Гьоков: Увеличаваме пенсиите през юли и октомври

Преизчислява се минималната работна заплата
Обновена: 1 май 2022 13:32 | 1 май 2022 13:25, Петя Славова
50
Гьоков: Увеличаваме пенсиите през юли и октомври
Снимка: БГНЕС

"Ако зависи от министъра на труда и социалната политика, то минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното и ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне, за да може тя вече да не зависи от редица субективни фактори. Към момента правим изчисления върху минимална работна заплата от 760 лв., но все още не срещаме разбиране от страна на финансовото министерство. Според мен те смятат, че не е нормално и го приемат като прецедент в една календарна година да имаме две увеличения на минималната заплата." Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова и допълни, че очаква до актуализацията на бюджета да постигнат съгласие.

Още по темата

По думите му след произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. "Аз се надявам, ако направим добри сметки, за актуализацията да имаме съгласие и от двете страни затова", допълни министърът на труда и социалната политика.

"Аз твърдя, че социалните работници ще получат увеличение на заплатите си, защото ние в социалното министерство правим разчети и ще направим възможно това увеличение. Говорим минимум за 10% увеличаване на заплатите, което да отчете инфлацията натрупана през предходната година, както и в началото на тази. Относно тези социални работници, които са по общините мисля, че съответните кметове трябва да помислят за тяхното заплащане", коментира министър Гьоков относно планираното увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор.

Относно пенсиите той припомни, че по време на предходни правителства, като тези на Борисов е имало години, в които те въобще не са били осъвременявани.

"Със сигурност процента на увеличение ще бъде по-висок от 6.1%. По време, когато Дянков беше финансов министър пенсиите въобще не бяха осъвременявани. Ако прилагаме чл. 100 от кодекса за социалното осигуряване се получават 6.1%, но с тях ние сме наясно, че в никакъв случай не компенсираме отпадането на 60 лв. ковид добавката, както и ръста на инфлацията. Затова, със сигурност увеличението ще бъде над 10%", категоричен бе Георги Гьоков и подчерта, че от 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии.

Социалистът още веднъж припомни ясната и категорична позиция на БСП, която е против износа на оръжия за Украйна. „Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги. Ние трябва да компенсираме хората за увеличените цени", добави Гьоков

В заключение министърът на труда и социалната политика честити Деня на труда от ефира на Нова и пожела здраве на всички българи. „БСП е партия със 130 годишна история и ние няма  да направим грешни ходове, които да навредят на хората", довърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: пенсииГеорги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
2
 
! Отговори
ПлямпалоНейково преди 1 година
До Анонимен38 Там където работих с прелести на плазмодий не става.На тебе някога да са ти удържали по две средни заплати на месец, а пенсия минимална. Шест месеца работа беез почивка по 12 часа на ден. С международен клас квалификация по Женевска конвенция. Е, може и такива като теб да постигнете, но след 1 година, но...СВЕТЛИННА. И "пак не съм сигурен." Профсъзна марка, написана на ръка 70-те 6-7 лева, защото такава марка нямаше. Ако искаш още, може та да ти светне.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това правителство ще падне и няма да изкара до октомври, така, че този няма как да обещава.
39
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тавана кога ще падне.По 40г в отровни производства.Кога ще си получим заслуженото,или идващите поколения да не правят пълни осигуровки
38
2
 
7
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Ела да работиш първа и втора категория труд по 12 часа и ще се сгънеш .Хората си заслужават пенсиите.Няма да издържиш и един ден на работата която съм работила!Гледай си в твоето канче не гледай на другите!Знаят незнаят и коментират!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И заплатите,а цените само надолу ще са и всичко ще поевтинее
36
2
 
