Местни в Лешница възстановяват 100-годишно училище

Хората искат то да отвори врати за децата им
21 апр 2022 08:42, Петя Славова
5

 

100 годишно училище в санданското село Лешница пустее и се руши. Местните обаче искат то да отвори врати за техните деца. Затова събират средства и търсят начин как сами да възстановят училището.

Малкият оазис на село Лешница. Така местните наричат двора на църквата в селото. Отец Димитър и местни хора от селото събират средства, защото искат вековното училище отново да отвори врати за деца. Идеята се ражда преди 20 години, когато в изоставената сграда започва да се помещава неделното училище към църквата "Св. Марина".

"През 2001 г. от общината в Сандански ми разрешиха да използвам едната стая за неделно училище. Използвах училището 5 г., преподавах на 48 деца. Интересът беше изключителен. Децата търсят това, което е чуждо, непознато", каза пред Bulgaria ON AIR отец Димитър Илчев.

Наскоро общината предоставя имота на църковното настоятелство. Идеята на отец Димитър е в училището отново да се организират неделни занимания по религия.

"Искаме да вдъхнем на нашите деца и внуци, че вярата ще крепи човека, за да може да върви по правия път", сподели бившият кмет на селото Андон Мицев.

Миропа Колева е завършила училището, а години по-късно се връща в него, за да преподава. Сега с усмивка си спомня за отминалите години и с надежда, че отново ще види деца от селото в училището.

"Понеже стаите на училището са само две, а имаше четири класа, първи клас учеше заедно с трети в една стая, а втори с четвърти - в другата. Винаги ни беше интересно и любопитно да чуем какво споделя учителят с по-големите деца. Идеята на отец Димитър е хубава, защото интересът към неделното училище отново ще е много голям. Дечица от различни възрасти ще го посещават", обясни тя.

"Образованието само по себе си дава много, но тогава когато човек не е облагороден, душата не е смекчена - не всеки образован човек става добър, а идеята е всички да бъдем добри", каза отец Димитър.

Строителната фирма, която е започнала ремонта, е направила отстъпка, но въпреки това всяка помощ е добре дошла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а къде е Наско - да го възстанови туй училище - къде Дянков - спите ли?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като никъде в ЕС няма пари за нови сгради ще обитавате старите в името на екоталибанията
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят дядо като кмет на нашето село и партиен секретар основа основното училище в нашето село. Даде му и името Димитър Благоев, сега го прекръстили на Васил Левски. Докара учители от цяла България. Ремонтира го. Ама сега няма ученици, доколкото разбрах, едва 60 деца.