Портних с обвинение, не предупредил за замърсяването на Варненското езеро

Съоръжението трябвало да бъде вкопано поне 10 метра под морското дъно
15 апр 2022 08:46, Петя Славова
24
Портних с обвинение, не предупредил за замърсяването на Варненското езеро
Снимка: БГНЕС

Заради спуканата през 2019 г. канализационна тръба за отпадъчни води, кметът на Варна Иван Портних се сдоби с обвинение, повдигнато отпрокуратурата за замърсяването на Варненското езеро. Той ще отговаря за това, че не е предупредил навреме жителите на града и с това е застрашил здравето им.

Делото срещу кмета на Варна Иван Портних се води от Националната следствена служба, под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна.

Заради авария на подводен тръбопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали между 6 и 8 хиляди кубични метра отпадъчни води. Отстраняването на проблема обаче започва близо година по-късно - през май 2020-та. През това време нито една институция не предупреди жителите на Варна за замърсяването. За екологичната катастрофа става ясно, след като в езерото започва бурен цъфтеж на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този процес се дължи на огромно количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро.

"След това уведомяване ни направиха предписание да отстраним аварията, като предвид нейната тежест и специфика беше даден срок, който не можа да се спази. Ние нямаме възможност да извършим отстраняването на тази авария", каза пред БНТ Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК - Варна.

Тръбопроводът за отпадъчните води на район “Аспарухово” е изграден от гръцка фирма по договор с Министерствово на околната среда и водите. След като съоръжението е въведено в експлоатация през декември 2011-та, екоминистерството го предава за управление на ВиК - Варна, а те, година по-късно, го предоставят на Община Варна. Макар че всички отговорни институции са знаели за аварията, ремонтът е закъснял с месеци.

Още по темата

"За бездействие няма как да се говори, защото в това време беше изискана документация от Министерството на околната среда и водите. Те са били организаторите на търга за избор на гръцката фирма, която е изпълнила тръбата - 2009 година започва изграждането, а самата процедура още по-рано. Българо-датска фирма е надзорната фирма. Информирахме гръцката фирма да си отстрани съответните дефекти. След като тя не предприе действия, по тази причина ние ще си търсим правата по съдебен път", каза Портних.

Тогава жители на Варна излязоха на протест и поискаха оставки. Окръжната прокуратура също започна проверка по случая дали предприетите мерки са адекватни.

Според експерти от ВиК – Варна, тръбопроводът е бил прекъснат от преминаващ кораб. От Изпълнителна агенция "Морска администрация" обаче твърдяха, че няма регистриран подобен инцидент.

По документи, съоръжението е трябвало да бъде вкопано поне 10 метра под морското дъно. Тогава нито една институция не каза дали гръцката фирма е изпълнила проекта точно. Ремонтът обаче струваше на държавата един милион и 300 хиляди лева, като парите бяха осигурени от Министерството на регионалното развитие.

За замърсяването екоинспекцията във Варна наложи глоба от близо 45 хиляди месечно на водоснабдителното дружество в града до остраняването на аварията. Паричната санкция обаче не възстанови екологичното равновесие във Варненското езеро, защото за това ще са нужни години. Тръбопроводът за отпадъчните води вече е възстановен. Предстои прокопаването на траншея, в която ще бъде положена тръбата под дъното на езерото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6-8 хил. куб.м. всеки ден. Тук БеГейците чували ли са за екология? Вие сте резила на ЕС и НАТО. Просто сте за друг свят за друго място...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гуцанов каза, че той бил подал сигнала. Хахахаха
13
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
това ли е единственото му провинение?!...Ал Капоне-неплатени данъци наподобява...
12
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
Аз чета - ПП ГРОБ направи ремонт, ПП ГРОБ "забрави" да направи ремонт на ремонта и ПП ГРОБ не отусна пари за ремонта на ремонта. Защо обаче спец-прокуратурата не се е сезирала на време - това си остава пълна тайна. Все пак ПП ГРОБ реве по медиите от няколко дни как държавата съботира прокуратурата като закрива спец-прокуратурата!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Портних този еврей ли е или гагаузин ---- чистокръвна издънка на бългаската култура и манталитет.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, само 3 години са минали. А до вчера каскетът ни обясняваше защо не трябва да закриваме спец-а. Това си е корупция, ако някой не е разбрал.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за това ли ще го съдят?Тоя толкова поразии направи във Варна,че не трябва да излиза от затвора.Гледайте като започнат валежите как прочутото кръстовище с денивелация пак ще стане езеро.И спирам до тук.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се разследват и 30-те човека, които са подписали, че тръбата е под дъното, което не е било вярно!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се чуе за европари всеки кмет се свързва с партии и вождове и корупцията се развива.
6
0
 
9
 
! Отговори
смъркач преди 2 години
този всяка вечер смърка кока. как не са го хванали още, отсреща на булеварда, синьото барче.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И варненския и пловдивския кмет са за затвор,ама няма кой да ги окауши.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото нещо което е видимо от космоса и е герберасти творение,е замърсяването на варненския залив. Бай чекмеджан поне две шкафчинца напълни от там и в частност ремонта на тръбата.
3
3
 
4
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Доколкото прочетох, тръбата е била финансирана и построена от Екоминистерството! Търгът със гръцката и надзорната фирми също е бил осъществен от същото министерство! Става въпрос за преди 2009 година? И след като кмета е искал гърците да си поправят щетите , как да не се е знаело! Екоминистерството ли не е знаело и не е обявило?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да последва от това обвинение. Всяко чудо за 3 дена. Ще го говорят малко и ще потулят нещата. В Бг се съдят хора само за дребни неща. Висшестоящи осъдени ефективно няма.
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога Годжи е кмет на гр. Варна?