9
 
! Отговори
Абе Гьоков, преди 1 година
абе шмекер,този филм го гледахме по Коледа.Пак лъгахте как увеличавате пенсиите а пенсионерите взеха по-малко пари.Стига с тези двойни сметки на пенсии и добавки,с които мамите хората.За да излъжете как БСП,като част от ламята с 4 глави,се грижи за благоденствието на народа,стигате до мега глупости и див популизъм.Удавихте ни с олио(да,но по 5 лв)лъгахте,че горивата ни най-евтини в Европа;въпреки,че тока го правим от въглища и атом,а не газ,скочи,както и инфлацията и всички цени,а и да даряваме?
35
4
 
15
 
! Отговори
Гьоков пак лъже преди 1 година
и прелива от пенсии към добавки.Хората,тарикатино не се интересуват по какъв параграф вземат пенсии ли,добавки ли,а каква брутна сума получават,от нея плащат сметки и живеят,няма кои са за лекарства,кои за ток,вода и др.Средната пенсия е 573 лв.10% на 573 лв са 57,30,тоест всички с пенсия под 600 лв с увеличението от 10%,ще вземат през юли,след спирането на добавката от 60 лв,по-малко пари.Тези пенсионери са повече от половината у нас.Таква ви е всичката работа,мошеници лъжливи,махайте се.
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нози министър е най големият лицемер.А БСП изобщо не е лява партия.Тези хора никога повече не трябва да влизат във власта.Лъжат пенсионерите да гласуват за тях ,а после се подиграват с хората.Мизерници.България има нужда от истинска партия ,която да защитава интересите на социално слабите
33
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работилите първа и втора категория са малкия ни проблем, въпреки че ние работилите трета категория и плащаме по-голямата част от пенсиите. Внесените от тях осигуровки са много малко на фона на годините, които получават пенсия и размера на пенсиите им.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако прилагаме чл. 100 от кодекса за социалното осигуряване се получава увеличение на пенсиите от 8,4%, а не 6.1%, както ни лъжат.
31
6
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Бг Гражданин: В идеалния случай се пенсионират на 55 г. вече. Има свободни места за военни, мисля около 5000 човека но нещо няма кандидати. И в полицията е същото, обаче има изисквания и в двата случая. Има психо тест за назначаване, поне за полицията. При психотеста излизат наяве някои особености на характера и начина на мислене които не позволяват да се работи такава работа. Зомбирани путинисти със сигурност нямат шанс.
30
11
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен 30: Така е при капитализма тип пост-комунистически путинизъм, каквото е положението в БГ.
29
2
 
18
 
! Отговори
питащ преди 1 година
И как ще ги преизчислявате, както преди ли? Трудовия стаж от втора категория труд не е приравнен на трета както трябва да бъде, а се приема действителния стаж. По този начин работещите втора категория труд които са внасяли по - високи осигуровки им се увеличиха пенсиите нищожно. За разлика от тези на мур....гавите братя. Ама те нали могат да бъдат избиратели,аааааааааааааааааааааа. Срам и позор за вас.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 19 щом не помниш при Жан Виденов - като е по-добре сега с много $ що не купувате $ и ще се спасите от инфлация. Но май сега е по-зле и не става с $.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 19 щом не помниш при Жан Виденов - Проблема е че вкараха $. Преди 1989 г. нямаше $ и всичко беше добре.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работим по нов механизъм....Фрън-дрън празни приказки
25
2
 
10
 
! Отговори
1000 евро пенсии преди 1 година
Под 1000 евро минимална пенсия ще е подигравка....
24
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
А заплатите кога?
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 16- МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 2009Г- 136ЛВ, МИН ПЕНСИЯ 2020Г- 300ЛВ.
22
9
 
9
 
! Отговори
Бг Гражданин преди 1 година
... Едно е да пенсинираш 60 ,друго на 45 години с нелоша пенсия.Колко са горе долу пенсионираните военни.Малко аритметика. 6400 × 45= 25600.6400 човека се пенсионират всяка година и около 45 години получават пенсия. Ако добавим и МВР отиваме на на 500000. Няма обществен продукт има ползване на обществено благо. Ако съпоставим и размерите на придобитите пенсии - те никак не са в полза на трудовия човек. Това беше леко повдигане на завесата