Училищата изправени пред непосилни сметки за ток и парно

Оказва се, че издръжката трябва да се повиши с 40% за да се справят
5 май 2022 09:40, Петя Славова
51

Все повече училища и детски градини се жалват, че не могат да се справят със сметките за ток и парно. Оказва се, че се налага с 40% по-голяма издръжка.

"Има училища, които са на "Топлофикация", на газ, на нафта, така че сметката за издръжка на различните училища е различна. Към този момент отоплителният сезон приключи и имаме доста по-малко средства за отопление и осветление. Обсъждахме да се направи анализ на средствата, които са изразходвани за издръжка и да бъде актуализиран бюджетът на различните типове училища някъде през септември", заяви директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров за "България сутрин".

Директорът няма притеснение, че на 5 септември някое училище ще затвори и ще каже, че няма пари. Бюджетът на училищата е прозрачен процес и той се наблюдава непрекъснато.

"Обсъждахме учителската заплата да бъде 125% от средната заплата за страната. Това, което министърът пое като ангажимент, е да се следи този коефициент и ако средната заплата за страната се увеличи с 10%, с толкова да се увеличи и учителската", каза Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни и за помощта към украински деца.

"Към момента за тази година Министерството на образованието в Украйна е искало от нашето министерство да подпомогне с компютри и интернет мрежа, за да могат украинските деца да си завършат онлайн в Украйна. Така че, ако войната се проточи, е твърде вероятно да има ученици от Украйна от следващата година", завърши Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дарихме си заплатите на чужд народ! Вече вярвам в роботи. Кирчо и Кеша Кокорчов. Живеят в метавселената
23
2
 
10
 
! Отговори
Mister Cro преди 1 година
Цялата политическа класа, представляваща алчна, егоистична сбирщина от слугинаж и продажници ни водят неумолимо към нова национална катастрофа. Историята неведнъж е показала, че във времена на болести и войни, най-тежко го отнасят бедните. България е не само най-бедната, но и най-сринатата и опропастена страна в ЕС - сетете се кой ще пострада най-много от това, което се случва и продажното, неадекватно поведение на управляващи и досегашни управляващи.
22
7
 
10
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Училища до 4-ти клас и точка! Писане, смятане и точка! Елементарна функционална грамотност. Всичко друго е пилеене на пари. Бай Иван днес работи във ВиК и отпушва шахти. За чий са му знанията как се съотнася тангеса към котангенса с допирателна? Стрина Пена е учила математически матрици, но днес е шивачка. Дали изобщо помни нещо от линейната алгебра и геометрия? Изхранваме племе от непотребни учители!
21
0
 
7
 
! Отговори
Изпълняваме преди 1 година
Аме рикан ските планове! Първа част е унищожение на общото образование, ще има училищй само за рептилите, останалите ще са не общество, а биомаса!!!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата цяла година учеха от вкъщи. Как така се появиха сметки за ток и парно. Да се осъдят директорите за немърливост. Да отопляваш празна сграда е лудост.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След санирането, фотоволтаици и слънчеви бойлери на покривите на училищата.
18
3
 
9
 
! Отговори
Срам, не срам преди 1 година
Ами там по някакъв повод, научих се как се решава квадратно уравнение от youtube. На 25 години прочетох за първи път в живота си "Под игото" онлайн от читанката. Питагор ми звучеше като квартално пиянде, пък се оказа че мога да си сметна терена на лозето с него. И нито едно от тия неща не съм научил в училище.
17
0
 
12
 
! Отговори
чвор преди 1 година
Познавам две учителки в основно училище, няколко в детска градина и няколко жени завършили шуменския, но непрактикуващи. Не твърдя,че аз съм голям капацитет, не твърдя,че всички са такива ама те въпросните до една са мега прости, но с невероятно самочувствие....и тези ще ми възпитават деца!? Познавам и някои, завършили медицина...ако опра до такъв човек да ме спасява по-добре да си тегля ножа!
16
2
 
7
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Има някакъв проблем с тия училища. Май са по-скоро забавачници. Нула образование се получава от там. Уча си детето в къщи. Било математика, граматика, обща култура и т.н. Изобщо, кому са необходими училища в първата четвърт на 21-ви век? И изобщо не иронизирам. Който иска да образова детето си го прави.
15
1
 
15
 
! Отговори
Mister Cro преди 1 година
Дарявайте заплати за оръжие за азовците, държавата нека дарява и тя оръжие, то сигурно е без пари, а иначе някой като се разболее събирайте капачки да го пратите на лечение в Истанбул или за медицинско оборудване, за ковьози! Важно е менторите от запад да са доволни и да галят по *** кире, асенчо, доган, боко тиквата и христо и ванов...
14
1
 
16
 
! Отговори
Mister Cro преди 1 година
Няма страшно, ако се налага ще се затворят училища и детски градини, важното е да са доволни в Киев зеленото човече и бай дрън, нека се спре и петрола от Русия, та да покажем, че сме истински ястреби!
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам по-висока заплата,а баба ми по-висока пенсия,ама няма.Когато можеха да ни ги дадат,не ни ги дадоха.А в трудни времена всеки трябва да стегне колана.Даже и училищата.
12
2
 
14
 
! Отговори
впечатлен преди 1 година
Важното Блинкен, Байдън да са добре. За нашите деца ПП не мисли.
11
3
 
14
 
! Отговори
Рев голям преди 1 година
Да затварят. Л.нарници! По-глупави, злобни, прости и подли от даскалките няма. Така и така децата са или на самообучение или по частни уроци. И държавни и частни училища са пълни със смахнати некадърници
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е КАЦА БЕЗ ДЪНО...КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НАЛИВАШ,ТОЛКОВА ПО-ПРАЗНА СТАВА!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа,без тия номера!Учениците учиха дълго време онлайн.И тогава ли са надували парното и тока?
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки иска да цоца от държавата,т.е от всички нас.Ако мине номера.А ако бяха частни,как щяха да се издържат?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нашите деца ще си ги образоваме по какъвто и да е начин!
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световната политика е да няма много образовани и мислещи хора. Трябват т.ъпи, роботизирани роби.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали парното го спряха?А защо сметките им за ток са толкоооова непосилни?И тия май плачат за сериозна ревизия.