БЧК призовава: Дарете кръв, дарете живот!

Украински бежанци вече дариха в Бургас
Обновена: 17 апр 2022 10:48 | 17 апр 2022 09:25, Петя Славова
28
БЧК призовава: Дарете кръв, дарете живот!
Снимка: БГНЕС

На 17 април 2022 г. (неделя), в деня на големия християнски празник Цветница, в цялата страна за 17-и пореден път ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв! Спасете живот сега!”. Кампанията се организира от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), Министерство на здравеопазването и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

Временните пунктове за кръводаряване в София  работят от 9:00 до 13:00 часа в непосредствена близост до столичните православни храмове:

• “Свети Седмочисленици” – в 6-о ОУ “Граф Игнатиев”, ул. “6 септември” № 16;

• “Света Неделя” – в Богословския факултет;

• “Покров Богородичен” (зад хотел “Родина”) – в енорийския център на църквата, ул. “Георги Делчев – Зографина” № 2;

• „Рождество Христово“ (жк. Младост 3) – в енорийския център при храма

Екипите на НЦТХ, на регионалните центрове по трансфузионна хематология и доброволците на БЧК ще бъдат в помощ на желаещите да дарят кръв.

Бежанци от Украйна се включиха в акция по кръводаряване в Бургас. От рано сутринта пред отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас се образува опашка от желаещи да дарят кръв, предаде  БГНЕС.

Всяка година на големия християнски празник Цветница БЧК Бургас, заедно с Бургаската болница организира това събитие в помощ на всички, нуждаещи се от кръвопреливане.

Тази година болницата покани да дарят кръв не само бургазлии, а и украинските граждани, които сме приели на територията на Бургаска област. Част от тях вече се лекуват тук, извършени са животоспасяващи операции и раждания, които изискват кръвопреливане. Чрез този благороден жест те ще помогнат не само на бургаските пациенти, а и на своите сънародници, които имат нужда от кръв.

„Украйна днес пролива кръв за целия свят, но украинци не отказваме кръв за там, където тя е нужна”, сподели за БГНЕС Александра, която е един от организаторите на протестите против войната в Украйна в Бургас. По думите й част от дошлите украинци, сред които и деца, нямат физическа възможност да участват в акцията, но са дошли, за да окажат морална подкрепа, както на своите сънародници, така и на самата акция.

Чужденците, които имат ЛНЧ и законно пребивават у нас, могат да бъдат кръводарители наравно с българските граждани, стига да отговарят на основните изисквания – да са здрави хора на възраст от 18 до 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо рекетират хората, на които им предстои операция, да осигурят един или двама кръводарители? В повечето случаи не се налага да им се прелива кръв. Какво да правят хората, които не могат да намерят кръводарители? Принудени са да пращат няколко стотачки на ***, които се навъртат около центровете за кръводаряване и си предлага услугите. И без това операциите вече са изключително скъпи !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как взимате кръв от укрите като държавата им е развъдник на спин?
15
0
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
развълнувах се, премести си го два пъти.дарете зада има за известните с това че са известни, да пази Господ да Ви се налага- пак ще Ви рекетират за кръводаряване...
14
0
 
8
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Безсрамни либерастки демагози,оставете поне светлите християнски празници без циничната си долнопробна пропаганда! Проливали бандаровците кръвта си за"целия свят"!? НЕ! Те проливат кръвта на беззащитните хора от Донбас повече от 8год.по заповед на краварските си господари! Пришълците ги лекуват без пари,докато БЪЛГАРИТЕ ги оставят да умират пред затворените им врати,тъй че да даряват те,а не само да "оказват подкрепа"БЧК не е събрало нито стотинка за болно БЪЛГАРСКО детенце,църквата също!
13
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Украинските бежанци даряват кръв - за нас, а руZките мутри по морето още изтрZняват от снощното ос винване!
12
9
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Какъв християнски хуманизъм строи само от коментарите под мен. Безценно :)
11
1
 
12
 
! Отговори
era преди 2 години
от 15 години дарявам 2 пъти годишно кръв и адмирирам кампании в тази посока, но знаейки какъв е недостига в самата България, да организираме дарителска кампания за друга държава преди да сме си оправили недостига при нас, ми идва малко в повече. Хайде първо да си оправим нашите бакии преди да даваме наляво надясно и не става въпрос само за даряването на кръв.
10
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Днеска кръв утре бъбреци ше искат без пари :)))
9
4
 
19
 
! Отговори
За българи - да! преди 2 години
Помагал съм и пак ще помогна! Но за укро нацисти, които горят българско знаме и горят живи хора - НИКОГА!
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дарявам само за роднини и приятели! Иначе има риск да я дадат на Украйна за да кръвопреливат на фашистите.
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе , да! Ще е си давам безплатно кръвта за украинските фашисти ! Тия май са тотално откачили
6
8
 
28
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Кръв за българите-ДА! но за ураинци-НЕ!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво стана с едни фурми докарани от Саудитска Арабия, дето уж били дарение за БЧК? Май един субект известен като "Пилето" се изпусна, че били продадени..
4
4
 
23
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Не давам. На мен никой нищо даром не ми е дал. По природа българина е неблагодарник. Както аз съм се оправял когато е било нужно - сега и вие се оправяйте. В тая Държава допбряк=ахмак.
3
2
 
31
 
! Отговори
Как не преди 2 години
Дарете кръв за да я търгуваме... подлеци!
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако на някой му е останала кръвчица,неизпита от банкянския кръволок,нека дари.
1
7
 
17
 
! Отговори
Фелдшер преди 2 години
Хубаво е да се дарява кръв, веднъж годишно, така се разрежда, пречиства се организма и се намалява лошия холестерол! Но когато това зачести НЕ е особено приятно, защото се получава хипотония (ниско кръвно) и анемия.