Десетки пенсионери останаха без пенсия заради кибератака

Изплащането на великденските добавки за всички е гарантирано
18 апр 2022 20:28, Нели Христова
28
Десетки пенсионери останаха без пенсия заради кибератака
Снимка: БГНЕС

Кибератака над компютърните системи на "Български пощи" създаде проблеми с изплащането на пенсиите и великденските надбавки. Още сутринта от "Български пощи" увериха, че няма да има прекъсване в изплащането на парите. В Пловдив и Русе обаче десетки пенсионери не успяха да вземат пенсиите и надбавките си.

Въпреки уверението на "Български пощи", че кибератаката няма да спре изплащането на пенсии, социални помощи и великденски надбавки, в много от пощенските клонове, получаването на пари днес беше невъзможно.

Все пак в някои от по-малки клонове в Пловдив създадоха временна организация и започнаха да изплащат по списък пенсии и добавки, но само на едно гише. Хората, които чакаха за плащане на сметки обаче бяха връщани.

И в Русе много пенсионери бяха притеснени, че могат да останат без пари за празниците.

От "Български пощи" отказват коментар.

От Министерството на електронното управление заявиха, че знаят за проблема и работят за изясняването му.

А с пост в социалната мрежа, ресорният вицепремиер Калина Константинова обясни, че изплащането на великденските добавки за всички е гарантирано. И се работи за отстраняването на всички технически неизправности в най-кратки срокове. Според Константинова обаче, през последните 10 години киберсигурността на "Български пощи" е била системно неглижирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките пенсионери, не щели банкомст. Толкова ли няма кой да им обясни, че при теглене им вземат такса само ако натиснат "да" на въпроса "искате ли разписка?". А те защо я искат? Защото не знаят, че на същия ъози банкомат има опция" справки", която е безплатна и показва наличността, но на екрана, не на излишна хартия.
23
2
 
7
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Заглавието ви, както всичко в България, е ГРЕШНО. Не "десетки", а стотици хиляди са жертва на пп некадърниците. Само оставка е слабо наказание...
22
0
 
9
 
! Отговори
Високоточкова камера преди 2 години
Атака от хакери на волтовата звезда несебърската фризьорка заради жълтото лого на пощите. Тази гуспоица озверява при вида на жълто и синьо. Следващата и цел е централата на Левски.
21
8
 
16
 
! Отговори
Пп преди 2 години
При герб поне хората си получаваха пенсиите за които са работили
20
6
 
3
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Не можеш да кажеш че си жертва на кредит или бърз кредит щото никой не те е карал да ги взимаш, но виж на ЧСИ-та относно незаконната такса мощност на топлофикация може. Макар че не съм много убеден, че не могат да запорират и част от кеша.
19
6
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Много български пенсионери са жертви на всякакви схеми, бързи кредитчета, телекоми и чси-та.. Та, това е единствения начин да не могат да се докопат до пенсийката им. Иначе ако минат през банката - край!
18
8
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
В Райфайзен таксата е 0 лв. за пенсионери
17
7
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Тук познати ми казват, че таксите на банките 10-15 лв на месец били основния проблем..... А аз задавах същите въпроси докато гледах 4 часа опашка пред пощенски клон в голям квартал в София.... Зимата на студ, лятото на пек стоят прави и чакат.... Не знам, не знам .
16
3
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Значи в селата, където няма банкомати и пос терминали в хоремага ги разбирам хората да си взимат пенсиите кеш, а и така 5 човека опашка дъра бъра.Обаче в градовете, в 21 век, в най-големите студове ги гледах чакат поне по 2-3 часа отвън, че нали знаете пандемия върлува. Колкото и да си неграмотен, а те повечето не са, няма как да не се научиш да ползваш карта.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е причината да получават пенсиите си в пощата, а не през банкомат?
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато пощите не бяха към министерството на ефективното управление и нямахме министерство на електронното управление нямаше такива проблеми, но и Кирчо и Кокорчо ги нямаше
13
2
 
20
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Тази, която се хили непрекъснато и на сериозни сбирки в Народното събрание не може да овладее низките си нагони, отново и отново другите и са виновни... Нали е "вице" по "ефективното управление"? Хайде, запретвай ръкави и оправяй проблема за нула време.
12
6
 
31
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Съмнявам се мноооого да е кибератака точно за тия 70лв!!! По- скоро е НЕКАДЪРНОСТ КАКТО ВИНАГИ!!!
11
8
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Маргинали от Възраждане наеха хакер с последните си копейки, защото завидяха на бабешките пенсии. И те така искат - хем да не работят, хем да вземат пари.
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е заради пенсиите, а заради пратките. Министърът на транспорта унищожава конкуренцията, защото в БГПост пратките са няколкократно по-евтини.
9
3
 
20
 
! Отговори
Някой от преди 2 години
От социалното министерство ще да е хакерът
8
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръ-сни рашки хакери! Наказвате пенсионерите, които най-много ви подкрепят.
7
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква кибер атака глупостите ви минаха границите. Касиера в пощата в люлин излязла и казала на майка ми и опашката че нямат повече пари. Нямат пари! Кое не е ясно?, сутринта по бнр казаха че в резервата на българия има 250 милиона лева и край.това са пари за 1 ден и точка тия идеоти фалираха държавата
6
2
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 6 Спомените ти от детството имат много малко общо с днешния ден. Химикал с канап има (за клиентите), лелка има, но...пред нея има компютър. Скоро май не си пращал писмо.
5
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чуя за български пощи,в съзнанието ми изниква лелята с голямата тетрадка с дебели корици и химикал вързан с канап. Какви кибер атаки какви чудеса от съвремието ,в бастиона на аналоговите дейности.