Драстичен скок на цените на дрехи и обувки

Търговците прогнозират и ново поскъпване
16 май 2022 11:45, Петя Славова
36
Драстичен скок на цените на дрехи и обувки
Снимка: БГНЕС

Инфлацията доведе и до покачването на цените на дрехите. През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените и забавени доставки значително увеличават и разходите за производство. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с между 30 и 50%. А най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на  големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, категорични са и производителите, и търговците.

"След нова година спряхме вече и да смятаме. Всяка седмица има някакво увеличение на всичко, което ние снабдяваме", казва пред Нова тв Миглена Христова, която е собственик на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на дрехи, сметката за Радина Банкова никога не е била толкова сложна. Хиляди трикотажни облекла, произведени тук, достигат до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, отново пресмята разходите за производство им. Растат, както цените на материалите, така и сроковете за доставката им.

"Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще дойде. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна", казва производителят на модни облекла.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на дрехи - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка следваща доставка идва на нови, по-високи цени.

През лятото се очаква нов скок, но по-малък, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче ръстът на щандовете ще е значителен, предупреждават търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Архимандрит Груйчо Груйчо, дебелариумът ще ти излезе по-скъп от поскъпналите дрехи. На нервен смях ме избива вече. И не съм давал глас за Киро, ама нема отърване от него.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Премиум марки на астрономически цени в моловете за фукня, ушити за жълти стотинки в Бангладеш, Лесото, Суазиленд, Египет и други "екзотични" места...
32
1
 
1
 
! Отговори
Ъъъъ преди 1 година
До АнонименA Какво чакате?Идете да чистите на испанците
31
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
язък!...Таман са бех напнал да си купа нови опинци...И жъ карам със старите,то са видя..
30
1
 
4
 
! Отговори
Lina преди 1 година
до 25 - ами не са глупости. И аз за градината и разходка на кучетата си купувам от там. Но за качествени рокли, каквито предпочитам е по - трудно ( сега, може някакъв компромис в lcwaikiki, Sunday, kik ) Но аз държа на качеството, отвъд градината, за там имам предостатъчно. За съжаление си позволявам лен, коприна нямам.
29
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
по- скоро написаното се отнася за българския пазар - нереално завишени цени, смехотворни намаления в периодите на такива. и безлично отношение към клиента. Последното нещо за което се притесняват западните общества са дрехите и обувките. Тонове дрехи на прилични и премиум марки заливат вторичните им пазари в края на сезонните намаления. Разпродават ги навсякъде - на търговци на едро за препродажби, за открити всекидневни пазари, на символични цени.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимендрипльо имаме си дрехи да си носим за 10 години напред
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна новина, сега запада ще може да си пласира тоновете дрехи втора ръка - българина дипльо с гащите на някой Германси дядка. Това е модерната Бъл гария която начело стои Кирчоу
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам но в Китай от където нашите смешни магазини вкарват всичко си е на същата цена.
25
0
 
16
 
! Отговори
Мисирка преди 1 година
Драстични фалити на търговците на дрехи и обувки. Експерти прогнозират увеличаване на фалитите!
24
3
 
12
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Айде без глупости... За работа в градината и за вкъщи си купувам тениски 100% памук от Пепко. Без пари. 100% памук. Сега, ако търсиш ръчно боядисвана коприна, която струва 1000 евро за метър плат на топ марка, е друга работа. Това трудно се намира- да.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм носел дрехи от премиум марки- Ralph Lauren, Calvin Klein, Hugo Boss, Tommy Hilfiger и т.н.. Но никога не съм си купувал дрехи от новите им колекции. Просто не е изгодно... Чакам да ги намалят и купувам на 30-40% от каталожната им цена. Има сума сайтове, които са им премиум реселъри и знаете какво купувате (не разни измислици с ментета). Ако нямате пари за премиум марки, може да се облечете повече от прилично от Синсай, H&M и подобни нискобюджетни. Всяка марка има нещо качествено.
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрехите от HM и LC KIKI след няколко пранета започват да стават на дупчици... Само при мен ли е този проблем или просто ни заливат с ***?
21
5
 
12
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 1 година
Промяната продължава! Насладете ѝ се до край!
20
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените в България вече надминаха западноевропейските. Замисляме се вече с мой приятели и колеги да напускаме България и да емигрираме. Тук вече не се издържа.
19
2
 
34
 
! Отговори
Lina преди 1 година
За съжаление все по- нискокачествени полиестерни парцали. Дрехите от естествени материи е трудно да бъдат намерени. Особено прехвалени магазини като зара и дъщерните и да 70 % полиестерни парцали.
18
1
 
16
 
! Отговори
Споко! Кирчо каза: преди 1 година
Проблеми с дрехите и обувките няма да има до Юни 😂
17
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купувам от секънд хенд и нещата ми са по-качествени от китайските *** с които са наводнени магазините!
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв фигурант, какъв Бойко бе? Защо не напишете при цар Иван Асен какви са били цените?
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо, важното е че подкрепяме Украйна. Който му е скъпо - да ходи в Русия!