Ковачева срещу увеличението на водата в Стара Загора

Дружеството не е изпълнило важни показатели
19 май 2022 02:00, Росен Стойчев
10
Ковачева срещу увеличението на водата в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу увеличението на цената на водата в Стара Загора. Това стана по време на днешното обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи БНР.

Тя настоя КЕВР да вземе справедливо решение, в което да бъде отразена – връзката между качеството и цената на ВиК услугите, за да има баланс.

На практика става въпрос за увеличение с 37% спрямо цената за м.г., което означава, че хората ще плащат вместо 3 лева, както досега – 4 лeва и 12 стотинки. Още повече, че за цената на целия регулаторен период през 2026 г. се очаква повишение с 66%, т.е. цената ще стане 5 лева, коментира за Радио Стара Загора Диана Ковачева.

Проф. Диана Ковачева настоя, че от рамките на доклада, представен от работната група на КЕВР, отново липсва връзката между цената и качеството на предоставената ВиК услуга.

Още по темата
По думите ѝ е очевидно, че "ВиК" ЕООД гр. Стара Загора не постига 13 от всичките 30 показатели за качество, един от които е изключително важен – "общи загуби за вода", който през т.г. се очаква да достигне 56%.

"На второ място ще кажа, че и два от показателите за ефективност също не са изпълнени – "Рехабилитация на водопроводната мрежа" и "Ефективност на изграждане на водомерното стопанство", които биха могли да доведат до корекции на цената в края на третата година. Това означава, че обективно показатели, които влияят върху цената към момента, не са изпълнени от дружеството", посочи още омбудсманът.

Проф. Ковачева припомни, че оценката на Регулатора от м. септември 2021 г. по повод на показателите за качество, включително и "общите загуби на вода", е "пълно неизпълнение". Затова омбудсманът настоя КЕВР да вземе предвид, обстоятелството, че качеството на предоставената услуга не е на достатъчно високо ниво, което да обоснове толкова голямо покачване на цената на водата в гр. Стара Загора и региона.

Финалното решение за цената на водата в Стара Загора ще бъде взето на закрито заседание на 9 юни.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.