Маргаритов: Проверките преди Великден имат възпиращ ефект

Проверяват се предимно стоки като яйца, агнешко и козунаци
12 апр 2022 19:42, Петя Славова
8
Маргаритов: Проверките преди Великден имат възпиращ ефект
Снимка: БГНЕС

Преди Великден цените на яйца, козунак и агнешко тръгва нагоре. Започват и проверки от страна на държавата. "Считаме, че едни такива комплексни проверки, които да обхванат и обозначаването на цените, и срока на годност на хранителните продукти и коректното отбелязване на всички приходи с оглед на данъчната политика, за мен ще има един превантивен и възпиращ ефект за онези търговци, които са решили, че могат да изкарат едни лесни пари на гърба на потребителите. Това обясни пред БГНЕС председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Още по темата

Той заяви какви са проверките за нелоялни търговски практики в дните преди Великден.

"Вече сме информирали нашите колеги от БАБХ и от НАП, както и колегите от Комисията за стоковите борси и тържищата, затова да обединим усилията си с идеята да извършим конкретни проверки преди самите празници, за да можем да видим дали пазарът е спокоен, дали към потребителите са правят опити за нелоялни практики. И целта е тогава, когато най-активно хората пазаруват, подготвяйки изкарването на тези празници всичко да е нормално, да е спокойно. Веднага трябва да кажа, че ние не можем да влияем пряко върху ценообразуването на основните продукти, които ще бъдат търсени през тези периоди", каза Маргаритов.

По думите му основните продукти, върху които ще бъде фокусирано вниманието, са тези, които се предлагат сезонно за Великден. "Това са агнешкото месо, яйцата, но разбира се и другите стоки от първа необходимост, както и специално нашата комисия ще проследи евентуалните намаления и промоции за коректността на тяхното обявяване. Ако трябва да се върна съвсем малко назад във времето, ние установихме, че има случаи, в които клиентите очевидно са подмамвани да посетят търговските обекти, за да си закупят от там евтини продукти в някакъв период от време, а всъщност се оказва, че няма заредени количества точно от този продукт и по този начин потребителите прибягват до закупуване на нещо подобно, което в повечето случаи, е на доста различна цена", каза още Маргаритов.

Той коментира информацията за голямо количество агнешко без документи в област Плевен. "Тук по-скоро колегите от БАБХ ще установят всички факти и обстоятелства и ще наложат санкции, ако нещо не съответства на изискванията. Нашата роля специално при продажбата на тези продукти и на агнешкото месо, е свързана с обозначаването на цените, с предлагането на тези продукти на точно определените за това места, а именно в търговските обекти, на пазарите. Може би тук трябва да отворим една скоба, но с доста важна препоръка към потребителите, да не се доверяват на различен тип амбулантна търговия, т.е. в микробуси, на улицата, на паркинги, където се предлага уж по-изгодно месо, което ние не знаем наистина дали разполага с всички документи, дали е годно за консумация. И дори понякога и самите цени първоначално обявени като много изгодни, могат да се окажат доста по-неизгодни, когато установим впоследствие, че сме били ударени в грамажа или други такъв тип практики, които много често се срещат, когато търговията не се осъществява в предвидените от закона места, а именно в търговските обекти и на пазарите. Там всеки производител, всеки търговец, би могъл да предложи продукцията си", каза още Маргаритов.

Председателят на КЗП даде информация и за изтеглянето на шоколадови яйца от пазара, които също са актуален продукт по Великден. Той обясни, че по една общоевропейска система за обмен на информация за опасни хранителни продукти, администрирана от БАБХ, е имало уведомление от белгийските органи за безопасност на храните, че определен производител, от една много известна в света марка, сам е започнал дейност по изтегляне от пазара на някакви партиди, за които се предполага, че могат да бъдат с риск за здравето. "Това, което можем да кажем на потребителите, ако те са закупили такива продукти, могат да ги върнат, независимо в кой търговски обект и да получат обратно парите си. Считаме, че първо трябва да се вземе предвид тази информация да не се консумират въпросните продукти и второ, ако вече е направен някакъв разход за тяхното закупуване, могат да си възстановят тези средства", заяви още Димитър Маргаритов.

Маргаритов обърна внимание на пазаруването на хранителни продукти и доставката на храна за вкъщи. "Особено в последните две години това стана едно от най-предпочитаните средства за набавяне на продукти от първа необходимост покрай пандемията. После хората видяха, че това е един сравнително удобен начин. Тук е мястото да кажа, че специално по отношение на хранителните продукти, че при пазаруването им по интернет, потребителите нямат така нареченото право на отказ, т.е. да върнете храната просто защото не ви е харесала. Естеството на тези продукти е такова, че това няма как да се случи. Много важен момент – ако имаме забележки по отношение на качеството, по отношение на съответствието с това, което е било обявено в електронния магазин и това, което е доставено и особено със срока на годност, имаме всички онези права, които и когато пазаруваме в търговските обекти, в магазините за хранителни стоки. Можем веднага и трябва да се обърнем първо към търговеца - и ако той не реагира и към нас, и към колегите от БАБХ с цел да се направят необходимите проверки и да се предприемат действия. Съответната стока да бъде, ако е опасна за здравето, изтеглена от пазара. Ако има някакви други проблеми с качеството или със срока й – потребителят да бъде овъзмезден като я предостави на търговеца и съответно си получи обратно заплатените пари", обясни Димитър Маргаритов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В инспектората са експерт до експерта. Дайте им две магарета и копа сено и гледайте.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не ядете агнешко като ще ви стане?
5
2
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Крематориумът ще бъде вашата проверка,еврейски uзпадия във властта. Пламъците ще ви проверят,будете Ради,ваш'та мъмкъ еврейска вампиристична цurancka u фашистка ! Ще бъдете клаnu и ropenu едновременно. Лично аз искам да зак.оля Ердоган и равинът на София. Фашистка uзмет *** чuффутска!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ли пък няма да дам 27 лв. за кило агнешко. Нека си го ядат.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четох, че продавали кучешко месо за агнешко и във всеки магазин ли ще проверявате какво продават търговците мошеници и спекуланти?
2
0
 
7
 
! Отговори
Вангел преди 2 години
Ниц бе, чантаджия. В Била ей сега агнешката плешка е на 29.99 лева килото. Мошеници сте всички. Мр ъсн ици.
1
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Гепил съм 1 агне от ТКЗС-то :)))