Бензинът по-скъп с 25% от началото на годината

Според специалист е необходимо да се търсят резервни варианти на внос на горива
8 апр 2022 14:50, Петя Славова
49
Бензинът по-скъп с 25% от началото на годината
Снимка: БГНЕС

 От началото на годината бензинът в България е поскъпнал с повече от 25%. Цената е функция на движението на цената на суровия петрол. Трудно е да се правят прогнози, защото цената е несигурна. По време на война е важно да се търсят и резервни варианти за внос на горива. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Още по темата

"Функция от цената на суровия петрол. Изцяло цял свят в момента, България в частност, зависи от това как ще се движи суровият петрол, а суровият петрол в огромна степен зависи от войната в Украйна и от санкциите, които Европейският съюз ще наложи или няма да наложи върху търговията със суров петрол, внасян от Русия. За момента такава санкция няма, руски суров петрол се продава. По тази причина българската рафинерия в Бургас работи, произвежда горива, пазарът е снабден", допълни Андрей Делчев.

По думите му обаче има редица фактори, които водят към подтискане на цената на суровия петрол като се започне от това, че доларът е скъп.

"Ако суровият петрол бъде забранен от Русия, основният въпрос ще бъде откъде ще внасяме суров петрол, как ще работи рафинерията, как ще доставя горива и откъде ще внасяме горива, тогава въпросът колко ще струват горивата ще бъде на втори план, въпросът ще бъде за колко време ще има горива. Отговорът е поне 90 дни от задължителните запаси, които държавата има, има и търговски запаси, но все пак трябва да се търсят резервни варианти", добави Андрей Делчев.

Той поясни, че при 200 долара на барел цената може да достигне 4 лева на литър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Продьлжаваме измамата
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горивата поскъпнали ама улиците са препълнени с коли. Явно на хората все още не им е скъпо, за да протестират срещу високата цена. Преди за 10ст увеличение бяха протести, викове и блокиране на улици. Сега за почти 1лв увеличение от Мин година насам всички мълчат. Продължаване пропдането с пълна сила. Младите, умните и кадърните ни разказаха играта. И продължават с още по големи усърдие да го правят. Продадоха ни на чужди интереси.
44
0
 
1
 
! Отговори
у евро преди 2 години
не разбрам как ста'а ценообразуването, а само да ви да пример - холандия преди 20 дена цена 2,47, у понеделник 2,14. на канарските острови/лансероте и фуертефентура/ цена 1,40/кола под наем за една седмица/! аре обяснете ми как става тва! лани септември у люксембург-о бенцино струваше 1,38!? ...???
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само бежанците дето им осигуряват безплатни хотели, закуска, обед и вечеря, безплатен заболекар, медицинска помощ, само те ще изкарат в Българията на Кирчовците.Украинка с 2 деца получава от Кирчо 3600 за да живеят в България , а българска майка с две деца ходи на работа за по хиляда лева и получава детски от 80 лева.Браво
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес минах покрай една квартална баничарница и гледам 15 лева кг баница, а беше преди два месеца по 10 лева, а Козунак 600 грама за 12 лева.Направо промяната ни разказа играта. Такава инфлация от Виденов не сме имали
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резервни варианти за внос на горива - Турция, Сърбия, Русия ... ОАЕ (нямат интерес), Катар (и те)... Иначе Шелове, мелове, Омдебита и т.н. - все са с недемократичен нефт от Русия...
40
0
 
2
 
! Отговори
голямото добро утро преди 2 години
Такива самодоволни нещастници с подобни сметки за 7000 лева заслужават шамарената фабрика да играе като се обадят на фона на цялата мизерия
39
0
 
1
 
! Отговори
голямото добро утро преди 2 години
31 да бе ама 95% от хората са с 2500 за 4 членно семейство а и наем плащат. Преди да ми хвалиш ИТ професиите ще ти кажа само че половината държава вече се преквалифицира към компютри и за да те вземат на работа се искат връзки (включително и аз искарах 2 години курсове и чакаме като сополи 10 човека по интервюта за работа ни се подхолват като на парцали)
38
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Към майката на промяната: да те таковам отзад
37
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 години
То да беше само бензина.Еврейско-канадската дружинка ще ни довършват по заръка на господарите
36
0
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Колко струва един кон с талига?
35
1
 
5
 
! Отговори
А еврото преди 2 години
За първи път от 2020 г под 80 рубли.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще дойдете, при нас, поздрави от БДЖ.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живей ЕС, Америка си вдигна вноса от Русия, нев тука ще подсмърчаме.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като викате слава Кокаина е така.
31
10
 
5
 
! Отговори
Dev преди 2 години
При средна нетна заплата за квалифициран труд от около 3500лв, означава че средно семейство, където и двамата са високообразовани ще има доход 6000-7000лв. На месец да изминават общо 1000км - това са 100-150 литра гориво или 300-450лв. А и повечето се ориентираме към електрически коли/превозни средства. Все тая е каква е цената на горивата.
30
1
 
11
 
! Отговори
Чудесно преди 2 години
Това , поскъпването ще принуди много пишман шофьори , да оставят колите си , а и въздуха ще стане по чист.
29
0
 
0
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Сега да се замислим кога Русия нападна Украйна? Пак след ваксинацията? И това ли е случайност?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко Е, гa нчeтaта заслужават повече
27
0
 
6
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Това всичкото стана от ваксините. Предупреждавахме ви, ама вие се смеехте и ни изкарвахте какви ли не? Кога се вдигнаха цените? След ваксинацията? Нещо да кажете?