат за нормална", допълни Каракаколев.

Той заяви още, че от няколко години се внася месо от Северна Македония, което е с 30% по-евтино.

"Там не действат тези регулации, които действат в ЕС, и се субсидира износът", заяви гостът.

По думите му козето мляко е една от бързо развиващите се ниши в консумацията на млечни продукти.

"В България консумацията на овче месо изостава от години. Вкусът на подрастващото поколение не е свързан с консумацията му, той е свързан с консумация на пилешко, свинско. Държавна политика е да възпитава този вкус", добави Симеон Каракаколев.

От 3 години има въведена информираност за агнешкото месо - това, което е със син печат, е произведено у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: великденагнешко месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЛЕС преди 2 години
Хе хе хе.... Голямо заглавие, голяма работа... Ми сега у нас кое не е спекула? Агнешкото ли, газта ли, бензина ли, нафтата ли, електриката ли, парното ли, или доматите и краставиците, или пък "новите" правила на банките, дето ни влизат и опразват джоб-овете, или илачите в аптеките... мам.а му !
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един от промяната Прав си ,то и Линда не изостава с нейните козунаци от 50 лв за кило!
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От 114 - Продължение А за теленцата не ти ли е жал,та ни ги препоръчваш?
119
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто не им купувайте агнешкото и ше видите как ше падне на половина. Спекулата се наказва, ама балъците не само купуват, ами се блъскат
118
1
 
4
 
! Отговори
от ся преди 2 години
медиите ви подготвят психически за кле цане . Търговците потриват тлъстите си ръчички...ама то аслъ кой ли не ви из клати последните 30 години
117
0
 
7
 
! Отговори
Даката преди 2 години
Затова ли избихте овцете на хората, за да можете после да го продавате по 30лв?Само негодници и алчни *** са останали в тази държава.Нищо тук няма да ми липсва...
116
1
 
7
 
! Отговори
Един от промяната преди 2 години
Убавец ни е Кирето,пръв сред равни той с 18 000 хил. заплатка срещу 710 лв .на повече от 1.8 милиона Българи,кво го интересува него че Агнешкото гони 30 лв. килото,ааааа и Кокорчо обеща да помогне на пенсионерите с един лев и 12 стотинки за козунак
115
2
 
8
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Еми то при Кирето има само спекула и снимки до Евролидерите то друго няма
114
0
 
0
 
! Отговори
До 124 преди 2 години
Браво, да си жив и здрав!
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купих си ягне, оно синьо , с кво са го ранили не знам
112
0
 
0
 
! Отговори
от балкана преди 2 години
12 ЛВ!
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към агнешкото от 30 лв. върви и козунака на жената на Кирето от 50 лв. Така ще получите великденския подарък от промяната на Кирчо и Кокорчо. Честито.
110
1
 
2
 
! Отговори
Внимание! преди 2 години
Разни бабаити и бо-клуци отравят и тровят домашни питомни животни (кучета, котки и гълъби) в софийските квартали Надежда, Свобода и Връбница!
109
1
 
2
 
! Отговори
Внимание! преди 2 години
Бо-клуци тровят домашни питомни животни (кучета, котки, гълъби) в софийските квартали Надежда, Свобода и Връбница !
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бо-клуци тровят домашни питомни животни ( кучета, котки, гълъби) в кварталите. Надежда, Свобода и Връбница!
107
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най после разградихме модела Борисов и настъпи промяната. Агнешкото стана колкото златото, олиото колкото зехтина и т.н. Браво на всички другари и чалгарите, които сега ще си пазаруват на воля каквото си искат. Честито.
106
2
 
7
 
! Отговори
Джъст Цирео преди 2 години
Русофобите са готови и по 100 лв на кило да плащат само да не са с Братушките
105
8
 
2
 
! Отговори
От 114 - Продължение преди 2 години
Свинското месо НЕ е препоръчително да се яде на ВеликДен! Който иска може да си приготви ястие/гозба/яхния/манджа/супа/чорба с телешко месо.
104
1
 
2
 
! Отговори
От 114 - Продължение преди 2 години
А какво мислим да сложим на трапезата за ВеликДен - Възкресение Христово, то ще наблегнем на козунаци,боядисани кокоши яйца, и някаква гозба/яхния с пилешко месо. А също така и пролетни салати - едната ще е шопска салата, а другата салата ще е с маруля, пресен лук и яйца ( може и без яйцата). Хубаво е да с енаправи баница със сирене и домашна питка. Белият Хляб е задължителен. Като подправки може да присъстват самардала, шарена сол, панагюрска шарена сол.
103
3
 
4
 
! Отговори
Агнешко месо преди 2 години
не ядем в семейството ми, имаме някак си резерви, понеже обичаме да гледаме и да се наслаждаваме на живи, малки агънца и овце, а не да ядем месото им. Същото се отнася и за заешкото месо, което също поради тази причина не ядем. Предпочитаме очите ни да се наслаждават на красотата на това горско създание - зайчето. А какво мислим да сложим на трапезата за ВеликДен - Възкресение Христово, то ще наблегнем на козунаци,боядисани кокоши яйца, и някаква гозба/яхния с пилешко месо.