Призвание: 80-годишна лекарка още е в екипа на Спешна помощ

Д-р Недялка Джангозова изпълнява дълга си в Кърджали
11 май 2022 09:02, Петя Славова
50

Д-р Недялка Джангозова е на 80-години, но въпреки преклонната й възраст тя не спира да работи. Възрастната жена се превръща в живия пример за лекар по призвание. Години наред тя е част от екипа на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, съобщава Bulgaria ON AIR.

На медиците в района често им се налага да ходят пеш, за да достигнат отдалечените си пациенти. В продължение на 54 години доктор Джангозова показва несломим дух и кураж в борбата за живота на своите пациенти. Всеки ден, в продължение на 20 години, тя е на смяна.

"Действително адреналинът е много висок. Самата борба със смъртта, за да постигнеш наново живот, ме тласка да продължа да работя", каза тя.

Дори и по време на пандемията и въпреки че е в рисковата група, продължава да работи.

"Изкарах Ковид-19 малко по-леко, може би, защото непрекъснато бях в центъра на огнището", обясни Джангозова.

Спомня си за екстремна ситуация, в която тя и директорът на центъра д-р Митков спасяват свой колега, докато превозват друг пациент в линейката. "Той беше наш шофьор, който получи инфаркт, докато караше спешното отделение", разказа тя.

Преди няколко години къса менискус, оказвайки първа помощ на пострадал в катастрофа с хеликоптер.

"Там е лошото, че ние сме само двама души, които сме титуляри. Никой не иска да работи в Бърза помощ, особено младите, които сега завършват", сподели още жената.

Надява се обаче това да се промени и все повече млади хора да избират спешната медицина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
33
 
! Отговори
Естет преди 1 година
Бабе, гледай си старините, работила си достатъчно, заслужаваш почивка и отдих! Като няма лекари, да затварят болниците! Този *** народ не заслужава да се жертваш за него!
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом госпожата може като тръгне от точка А да стигне в т.Б без да заходи някъде в т.В и има желание и може да си върши работата, защо не! Моите уважения, г-жо, и аз съм на 80 години,инженер, но вече не смея да работя това, което 45 години съм работил
21
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е по скоро тъжно. да е жива и здрава жената, но трябват млади хора за тая работа
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пенсионната система поражда герои в мирно време .. евлата Кирчооо раздавай кинти на всякъде разходки по цял свят не спираш
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бъркате ли малко призванието с ПРИНУДАТА и борбата за оцеляване ?! Лекарската професия БЕЗСПОРНО е призвание , но е и ОГРОМЕН СТРЕС и НАПРЕЖЕНИЕ , и бих допуснал че тази 80 годишна лекарка предпочита да се подлага на всичко това , защото иначе " демократична и цивилизована " България , ГОРДА членка на ЕС и НАТО и предлага МИЗЕРНА ПЕНСИЯ , ГЛАД и СТУД ! МНОГО обичаме да се бием в гърдите с нашето членство в " КЛУБА НА БОГАТИТЕ и ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ " ,кажете колко са такива в ЦИВИЛИЗОВАНИЯ Свят ??
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разчитат на украинците, щото в БГ отдавна нема кой да работи :)) Само дето и украинците не съм сигурен, че ще искат да бачкат тук :))
17
2
 
20
 
! Отговори
бачка преди 1 година
щото няма кой друг, повечето избягаха. Това е!
16
0
 
29
 
! Отговори
тони преди 1 година
ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ!!! ДЪЛБОК ПОКЛОН!!!
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но затова шефа на Народното Събрание е с жълто около устата! Перфектен и ди отизъм!
14
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги защитавайте лекарите, заплатите им не са лоши в нашите условия, а и нищо кой знае какво не правят повечето от тях. Не съм чула от години добри отзиви за лекари при огромната част от хората.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но затова шефа на Народното Събрание е с жълто около устата! Перфектен *** отизъм!
12
1
 
18
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 1 година
До 3 : На първо време се научи да пишеш на български език, после преценявай и говори за истинските лекари, ще ти потрябват, вервай ми.
11
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите ги съкращават веднага при пенсиониране, няма две мнения, дори да е много обичан учител и здрав и с добра външност, марш в пенсия, вече има много кандидати за тези работни места заради високите заплати днес. А лекарите нямат проблем с възрастта, куку , но си седи на бюрото и уж лекува
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
майка ми е на 62 г зъболекар и още бачка. а и трябва, че синът е на 32 и нечий роб на заплата няма да става!
9
5
 
23
 
! Отговори
Жалка Действителност преди 1 година
НАДАЛИ Е ЗАРАДИ ДЪЛГ И ОТГОВОРНОСТ ..... колкото и медиите да се напъват. Със сигурност още работи защото пенсията я обрича на гладна смърт и забвение . Ще си стои в някой пуст апартамент сама ще брои стотинките останали и след плащане на лекарства и сметки и ще чака някое от децата и поне да се обади да я чуе как е ..... и това ако е живот . По добре за нея работа докато издъхне на работното си място . Още повече че НЯМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ЗА ПРОФЕСИЯТА ЛЕКАР .... дори и за сестри или санитари няма
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е лекар, да не е от желязо? Кой знае колко болести има и тя, ама се мъчи, щото как да си купува хляб и лекарства? Кой как може оцелява. Бачкане до гроб.
7
2
 
22
 
! Отговори
Лекар в пенсия преди 1 година
Дълг, вменен. Лекарите също са хора, професията не е за всеки.
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има някакви възрастови ограничения за тази професия, все пак...
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само от любов към работата и чувство за дълг. Жената оцелява в един от най-бедните ни региони, че от една пенсия не се живее.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, поклон