Д-р Брънзалов за е-рецептите: Никой лекар не ходи с компютър на гърба

Специалистът се надява да се въведе хибридния модел
27 апр 2022 21:13, Петя Славова
23
Д-р Брънзалов за е-рецептите: Никой лекар не ходи с компютър на гърба
Снимка: БГНЕС

Премахването на хартиените рецепти от 1 май и заместването им с електронни разедини обществото. Мярката не се посреща еднозначно нито от пациентите, нито от лекарите. Екипите на Спешна помощ ще носят компютри или таблети. Другата реформа, която управляващото мнозинство предлага, е да се промени ролята на личния лекар.

"Електронни рецепти се издават много отдавна в България, това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари", коментира казуса пред БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз.

Още по темата

Проблем е задължителното преминаване към този тип рецепти, това няма да може да се случи, подчерта д-р Брънзалов.

И посочи като причина, че рецепта се получава след преглед от лекар, а се получава в аптека, но този преглед може да бъде осъществяван на много места, никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти.

"Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", подчерта д-р Брънзалов.

Електронна рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко ще почне режим на тока тогава рецептите ще се пращат с пощенски гълъби
17
0
 
1
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Фармацевтите искат само да си продават илачите,не ги виня,но това не е медицина, за жалост вече са доста малко тези от тях които наистина си разбират от работата, за пример само замислете се в колко аптеки изработват лекарства, от мен да знаете че в тези аптеки работят професионалисти! А не продавачи на зарзават, защото и човек без образование може да извади от шкафа опаковката и да ви я продаде, за справка в много държави в аптеките има персонал без мед. образование и не стават грешки!
16
0
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Трябва да се даде възможност, а не да се ограничават колегите, в момента в който ел.рецепти заработят така както трябва, повярвайте никой няма да пише на ръка, много по лесно е да избереш от падащо меню лекарството и дозата от колкото да го напишеш, освен това няма да се правят и грешки с дозата. А относно генеричното им заместване това не винаги е добро и трябва да е по преценка на лекаря а не на фармацевта, лекаря е този който има опит с дадения медикамент, ефективността му и т.н
15
0
 
0
 
! Отговори
Доктор преди 1 година
Мили хора проблема не е в некомпетентноста на колегите, както се опитвате да го изкарате, проблема е в това че не може навсякъде да бъде издадена рецепта в електронен вариант, има частни кабинети, лечебни заведения които не работят с НЗОК, домашни и други посещения. Ок ако се направи приложение от телефона например, с което да се случва цялата работа би било добре,тогава няма да има драма. Но не сте прави че в цяла Европа е само с ел.рецепти, трябва да се даде възможност, а не да се ограничават
14
0
 
6
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 година
Предстоящият режим на тока ще урегулира бeзyмиятa в електрическото здравеопазване.
13
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Ами ако спре тока на компЮтеря нема рецепта :)))
12
4
 
7
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 1 година
Абе много "медицински "разбирачи" сте се събрали тук!!!То българина нали от всичко "разбира"...Нали цял ден гледам как този народ просто деградира умствено пред очите ми-злобни,завистливи,нахални,нагли и груби.Това са 70% от пациентите.И на всеки лекаря му е длъжен.Ама на автмонтьора и баш майстора се не д.ърви!!!
11
5
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Сега си прилича електронната неграмотност на лекари и фармацевти, че и пациенти в България. Ерецептата се издава онлайн и QR кода се получава пациента чрез емайл или sms от пациента, а за тези които не ползват мобилни услуги получават QR код на хартия, които се сканират в аптеката и се получават лекарствата. Няма докторски драсканици които не се размитата и без друго. Света го измислил, но Българина все назад дърпа. И ибслужването и заплащането е електронно и е свързано с данъчните- чисто.
10
2
 
7
 
! Отговори
Да ! Хартиени рецепт преди 1 година
Хартиени рецепти по всяко време ! При домашни посещения , по спешност и извънработно време и др
9
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя явно не може с един таблет да се оправи, а и така всичко се отчита в реално време. Давайте напред с електронните рецепти и който е спрял в 19-ти век да се учи. Не може заради някакви неграмотници всички да се влачим с половин век назад от останалите държави... Писна ми да влачим некадърниците насила напред, а те да спъват всеки опит за прогрес...
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извода е, че нашите лекари са един век назад спрямо скандинавските си колеги, да речем. Как иначе онези могат и без хартиени рецепти? Там не се случва и лекари да изписват хранителни добавки с рецепти, а също така в болниците не се разхождат представители на фармацевтични фирми, още по малко пък такива със средно образование ...все непосилни неща за нашите лекари предполагам.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисля ,че е проблем просто ще пуснат една държавна поръчка за ектрим смартфони и готово , хубави са и батерията издържа в пъти повече, и на повръщано издържат и на бой носят.Не мисля че с доставката ще има проблем ,защото това е по специализирана техника не за масовия потребител а там засега няма проблеми с количествата, проблеми в момента има в най масовата техника и то само чиповете им но не и специализираната техника.
6
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама естествено че сте против електронните рецепти. За разлика от книжките, ел. рецептите няма как де се "загубят" и много лесно може да се проследи кой лекар е некадърен и изписва грешни лекарства или грешни дози. Отделно ще се види кой лекар изписва лекарства със завишени цени и отива на почивка като награда от фармацевтичните производители. П.С "брънзел" се нарича засъхналия фeкал по козината на овцата. Името му отива.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е. Не си ли платиш като на цар, не те поглеждат.
4
2
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
НЕ ДАЙ СИ боже ДА СЕ РАЗБОЛЕЕШ НЯМАШ ЛИ ПАРИ ДА СИ ПЛАТИШ ЧЕСТО КРАЯ Е ЛЕТАЛЕН
3
5
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Абсолютно прав сте.Има апликации за това и с един смарт телефон са готови.Още повече,че и лекарствата ще са вече въведени с обикновените им дози и е по-лесно дори от написването на рецепта на хартия.Разбира са възможни и въвеждането на специални инсрукции по желание.
2
4
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 1 година
Кога ще има рай на земята за нас хората?!
1
5
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
САМО АСЕНА МОЖЕ ДА ХОДИ С КОМПЮТЪР ПОД МИШКА, ЗА ДА ИЗДАВА РЕЦЕПТИ! ПФУ!!!