Стотици без ТЕЛК след отмяната на противоепидемичната обстановка

Здравните власти търсят решение
21 апр 2022 08:35, Петя Славова
18

 Стотици българи останаха без ТЕЛК от 1 април след отмяната на противоепидемичната обстановка. За това сигнализира омбудсманът на България Диана Ковачева, а властите търсят спешно решение на проблема.

Емил Братанов е бивш радиоводещ, който от 2009 година е с 80% ТЕЛК, вследствие на две сърдечни операции. Както е по закон - на всеки 3 години той е длъжен да поднови своя документ за инвалидност. Тази година обаче, заради отмяната на извънредната епидемична ситуация, от 1 април Емил остава без помощи.

Омбудсманът Диана Ковачева е сигнализирала за проблема към Министерството на здравеопазването, социалното министерство и към социалната комисия към Народното събрание още миналата седмица, но до момента решение няма.

"Мисля, че не е редно хората с увреждания в такава ситуация да бъдат оставени. Затова моето настояване е към институциите. Те трябва спешно да вземат мерки и да се предвиди възможност за удължаване на срока на всички ТЕЛК-ови решения с три месеца", посочи Ковачева.

За Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването заявиха, че в момента се обсъждат възможности.

Емил ще се яви на ТЕЛК на 25 май, което означава, че до тази дата и 30 дни след това, през които тече задължителен срок за обжалване, журналистът няма да получи никакви парични добавки.

Така хиляди българи с увреждания ще посрещнат великденските празници без пари. В най-добрия случай те могат да получат паричните си обезщетения през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Ми да идат хората ,какво чакат някой да им се помоли ,за да ги освидетелства ли ?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На практика над 95% от хората, които имат право на някакъв процент нетрудоспособност чрез ТЕЛК, изобщо не ходят на ТЕЛК.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краси, ще получи само пенсията без добавки.
8
1
 
2
 
! Отговори
бааа го преди 1 година
Въх, не знаех, че има и ТЕЛК заради противоепидемичната обстановка!
7
3
 
3
 
! Отговори
краси преди 1 година
Като изключим, пет - шест месеца през 2020, след това ТЕЛК комисиите работят. Най-вероятно помощите ще си ги получат със закъснение. На самия документ пише, че закъснението не е по вина на лицето. Предполагам, че много малка част от хората това ще е проблем. Манипулативна статия.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питате мен, 90% от ТЕЛК-овете са фалшиви.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЛК не носи бонуси и пътеки. Пък и не е част от пропагандата. Колко доказателства още трябват, за да разберете, че медицинската мафия ви граби и убива????
4
5
 
19
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Киро и шайката му не му пука за българите. Укрите нали са настанени в хотели на първа линия, безплатна храна, обслужване, почистване, само дето не им мият и джиповете... Долни, долни българомразци!
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ли ни докара промяната и бкп-то
2
7
 
14
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Всяко второ "експертно" решение е такъв фалшак, че нямам думи...
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Така хиляди българи с увреждания ще посрещнат великденските празници без пари." Това Кирчо не го бърка! И, ако обичате не го занимавайте, щото си има достатъчно проблеми на главата! То Украйна, то Северна Македония...